Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Osaaminen on tulevaisuuden yrityksen valtti

Osaaminen on tulevaisuuden yrityksen valtti

24.5.2021

Sekä Perheyritysten liitto että Suomen Yrittäjät saivat vastikään uudet puheenjohtajat. Alexander Bargum ja Petri Salminen näkevät yritys-Suomen tulevaisuuden valoisaksi, vaikka esimerkiksi verotuksen ennakoitavuus voisi olla parempaa.

Kaikesta voi valittaa, mutta lähtökohtaisesti Suomi on yrityksille hyvä maa toimia. Asiat ovat kunnossa puhtaasta ympäristöstä alkaen, meillä on vahva oikeusvaltio, korkea koulutustaso ja EU-jäsenyys. Emme taida muistaa arvostaa näitä riittävästi.

Näin kommentoi yrittämisen Suomea Alexander Bargum, Perheyritysten liiton uusi puheenjohtaja.

Samantyyppiset ovat myös Suomen Yrittäjien tuoreen puheenjohtajan Petri Salmisen ajatukset. Salminen on toiminut yrittäjänä vajaat parikymmentä vuotta ja kokee, että ainakin yrittäjäksi ryhtyminen on tullut helpommaksi. Myös yrittäjyyden arvostaminen on kasvanut.

Bargum toimii suomalaisen kaupan monialakonsernin Algolin toimitusjohtajana. Salminen tekee konsultointia jyväskyläläisessä Salminen & Tikka -yrityksessä.

Suomalaisesta yritysmaailmasta keskusteltaessa enemmin tai myöhemmin tullaan ikuisuuskysymykseen: miksi meillä ei synny useampia suuria kansainvälisiä menestyksiä? Tuolloin viitataan usein insinöörikansaan, joka ei osaa kaupallistaa hienoja innovaatioitaan.

Tältäkö näyttää myös tulevaisuus?

Bargum pohtii, että Suomea verrataan usein maihin, joiden kotimarkkinat ovat huomattavasti meikäläisiä isommat. Isommilla markkinoilla on helpompi luoda pohja kasvulle ja kansainvälistymiselle.

– Suomen ongelma ei ole niinkään kansallisen luonteen jonkin osan heikkous kuin pikemminkin maan pieni koko. Jäämme sen takia marginaaliin. Haluan uskoa, että osaamme myydä ja kehua itseämme.

Salminen pohtii, että suomalaisen yrityksen pullonkaula on kasvun vaihe, siis se, kun pitäisi kasvattaa pientä yritystä menestykseen.

– Kysymys ei ehkä niinkään ole rahoituksesta. Kasvun mukana tulee kasvava verotus, sääntely ja joukko sivukuluja työntekijöitä palkattaessa. Riski on silloin kova, ja kasvu saattaa jäädä tekemättä, Salminen sanoo.

Ennakoitavuus auttaisi yrityselämää

Pullonkauloista huolimatta tuoreet puheenjohtajat ovat tyytyväisinä huomanneet, kuinka yrittäjyys vetää nuoria aiempaa enemmän puoleensa. Bargum muistaa omilta opiskeluvuosien ajoilta, kuinka edes kauppakorkeakoulussa ei oltu innostuneita omasta bisneksestä.

Hän kertoo, että perheyrityksien jatkuvuudessa ja sukupolven vaihdoksissa suurin ongelma ei ole jatkajan löytäminen.

– Isompi haaste on sukupolven vaihdoksen hinta, sillä verotuksen kautta se tulee aika kovaksi ja saattaa jopa estää kokonaan nuoremman polven jatkamisen yrityksessä.

Bargum pahoittelee, että jatkaa vielä edunvalvontateemalla, mutta yritysmaailmassa verotus on iso kysymys. Elämä helpottuisi, jos siitä tulisi nykyistä ennakoitavampaa.

Suomalaiset valtit

Jotta nuorten kiinnostus yrittäjyyteen säilyisi ja kenties kasvaisi entisestään, koulussa – jo peruskoulussa – kannattaisi painottaa yrittäjyyden asennetta, talous- ja työelämän taitoja sekä kenties myös omistajuuden merkitystä.

Bargum jatkaa, että tulevaisuuden yrittäjä tarvitsee ymmärrystä myös monimuotoisesta maailmasta.

– Yhden ihmisen ei tietenkään tarvitse osata kaikkea. En minäkään tunne kaikkia yksityiskohtia meidän yrityksestä, mutta täällä on eri alojen osaajia.

Salminen korostaa digitaalisuuden rinnalla vastuullisuutta ja kestävyyttä.

– Uskallan sanoa, että suomalaiset ovat vastuullisuudessa ja kestävyydessä monia kilpailijamaita paremmissa asemissa. Tämä on meille valtti, sillä näihin teemoihin kiinnittävät huomiota yhä enemmän sekä kuluttajat että rahoittajat.

Millainen on Suomi yrittäjän ja yrityksen näkökulmasta vuonna 2030? Näkymät ovat melko valoisia kummankin puheenjohtajan mielestä.

– Meillä on voimavaroja, joiden varaan pystymme rakentamaan hyvää elinkeinoelämää Suomeen. Tietysti paljon riippuu siitä, miten muu maailma kehittyy, koska globaalin talouden liikkeet vaikuttavat meihin, Bargum sanoo.

Hän ennustaa, että talouskasvu voi olla Suomessa hieman maltillisempaa kuin muissa eurooppalaisissa verrokkimaissa. Mutta keskittymällä omiin vahvuuksiin pärjäämme kyllä.

Salmisen ennusteessa yrittäjien määrä kasvaa ja yrittäjyydestä tulee yhä normaalimpi tapa tehdä työtä.

– Suomalainen yrittäjyys on yhä monimuotoisempaa. Kotimaisia tuotteita tehdään pieninä sarjoina taidolla, mutta myös massavalmistus saattaa mahdollisesti palata Suomeen.

Alexander Bargum

• Syntynyt 1975
• Perheyritysten liiton puheenjohtaja
• Algolin toimitusjohtaja
• Oikeustieteiden kandidaatti, varatuomari
• Perheessä vaimo ja kaksi alakouluikäistä lasta
• Harrastukset tennis, veneily ja kirjallisuus, erityisesti ruotsinkielinen nykyrunous

Petri Salminen

• Syntynyt 1981
• Suomen Yrittäjien puheenjohtaja
• Toimii Salminen & Tikka -yritysjohdon konsultointiyrityksessä
• Gradua vaille valmis maisteri taloustieteellisestä tiedekunnasta
• Perheessä vaimo ja heinäkuussa syntynyt esikoinen
• Harrastukset moottoriurheilun seuraaminen, ajaa itse moottoripyörää

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliFennia

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet