Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Tiet ovat aamuisin liukkaita – tarkista autosi renkaiden kunto

Tiet ovat aamuisin liukkaita – tarkista autosi renkaiden kunto

25.10.2022

Syksy on jo pitkällä ja se alkaa tuntua kirpeinä aamuina sekä märkinä ja jäisinä teinä. Liikenteessä on nyt syytä malttiin ja varovaisuuteen. Jotta auton renkaat toimivat yllättävissä tilanteissa oikein, kannattaa nyt tarkistaa niiden kunto.

Yöt ovat syksyn myötä viilentyneet, ja monin paikoin lämpötila putoaa jo pakkasen puolelle. Aamuliikenteessä voi odottaa liukas ja jäinen tienpinta. Tien päällä kannattaa nyt muistaa maltti ja varovaisuus, oli alla sitten auto, pyörä tai kävelykengät.

Fennian vahinkotilastojen mukaan ajoneuvojen tieltä suistumisten määrä lähtee selvään kasvuun syyskuun jälkeen. Eniten suistumisia tapahtuu tammikuussa.

– Tieltä suistumiseen syys- ja talvikaudella on monia vaikuttavia syitä, kuten renkaiden kunto, renkaiden oikea-aikainen vaihto ja tilanteiden ennakointi. Myös olosuhteet vaikuttavat paljon, kuten sateet ja veden määrä teillä, musta jää, ensilumi sekä pimeys ja muut näkyvyyteen vaikuttavat tekijät, sanoo Fennian ajoneuvovakuutus- ja vahinkoasioista vastaava johtaja Mikko Pöyhönen.

– Jos tien pinta on liukas, eikä talvirenkaita ole vielä alla, pitenee auton pysähtymismatka. Tämä aiheuttaa vaaratilanteita itselle, muille autoilijoille ja erityisesti jalankulkijoille.

Tieltä suistumiset 2012‒2021, kuukausittaiset keskiarvot ja 2022, indeksi(100)=tammikuu

Fennian tilastojen mukaan tieltä suistumisia tapahtuu erityisesti loka‒maaliskuussa. Tänä vuonna suistumisten määrä oli alkuvuodesta tavallista suurempi hankalista keliolosuhteista johtuen. Kuvion luvut indeksinä (tammikuun keskiarvoon verrattuna). Lähde: Fennian tilastot

Fennian tilastojen mukaan tieltä suistumisia tapahtuu erityisesti loka‒maaliskuussa. Tänä vuonna suistumisten määrä oli alkuvuodesta tavallista suurempi hankalista keliolosuhteista johtuen. Kuvion luvut indeksinä (tammikuun keskiarvoon verrattuna). Lähde: Fennian tilastot

Tarkista renkaiden kunto ja vaihda kelien edellyttäessä talvirenkaat alle

Kaksi vuotta sitten voimaan tulleen uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuusta maaliskuuhun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Talvirenkaan kulutuspinnan pääurien syvyys olla vähintään 3 millimetriä. Kesärenkailla pääurien vähimmäissyvyys on 1,6 millimetriä.

Renkaiden pito tiellä riippuu pääurien syvyydestä. Renkaiden suorituskyky saattaa heikentyä jo ennen kuin lain vähimmäisvaatimus alittuu. Kun tiellä on vettä tai loskaa, voi ajoneuvo joutua sitä helpommin vesiliirtoon, mitä kuluneemmat renkaat autossa on.

– Talvirenkaat saa vaihtaa autoon vaikka jo lokakuussa, jos keliolosuhteet sitä edellyttävät. Marraskuuhun asti ei ole pakko odotella, Pöyhönen huomauttaa.

– Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että talvirengas suojaa myös erityisen märällä tiellä, sillä talvirenkaissa on syvemmät urat. Nastat tietenkin lisäävät pitoa jäisellä tiellä.

Pöyhösen mukaan renkaan pito ei korostu ainoastaan äkillisissä vaaratilanteissa, kuten peuran tullessa yhtäkkiä tielle. Jos ajat kovalla vauhdilla jyrkkään mutkaan, voi auto lähteä luisuun, jos pito ei ole kunnossa.

– Sekä talvi- että kesärenkaiden kunto kannattaa nyt tarkistaa, niin urien kuin ilmanpaineidenkin osalta. Huonokuntoisilla teillä kannattaa hiljentää reippaasti vauhtia ja välttää kulumisurissa ajamista.

Pöyhönen huomauttaa myös, että jos sää muuttuu nopeasti kylmemmäksi, saattavat myös renkaidenvaihtopisteet ruuhkautua helposti.

– Kaikki eivät vaihda renkaitaan itse. Sesonkiin on hyvä varautua jo ennakkoon varaamalla renkaidenvaihtoaika hyvissä ajoin. Mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.

Jos joudut onnettomuuteen tai ajat onnettomuuspaikan ohitse, toimi seuraavasti:

  • Selvitä, onko kukaan loukkaantunut, ja ryhdy tarvittaessa ensiaputoimiin. Varo laukeamattomia turvatyynyjä ja sammuta auton moottori. Soita sen jälkeen hätäkeskukseen 112. Huolehdi tämän jälkeen muun liikenteen varoittamisesta ja käytä varoituskolmiota. Pyydä myös muilta ohikulkijoilta apua.

  • Jos mahdollista, siirrä vaurioitunut ajoneuvo pois ajoradalta, kirjaa osapuolten ja mahdollisten silminnäkijöiden henkilöllisyys sekä valokuvaa ajoneuvot ja vauriot.

  • Jos onnettomuuteen liittyy muita osapuolia ja syyllisyydestä on kiistaa, tulee osallisten toimittaa vakuutusyhtiöön selvitykset, joiden perusteella vakuutusyhtiö ratkaisee syyllisyyskysymyksen. Vakuutusyhtiö ei edellytä poliisia paikalle, vaikka syyllisyydestä olisi näkemyseroa. Sen sijaan jos onnettomuudessa on sattunut henkilövahinkoja tai toinen osapuoli on päihtynyt, soita poliisille 112.

  • Saadaksesi neuvoja vahingosta selviytymiseen, hinauksen autollesi ja tehdäksesi vahinkoilmoituksen, voit Fennian Fennian asiakkaana voit soittaa Autoapu 24 -palveluun

---

Fennia – yrittämistä ja elämää varten

Vakuutus tarkoittaa valmistautumista tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Me Fenniassa tarjoamme vahinko-, henki-, eläke- ja säästövakuuttamisen palveluita. Olemme aina täydellä sydämellä mahdollistamassa sitä, että sinä voit kokeilla ja yrittää. Kun sinä kehityt, me kehitymme mukana.

Lue lisää

TiedoteLiikkeellä

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet