Gå till innehållet
Hjortolyckor, höst 2023.

Hjortdjur rör sig nu – i november inträffar i genomsnitt hela 75 olyckor med hjortdjur per dag

2.11.2023

Olyckor med hjortdjur inträffar framför allt i slutet av hösten. Olyckor inträffar särskilt med vitsvanshjort och allt oftare med rådjur. Nattfrost, hala vägar och mörker ökar olycksrisken.

Enligt Statistikcentralen registrerades 2 256 olyckor med hjortdjur i november 2022, något färre än året innan. Även Fennias statistik visar att antalet hjortdjursskador hittills har minskat något i år.

På hösten och i början av vintern inträffar merparten av olyckorna med vitsvanshjort, men antalet olyckor med rådjur har också ökat. I fjol inträffade mer än 6 400 olyckor med vitsvanshjort och antalet olyckor med rådjur var ungefär ett tusen mindre.

– Trots att antalet hjortdjur i hela landet minskade något i år och i fjol, inträffar fortfarande väldigt många olyckor. Vitsvanshjort och rådjur rör sig aktivt nu. Därför är det bra att ha gott om tid för resan och att ta det lugnt när du kör, påpekar Mikko Pöyhönen, som ansvarar för Fennias fordons- och egendomsförsäkringstjänster.

Hjortdjur rör sig mycket på hösten för att de förflyttar sig till vinterbeten och för att det är brunsttid. Dessutom är det också jaktsäsong då. Hjortdjur rör sig ofta på samma rutter och många av rutterna går tvärs över livligt trafikerade vägar.

Hjortdjursolyckor i hela landet per månad 2022

Särskilt i oktober–november inträffar många olyckor med hjortdjur, en stor del med vitsvanshjort. Källa: Statistikcentralen

Särskilt i oktober–november inträffar många olyckor med hjortdjur, en stor del med vitsvanshjort. Källa: Statistikcentralen

Enligt Pöyhönen har väderleksförhållandena och väglaget också inverkan på hjortdjursolyckor på hösten. Vägarna börjar vara hala, först av våta löv, sedan av frost, och det är fortfarande mörkt när man startar resan till jobbet. Dessutom står solen lägre och bländar redan på eftermiddagen.

Trots att november enligt hjortdjursstatistiken är den farligaste tiden, är antalet olyckor stort under hela hösten. I december sjunker antalet olyckor till samma nivå som i början av hösten.

Trots att antalet olyckor har ökat kontinuerligt, har antalet olycksskador dessbättre minskat de senaste åren.

Enligt Pöyhönen kan det bero på att andelen stora älgar i olyckorna minskar kontinuerligt. Säkerhetsutrustningen i bilar har utvecklats och bilarna är större och därmed tryggare än tidigare.

– Hastigheten är avgörande i en situation där ett hjortdjur plötsligt dyker upp framför bilen. Ju högre hastighet, desto längre bromssträcka. Rådjur rör sig ofta i områden där den tillåtna hastigheten är 80 eller 100 kilometer i timmen.

Man ska vara särskilt uppmärksam på ställen där älgstängslet tar slut och där hjortdjur ofta går över vägen.

– När vägarna är hala, särskilt efter en kall natt, och den ljusa tiden på dagen blir kortare ökar även olycksrisken. Det är bra att sänka hastigheten på sådana sträckor där hjortdjur gärna rör sig – till exempel på ställen där vägen går från skogsområde till öppna åkrar eller tvärtom.

Hjortdjursolyckor i vissa landskap 2020–2022

I fjol minskade antalet olyckor med hjortdjur i hela landet efter att ha ökat i flera år. Antalet ökar dock fortfarande i Egentliga Finland där antalet olyckor med hjortdjur är störst. Källa: Statistikcentralen

I fjol minskade antalet olyckor med hjortdjur i hela landet efter att ha ökat i flera år. Antalet ökar dock fortfarande i Egentliga Finland där antalet olyckor med hjortdjur är störst. Källa: Statistikcentralen

Enligt Pöyhönen återspeglas hjortdjursolyckorna också i Fennias ersättningsstatistik. I fjol anmäldes över 1 500 skador. I snitt var ersättningen något under 4 500 euro, men variationen är förstås mycket stor. Förra året betalade vi ut totalt cirka 6,5 miljoner euro i ersättning för hjortdjursskador.

– En älgskadeförsäkring ersätter skador till följd av kollision med hjortdjur. Man kan dessutom utöka sitt försäkringsskydd med en kollisionsförsäkring, som omfattar bland annat skador på fordonet till följd av att man väjer för ett hjortdjur och kör av vägen, tillägger Pöyhönen.

Tips: Så här kan du undvika kollision med hjortdjur

  • Kör alltid pigg och frisk och med måttlig hastighet. Undvik att köra i dåliga väderförhållanden och mörker, om det bara är möjligt. Använd säkerhetsbälte och koncentrera dig på trafiken. Olyckor med hjortdjur beror ofta på att föraren blir överraskad i situationen och inte hinner reagera i tid. Reaktionsförmågan försämras ytterligare om föraren är trött eller om körhastigheten är för hög.
  • Observera vägmärken som varnar för älgar och hjortdjur. De har satts ut på sådana ställen där olyckor ofta inträffar. Sannolikheten för att möta hjortdjur är alltså större än normalt.
  • Framför allt vitsvanshjortar rör sig mycket under slutet av året, men också övriga hjortdjur rör sig på hösten.
  • Om du råkar ut för en olycka med hjortdjur, eller om du märker att någon annan har gjort det, ska du varna den övriga trafiken och ta hand om de skadade. Ring nödnumret 112 och ge en tillräcklig beskrivning av olycksplatsen.

Hjälpte det här dig?

Dela