Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Hirvieläimet ovat nyt liikkeellä – marraskuussa sattuu keskimäärin jopa 75 hirvieläinonnettomuutta päivässä

2.11.2023

Hirvieläinonnettomuuksia tapahtuu erityisesti loppusyksystä. Onnettomuuksia sattuu erityisesti valkohäntäpeurojen ja yhä useammin metsäkauriiden kanssa. Yöpakkaset, liukkaat tiet ja pimeys lisäävät onnettomuusriskiä.

Viime vuoden marraskuussa kirjattiin Tilastokeskuksen mukaan 2 256 hirvieläinonnettomuutta, mikä on hieman vähemmän kuin aiempana vuonna samaan aikaan. Myös Fennian omien tilastojen mukaan hirvieläinvahingot ovat tänä vuonna toistaiseksi hieman vähentyneet.

Suurin osa syksyn ja alkutalven onnettomuuksista sattuu valkohäntäpeurojen kanssa, mutta myös metsäkauriiden osuus onnettomuuksissa on kasvanut. Valkohäntäpeurat olivat viime vuonna osallisia yli 6 400 onnettomuudessa, ja metsäkauriit noin tuhannessa vähemmän.

– Vaikka hirvieläinonnettomuuksien määrä on koko maassa hieman laskenut tänä ja viime vuonna, tapahtuu onnettomuuksia edelleen hyvin paljon. Valkohäntäpeurat ja kauriit liikkuvat nyt aktiivisesti, joten matkoihin kannattaa varata enemmän aikaa ja ajaa maltillisemmin, muistuttaa Mikko Pöyhönen, joka vastaa Fennialla ajoneuvo- ja omaisuusvakuutuspalveluista.

Hirvieläinten vilkas liikehdintä syksyllä johtuu niiden siirtymisestä talvilaitumille, kiima-ajasta ja metsästyskaudesta. Hirvieläimet kulkevat usein samoja reittejä, ja monet näistä reiteistä kulkevat vilkkaiden teiden poikki.

Hirvieläinonnettomuudet kuukausittain koko maassa vuonna 2022

Etenkin loka-marraskuussa tapahtuu paljon hirvieläinonnettomuuksia, iso osa valkohäntäpeurojen kanssa. Lähde: Tilastokeskus

Etenkin loka-marraskuussa tapahtuu paljon hirvieläinonnettomuuksia, iso osa valkohäntäpeurojen kanssa. Lähde: Tilastokeskus

Pöyhösen mukaan syksyisiin hirvieläinonnettomuuksiin vaikuttavat myös sää- ja keliolosuhteet. Tiet alkavat olla liukkaita ensin märistä lehdistä, sitten pakkasista, ja aamulla on töihin mentäessä vielä pimeää. Lisäksi ilta-aurinko häikäisee matalammalla jo iltapäivästä.

Vaikka marraskuu on hirvieläintilastojen mukaan vaarallisinta aikaa, on onnettomuuksien määrä korkea koko syksyn. Joulukuussa onnettomuudet laskevat alkusyksyn tasolle.

Vaikka onnettomuudet ovat lisääntyneet jatkuvasti, niistä johtuvat loukkaantumiset ovat onneksi vähentyneet viime vuosina.

Pöyhösen mukaan tämä voi johtua siitä, että isojen hirvien osuus onnettomuuksista vähenee jatkuvasti. Myös autojen turvavarustelu on kehittynyt ja koko kasvanut, jolloin autot ovat aiempaa turvallisempia.

– Tilannenopeus on ratkaiseva, kun hirvieläin tulee yllättäen eteen. Mitä kovempi vauhti, sitä pidempi on jarrutusmatka. Metsäkauriita liikkuu usein alueilla, joilla teiden nopeusrajoitukset voivat olla 80 tai 100 kilometriä tunnissa.

Erityisen tarkkana tulee olla hirviaitojen päissä, joissa hirvieläimet usein lähtevät ylittämään tietä.

– Kun tiet ovat varsinkin kylmän yön jälkeen liukkaita ja päivän valoisa aika lyhenee, lisääntyy myös onnettomuuden riski. Kannattaa vähentää vauhtia sellaisilla osuuksilla, jotka ovat otollisia hirvieläinten liikkumiselle – esimerkiksi paikassa, jossa tie vie metsästä peltoaukealle ja päinvastoin.

Hirvieläinonnettomuudet eräissä maakunnissa 2020–2022

Hirvieläinonnettomuudet vähenivät viime vuonna koko maassa oltuaan sitä ennen monta vuotta kasvussa. Varsinais-Suomessa, jossa hirvieläinvahinkoja sattuu eniten, määrä on kuitenkin edelleen kasvussa. Lähde: Tilastokeskus

Hirvieläinonnettomuudet vähenivät viime vuonna koko maassa oltuaan sitä ennen monta vuotta kasvussa. Varsinais-Suomessa, jossa hirvieläinvahinkoja sattuu eniten, määrä on kuitenkin edelleen kasvussa. Lähde: Tilastokeskus

Pöyhösen mukaan hirvieläinonnettomuudet näkyvät myös Fennian korvaustilastoissa. Viime vuonna ilmoitettiin yli 1 500 vahinkoa. Keskimäärin korvauksen määrä oli hieman alle 4 500 euroa, mutta haitari on luonnollisesti hyvin laaja. Yhteensä hirvieläinvahinkoja korvattiin noin 6,5 miljoonalla eurolla viime vuonna.

– Hirvivahinkovakuutus korvaa vahingon, kun ajoneuvolla törmätään hirvieläimeen. Omaa vakuutusturvaa voi lisäksi täydentää kolarivakuutuksella, joka kattaa muun muassa hirvieläimen väistöstä johtuneen tieltä suistumisen seurauksena ajoneuvolle aiheutuneet vahingot, Pöyhönen lisää.

Vinkit: Näin vältät hirvieläinkolarit

  • Aja virkeänä ja terveenä, maltillisella nopeudella. Vältä huonoissa sääolosuhteissa ja pimeällä ajamista, jos mahdollista. Käytä turvavyötä ja keskity liikenteeseen. Hirvieläinonnettomuudet johtuvat usein siitä, että tilanteet tulevat yllättäen eikä kuljettaja ehdi reagoida ajoissa. Reaktionopeus huononee entisestään, jos ajaa väsyneenä tai liian kovaa tilannenopeutta.

  • Huomioi hirvistä ja kauriseläimistä varoittavat liikennemerkit. Niitä on laitettu sellaisiin paikkoihin, joissa usein sattuu onnettomuuksia. Todennäköisyys hirvieläimen kohtaamiseen hirvimerkkialueella on siis tavallista suurempi.

  • Erityisesti valkohäntäpeurat liikkuvat loppuvuodesta, mutta muutkin hirvieläimet liikkuvat paljon syksyllä.

  • Jos joudut itse tai huomaat toisen joutuneen onnettomuuteen hirvieläimen kanssa, varoita muuta liikennettä ja huolehdi loukkaantuneista. Soita hätänumeroon 112 ja anna riittävä paikkakuvaus.

LiikennevakuutusAutovakuutusAjoneuvotTiedoteLiikkeellä

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet