Gå till innehållet
Kontorsarbetare runt ett skrivbord.

Know how och ansvar håller även i framtiden

24.5.2021

Både Familjeföretagens förbund och Företagarna i Finland fick nyligen nya ordförande. Alexander Bargum och Petri Salminen ser en ljus framtid för företagarfinland, även om till exempel beskattningen kunde vara mer förutseende.

Man kan klaga om nästan allt, men i princip är Finland ett bra land för företag. Saker och ting är i ordning: vi har ren miljö, vi är en stark rättsstat, vi har hög utbildningsnivå och vi är EU-medlemmar. Kanske vi inte kommer ihåg att uppskatta dessa tillräckligt.

Så beskriver Alexander Bargum, ny ordförande för Familjeföretagens förbund, företagande i Finland.

Företagarna i Finlands nya ordförande Petri Salminen går i samma tankebanor. Salminen har varit företagare i nästan 20 år och anser att det åtminstone är enklare att starta eget nuförtiden. Även uppskattningen av företagande har ökat.

Bargum är verkställande direktör för flerbranschkoncernen inom finländsk handel Algol. Salminen konsulterar i Jyväskyläbaserade företaget Salminen & Tikka.

När man pratar om finländska företag är det omöjligt att kringgå evighetsfrågan varför det inte bildas fler företag med internationell framgång i Finland. Då hänvisar man ofta till ingenjörsfolk som inte lyckas kommersialisera sina fina innovationer.

Ser även framtiden ut så här?

Bargum säger att Finland ofta jämförs med länder med betydligt mer omfattande hemmarknad. På större marknader är det enklare att skapa tillväxt och globalisering.

– Finlands problem är inte svagheten i en del av den nationella karaktären, utan snarare landets lilla storlek. Därför hamnar vi i marginalen. Jag vill påstå att vi kan sälja och berömma oss själva.

Salminen säger att flaskhalsen för ett finländskt företag är tillväxtskedet, det vill säga skedet då man borde få mindre företag att växa och bli framgångsrika.

– Det är inte alls fråga om finansiering. I och med tillväxten ökar beskattningen, regleringen och en rad bikostnader vid anställning av arbetstagare. Risken är då stor och tillväxten kan utebli, säger Salminen.

Förutseende skulle hjälpa företagslivet

Oavsett flaskhalsarna har de färska ordförandena nöjda märkt hur företagande lockar allt mer unga. Bargum minns sin studie­tid då man inte ens på handelshögskolan var intresserad av att starta eget.

Enligt honom är problemet vad gäller familjeföretag och generationsväxling inte att hitta någon som tar över.

– Den största utmaningen är priset på generationsväxlingen. Beskattningen gör att prislappen skjuter i höjden och utgör en hög tröskel för den yngre generationen.

Bargum beklagar att han fortsätter med intressebevakningstemat, men beskattningen är en stor fråga inom företagsvärlden. Livet skulle vara enklare om den var mer förutseende.

Finländska trumfkort

För att de ungas intresse för företagande ska bestå och till och med öka, borde man i skolan – redan i grundskolan – betona företagande, kunskaper i ekonomi och arbetsliv samt till och med betydelse av ägande.

Bargum fortsätter att en framtida företagare behöver ha färdigheter i en mångsidig värld. Datateknologi ingår i alla branscher. Att förstå sig på reglering förutsätter också kunskap och att man sätter sig in i det.

– En människa behöver förstås inte kunna allt. Inte känner jag heller till alla detaljer i vårt företag, men som tur är har vi experter på olika områden.

Salminen poängterar utöver digitalisering också ansvar och hållbarhet.

– Jag vågar påstå att Finland sitter bättre till än flera av sina konkurrentländer vad gäller ansvar och hållbarhet. Det är vårt trumfkort, eftersom både konsumenter och finansiärer fäster allt mer uppmärksamhet vid dessa teman.

Hurdant är Finland ur företagarens och företagets synvinkel 2030? Hur är det att göra business om knappt tio år?

Utsikterna är enligt de båda ordförandena rätt ljusa.

– Vi har resurser med vilka vi kan bygga upp ett bra näringsliv i Finland. Det beror förstås på hur den övriga världen utvecklas, eftersom den globala ekonomins rörelser påverkar oss, konstaterar Bargum.

Han förespår att den ekonomiska tillväxten i Finland kan vara måttfullare än i andra europeiska jämförelseländer. Men om vi koncentrerar oss på våra styrkor så klarar vi oss nog.

Salminen å sin sida förutspår att antalet företagare ökar och att företagande blir allt mer normalt.

– Finländskt företagande är allt mångsidigare. Finländska produkter görs i mindre serier och med skicklighet, men även massproduktion kan komma tillbaka till Finland.

Alexander Bargum

• Född 1975
• Ordförande för Familjeföretagens förbund
• Algols verkställande direktör
• Juris kandidat, vicehäradshövding
• Familj: hustru och två barn i lågstadieåldern
• Intressen: tennis, båtliv och litteratur, särskilt svensk nutidspoesi

Petri Salminen

• Född 1981
• Ordförande för Företagarna i Finland
• Verksam i konsultföretaget för företagsledning Salminen & Tikka
• Blivande ekonomie magister efter avslutad avhandling
• Familj: hustru och första barn som föddes i juli
•Intressen: motorsport, kör motorcykel

Hjälpte det här dig?

Dela