Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Harri Toivonen funderade länge och väl på om han skulle bli företagare
Harri Toivonen, OLF

Harri Toivonen funderade länge och väl på om han skulle bli företagare – Nyckeln till tillväxt var medarbetarnas engagemang

5.4.2024

Att få ett företag att växa kräver alltid ägarens vilja och expertis, men också personalens engagemang för gemensamma mål. Hos One Leasing Finland, som tillhandahåller leasingfinansieringslösningar för små och medelstora företag, finns allt detta.

Enligt olika undersökningar finns de bästa chanserna att lyckas som företagare i det skede då du har samlat på dig tillräckligt med erfarenhet och nätverk från din karriär. Harri Toivonen, huvudägare och verkställande direktör för One Leasing Finland, ansvarade i årtionden för att utveckla och ändra inriktningen på verksamheten hos olika bilhandlare tills tiden var mogen.

– Jag var inte så intresserad av bilar som jag var av att få verksamheten att fungera och hitta människors styrkor. Många bekanta frågade mig också varför jag inte själv blir företagare. Jag kom alltid på en anledning. Sedan funderade jag på vad som skulle vara det sämsta alternativet, minns företagaren.

Undanflykterna tog slut när Toivonen skulle presentera One Leasing Finlands affärsplan för finansieringsbolagen. Kärnan i planen är att erbjuda små och medelstora företag leasingfinansieringslösningar för inköp av bilar, skåpbilar, lastbilar, maskiner, utrustning och möbler. På så sätt behöver företagarna inte ta lån för sina objekt, som kan falla i värde. Samtidigt är företagens balansräkningar fortsatt i ordning.

– Budskapet från finansbolagen var att här har du pengarna, maskinerna och utrustningen. Börja arbeta.

Personalägt bolag

Leasing har ökat i popularitet under de senaste åren, särskilt inom bilhandeln. Ändå släpar Finland fortfarande efter resten av Europa.

Den ökade populariteten syns dock hos One Leasing Finland, som har finansierat små och medelstora företags anskaffningar till ett värde av 130 miljoner euro under 5,5 år i hela Finland. Samtidigt har omsättningen ökat till 29 miljoner euro.

– För företagare är det viktigt att ha en plats och ett ansikte där de kan få hjälp med sin investering, säger Toivonen.

En av utmaningarna just nu är att hantera tillväxten, säger han. Arbetet utförs med ett litet team. One Leasing Finland sysselsätter åtta personer, varav samtliga har delägarstatus. De äger en del av verksamheten.

– Jag berättar alltid för alla att det här är ett företag som ägs till 100 procent av finsk personal. Vi har en professionell personal och arbetar på ett mycket kostnadseffektivt sätt. Allt vi gör utstrålar företagaranda, vilket återspeglas i den positiva feedbacken från våra kunder och partner, professionalismen i vår service och vår flexibilitet. Det är på intet sätt givet, säger verkställande direktören.

Kraftfulla metoder för att engagera personalen

Toivonen talar mycket om personalens tillfredsställelse, som måste vara högre än kundernas tillfredsställelse. Engagerade medarbetares entusiasm återspeglas i slutändan i kunderna.

Partnerskap har varit en av de viktigaste nycklarna till tillväxt och engagemang hos personalen. Belöningsmodellerna är utformade för att engagera personalen på kort och lång sikt. Om kontantbonusar är ett kortsiktigt verktyg för engagemang, är partnerskap och frivilliga pensionslösningar mer långsiktiga.

– Jag vill föra in belöningsmodeller proaktivt. Jag tänker alltid på vad jag själv skulle förvänta mig av ett företag som anställd. Jag har fått värdefull hjälp med belöningsmodeller av Fennias kontaktperson Teemu Vuontela. Jag kände inte till detaljerna i gruppensionsförsäkringar, men han beskrev deras fördelar tydligt. Efter det var beslutet enkelt, säger Toivonen.

– Livet går vidare efter karriären och även de yngre arbetstagarna förstod detta. Att ta hand om medarbetarna är en del av företagets ansvar, fortsätter han.

Vuontela, som arbetar som försäljningschef på Fennia, ser gruppensionsförsäkringen som ett effektivt sätt att belöna och engagera personalen. Den gynnar både företaget och de anställda. Tjänsten tillhandahålls av försäkringsbolaget Fennia Liv.

– Genom frivilliga pensionslösningar bygger företaget upp en positiv arbetsgivarbild. Det är också en bra belöningsmetod skattemässigt. Kontantbonusar värmer arbetstagarna en stund, men en pensionsförsäkring kommer att säkra deras framtida kassaflöde och upprätthålla deras levnadsstandard.

Vuontela och Toivonen har känt varandra i några år. De träffas några gånger per år och uppdaterar vid behov One Leasing Finlands lösningar för belöning och engagemang.

Kundrelationen har sakta men säkert förvandlats till vänskap. Det faktum att de kommunicerar om arbete och andra frågor via Whatsapp säger något om att kontakten håller låg tröskel.

– Livet är lättare när man har en bra partner. Då behöver du inte förklara saker och ting. Företagarandan sitter i Fennias ryggrad och är starkt närvarande. Det är ett försäkringsbolag som ägs av företagare, säger Toivonen.

Lue lisää

FöretagandeFörsäkringar för företagFörsäkringar för företagareArtikelFöretag
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor