Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Planmeca är en stark finländsk världserövrare

Planmeca är en stark finländsk världserövrare

24.5.2021

Planmecas tillväxthistoria är imponerande. Företaget som fick sin början i ett garage 1971 firar sitt 50-årsjubileum i år. Banbrytaren inom vårdteknologi, som framför allt är känd för dentalutrustning och har varit framgångsrik till exempel i tävlingen Fennia Prize, har vuxit till en koncern med en omsättning på cirka 750 miljoner euro.

Förvaltnings- och utvecklingsdirektör Veli Mäkelä har jobbat på Planmeca sedan 1990. Som mångårig anställd i företaget är han inte överraskad över framgången.

Heikki Kyöstilä började med export strax efter att han startade Planmeca för nästan 50 år sedan. Orsaken var klar: i Finland finns bara omkring 4 000 tandläkare, medan det ute i världen finns närmare 2 miljoner, säger Mäkelä.

En av den första tidens exportresor gick via Sverige, Danmark och Norge till England. Alla företag som man träffade under den resan har i något skedet kommit i Planmecas ägo. Till Kina gick företaget redan på 1980-talet och Förenta staterna har länge varit ett av dess viktigaste marknadsområden.

– Planmeca är ett familjeföretag. Det är en av orsakerna till vår framgång. Vår verksamhet begränsas inte av kvartalsekonomi, utan vi kan jobba långsiktigt.
Dessutom är vi lättrörliga. Vi gör företagsköp och ändrar riktning om det behövs, fortsätter Mäkelä.

Enligt Mäkelä syns familjeföretagandet på många sätt i vardagen på Planmeca.

– I ett familjeföretag är organisationen låg och jobbet tar garanterat inte slut, skrattar han.
Minimal byråkrati gör att jobbet ibland kan vara hektiskt i ett familjeföretag, men det skapar också en gynnsam miljö för innovationer.

– Vi har aldrig skämts för att lansera nya lösningar på marknaden. Vi lanserade världens första mikroprocessorstyrda tandläkarstol och vårdutrustning redan på 1980-talet och på 1990-talet en integrerad programvarulösning för datahantering på mottagningen, konstaterar han.

– I dag används den banbrytande 3D-teknik som vi har utvecklat för bilddiagnostik såväl inom odontologi, medicin som inom veterinärmedicin.

3D-teknik utnyttjas också vid planering av operationer, och Planmeca har haft en viktig roll vid krävande ansiktstransplantationer, fortsätter han.

Ledstjärna för hela branschen

Som banbrytare i branschen har Planmeca en stor produktutvecklingsavdelning, som i sitt arbete utnyttjar virtuell verklighet, big data och artificiell intelligens. Företaget har belönats för sin tidlösa och exceptionella design, vars viktigaste målsättning är att möjliggöra en effektiv klinisk arbetsprocess och säker vårdmiljö, behaglig vårdupplevelse för patienten och enkel användarupplevelse för vårdpersonalen.

– Eftersom vi är i Finland har vi satsning på kvalitet, forskning och produktutveckling i blodet. Planmeca Oy investerar cirka 8–10 procent av omsättningen i produktutveckling, säger Mäkelä.

– Vi har all orsak att vara stolta över att gå i spetsen för teknologin. Våra konkurrenter är inte helt små, de är börsbolag listade på Nasdaq, påpekar han.

Alla de 300 största universiteten som undervisar i tandläkarvetenskap världen över använder
Planmecas utrustning, programvara eller bådadera. Många av Planmecas innovationer grundar sig på samarbete med universitet.

– Före pandemin var vi på ett flertal globala mässor och fick årligen besök av tusentals professionella inom tandvård, och vi har alltid varit nära våra kunder och lyssnat på deras önskemål. Många nya idéer har fötts i de här samtalen.

Finland är ett bra land för företagande.

Planmeca satsar på att anställa toppkompetens. Studerande på pro gradu-nivå erbjuds många uppdrag och vanligen har Planmecas huvudkontor 100 sommarjobbare.

– Om du börjar jobba på Planmeca, kan du följande år delta i produktionen av bilddiagnostisk utrustning för mammografi eller jobba med försäljning ute i världen. Det är vanligt att man övergår till andra uppgifter inom huset i stället för att byta till ett annat företag, säger Mäkelä.

– Företaget har alltid varit en attraktiv arbetsplats. Utöver företagshälsovård erbjuder vi en mycket omfattande sjukkostnadsförsäkring. Modellen som har tagits fram i samarbete med Fennia och Terveystalo är ett trumfkort i vår rekrytering – dessutom har den minskat sjukfrånvaron och ökat effektiviteten i arbetet, betonar han.

Planmeca är ett modellexempel på en internationell framgångshistoria som har skapats i Finland. Trots den internationella framgången är inhemska värden viktiga för företaget: Planmeca är en stor arbetsgivare i Helsingfors, och företagets grundare Heikki Kyöstilä betalar gärna skatt i Finland.

– Finland är ett bra land för företagande. Företagande uppskattas och kostnaderna är förhållandevis enkla att förutse.

Möjligheterna att finansiera export är relativt goda, påminner Mäkelä.

För Mäkeläs del närmar sig de välförtjänta pensionsåren, men han kommer knappast att vila på sina lagrar helt och hållet.

– Jag har så många goda minnen från Planmeca och finländsk vårdteknologi att det känns svårt att lämna karriären. Jag ger gärna råd för export och finansiering i branschen där det behövs.

Planmeca Group

Koncernens moderbolag Planmeca Oy är en världsledande tillverkare av tandvårdsutrustning och det största privatägda företaget i branschen. Av företagets produktion går 98 procent på export. Planmeca är känt för sina innovationer och företaget tillverkar till exempel digital vårdutrustning, 2D- och 3D-bildtagningsapparater samt omfattande programvaru- och CAD/CAM-lösningar. Koncernen omfattar flera bolag, bland annat Plandent Oy, som levererar dentalutrustning, och Planmed Oy, som är specialiserat på utveckling av bilddiagnostisk utrustning för mammografiundersökningar och ortopedi. Planmeca Group är särskilt stolt över sin KKTT-teknik, som gör det möjligt att ta 3D-bilder med mindre strålningsdos än vid traditionell 2D-panoramaavbildning utan att bildkvaliteten blir lidande.

Lue lisää

FöretagandeArtikelFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor