Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Finländarnas favoritaktivitet innefattar risker – små saker kan förhindra halkolyckor och brännskador

20.2.2024

Badtunnan är ett utmärkt sätt att koppla av, men den har också sina risker. De vanligaste skadorna är halk- och brännskador samt å andra sidan skador i samband med uppvärmningen av badtunnan, med de kan undvikas genom små åtgärder.

Fler och fler hyr en badtunna eller skaffar en till sin egen gård eller stuga. I synnerhet på vintern är det många som frestas av att koppla av i den varma badtunnan.

Enligt Fennias statistik inträffar dock varje år olyckor vid användning av badtunnor på grund av hala terrasser, mörka kvällar och oaktsamhet. Många skador i samband med badtunnor skulle kunna undvikas om man är försiktig.

– När man använder badtunnan är det viktigt att ta det lugnt och försiktigt. De flesta skador inträffar före eller efter badet när man skyndar sig på den hala terrassen eller gården, säger Petteri Sistonen, avdelningschef för Fennias riskhanteringstjänster.

– På vintern kan terrassen även i övrigt vara hal på grund av snö och is, men vattnet som stänker från badtunnan kan öka halkan ytterligare, säger Sistonen.

Enligt Sistonen inträffar många skador strax innan man kliver i eller efter att man klivit ur badtunnan. Bara fötter eller tofflor med släta sulor kan vara riktigt hala på våta ytor.

Badtunnorna har ofta höga kanter, och många använder en pall eller en annan förhöjning för att kliva i tunnan. Vissa klättrar rakt över kanten.

– Förhöjningarna kan vara ostadiga eller hala. Dessutom kan man av misstag kliva förbi en liten förhöjning. Å andra sidan kan badtunnans höga kant också leda till skador när man kliver ur badtunnan på ett halt underlag. Det lönar sig därför att fundera på vilken typ av förhöjning eller pall man har skaffat till badtunnan.

Badtunnan används ofta i samband med festkvällar, då det redan är mörkt när den används. Då märker man kanske inte eventuella hinder eller föremål på marken eller hala blad när det är höst.

I stugan kan badtunnan också ligga längre bort från byggnaderna, så att man kan behöva gå längs en ojämn stig. Man bör därför vara uppmärksam på belysningen runt badtunnan, eller åtminstone ha med sig en ficklampa.

Om badtunnan är placerad på terrassen, bör vägen dit vara fri från föremål och snö.

Brännskador är också vanliga i samband med badtunnor. En del av dem inträffar till följd av halkning.

– När man halkar eller snubblar kan man komma åt den varma kaminen eller som en reflex ta tag i närmaste heta skorsten. En badtunna som blivit för varm kan också bränna huden, säger Sistonen.

– Badtunnan är perfekt för en lugn vistelse och avkoppling. Det lönar sig att ta det lugnt redan före badet, vilket gör det lättare att koncentrera dig på dina steg och när du kliver i badtunnan.

Brandrisk och skador på egendom

Badtunnan värms vanligen med en kamin i anslutning till den. Som alltid med eld bör man också vara uppmärksam vid uppvärmningen av badtunnan och sörja för brandsäkerheten. Risken för brand ökar betydligt om badtunnan värms tom eller om det finns för lite vatten.

Vattnet som finns kvar i badtunnan eller i dess rörsystem kan frysa, vilket i sin tur kan orsaka sprickor i rören. Man bör komma ihåg att tömma badtunnan varje gång man använder den.

Sistonen påminner också om korrekt vinterförvaring och noggrann fastsättning av badtunnan.

– Vid vinterstormar kan vatten eller snö komma in i badtunnan om dess lock eller skydd har fästs vårdslöst. Man bör också vara uppmärksam på badtunnans underlag så att det inte kan röra sig, inte ens vid hård vind.

En av de vanligaste egendomsskadorna i samband med badtunnor är att telefoner faller ner i tunnan.

– Om du absolut vill ha med dig telefonen i badtunnan, bör du åtminstone försäkra dig om att telefonen eller dess skydd tål vatten.

Antalet person- och egendomsskador i anslutning till badtunnorna ökade betydligt under 2020 och 2021, då också till exempel stugornas popularitet nådde sin topp på grund av coronarestriktionerna. Under de senaste åren har antalet minskat något.

De flesta olyckor är lindriga, men varje år inträffar också olyckor som leder till en något längre frånvaro.

Tips för en tryggare badning i badtunna på vintern

  • Skaffa dig ordentliga tofflor eller en stabil matta för att ta dig till badtunnan. Kom ihåg att tofflorna snabbt blir hala om du går på snö.

  • Se till att vägen till badtunnan är säker. Skotta bort snö och sanda vägen vid behov.

  • Kom ihåg att vattnet som skvätter från badtunnan och rinner av personerna kan göra vägen mycket hal.

  • Sörj för en tillräcklig belysning runt badtunnan.

  • Om det behövs en förhöjning för att ta sig upp i badtunnan, se till att den är tillräckligt stadig och bred. En ledstång gör det lättare att klättra i och ur badtunnan.

  • Fokusera särskilt på förflyttningarna i och ur badtunnan. Ha inte bråttom.

  • Var också försiktig när du flyttar badtunnan. Badtunnan kan vara mycket tung och på vintern kan hala passager orsaka farliga situationer.

  • Kom ihåg att dricka, eftersom badandet gör att vätska avdunstar från kroppen och därmed kan öka olycksrisken.

OlycksfallsförsäkringFörsäkringar för arbetstagareFörsäkringar för företagareMeddelandeVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor