Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

De flesta stölder på byggarbetsplatser sker i Nyland – viktigt att skydda sig mot stölder

15.6.2023

Byggarbetsplatser är lockande för tjuvar eftersom många värdefulla ägodelar förvaras på dem. Största delen av stölderna på byggarbetsplatser sker i Nyland och särskilt i Helsingfors. Det är viktigt att byggarbetsplatsen skyddas noggrant för att förhindra stölder.

I fjol fick polisen kännedom om drygt 1 100 stölder på byggarbetsplatser, vilket är cirka 200 fler än året innan. Siffrorna omfattar stöld, grov stöld, snatteri och försök till stöld på byggarbetsplatser. Baserat på början av årets statistik ligger årets siffror på ungefär samma nivå.

Tjuvar lockas till byggarbetsplatser särskilt av olika byggnadsmaterial som koppar och kabelrullar. Olika typer av trycklufts- och elverktyg duger också för tjuvar. Verktygen har ett återförsäljningsvärde, men de är inte så stora och därför relativt lätta att stjäla om de inte skyddas ordentligt.

Klart över hälften av stölderna på arbetsplatser sker i Nyland, där det också finns flest byggarbetsplatser och byggprojekt. I andra landskap varierar antalet stölder på byggarbetsplatser stort. I Norra Österbotten inträffade till exempel i fjol näst flest stölder på byggarbetsplatser, mer än dubbelt så många som året innan. Uppgifterna baseras på statistik från Polisen.

‒ Antalet stölder på byggarbetsplatser påverkas av många olika faktorer. I olika landskap varierar antalet byggprojekt från år till år och dessutom kan byggarbetsplatsernas läge vara mycket olika beroende på år. Det mest attraktiva objektet för tjuvar är en avsides belägen byggarbetsplats där man vet att det finns värdefulla verktyg, säger Mikko Pöyhönen, direktör för Fennias fordons- och egendomsförsäkringstjänster.

Stölder på byggarbetsplatser i fem olika landskap 2021 och 2022

De flesta stölderna på byggarbetsplatser sker i Nyland. Förra året skedde näst flest stölder på byggarbetsplatser i Norra Österbotten, där antalet fördubblades. Källa: Polisen

De flesta stölderna på byggarbetsplatser sker i Nyland. Förra året skedde näst flest stölder på byggarbetsplatser i Norra Österbotten, där antalet fördubblades. Källa: Polisen

Det sker stölder på byggarbetsplatser året runt

Stölder på byggarbetsplatser begås året runt, och antalet varierar från månad till månad och från år till år. Under de senaste åren har stölder begåtts särskilt på hösten. I januari i år fick polisen kännedom om relativt många stölder på byggarbetsplatser jämfört med tidigare år, men därefter har antalet förblivit lägre än tidigare år.

‒ Det är svårt att förutse stölder på byggarbetsplatser på månads- eller årsnivå. Därför är det viktigt att se till att arbetsplatserna är säkra året om. I Finland kan det finnas olika arbetsplatser vid olika tider på året, så även därför kan antalet stölder på byggarbetsplatser variera från månad till månad, säger Pöyhönen.

‒ Även om den förlorade egendomen skulle återbördas eller ersättas kan stölder på byggarbetsplatsen till exempel försena arbetets slutförande när de nödvändiga verktygen eller materialen inte finns att tillgå när de behövs.

Stölder på byggarbetsplatser i Finland månadsvis 2021–2023

I fjol anmäldes 1 104 fall av stöld eller snatteri på en byggarbetsplats till polisen. I år har nästan 400 fall av stöld anmälts hittills, varav särskilt många i januari. Källa: Polisstyrelsen

I fjol anmäldes 1 104 fall av stöld eller snatteri på en byggarbetsplats till polisen. I år har nästan 400 fall av stöld anmälts hittills, varav särskilt många i januari. Källa: Polisstyrelsen

Förutseende är viktigt för att förebygga stölder

På byggarbetsplatserna förvaras värdefulla verktyg och material och det är svårt att skydda stora områden. Större byggprojekt kan pågå i flera år och det är enkelt för tjuvar att på förhand iaktta en permanent byggarbetsplats långt innan de begår stölden.

Det är bra att förbereda sig på stölder på byggarbetsplatser med nödvändiga säkerhetsåtgärder. På byggarbetsplatser kan hundratals arbetare passera varje dag och det är svårt att urskilja vem som har rätt att befinna sig på området. På många byggarbetsplatser krävs användning av passerkort i alla situationer, vilket gör det svårare för tjuvar att röra sig på området.

Försäkringarna bör vara i ordning och det är viktigt att den försäkrade summan motsvarar det verkliga värdet på utrustningen på byggarbetsplatsen.

– Alla byggarbetsplatser bör göra en kartläggning av riskerna. Omgivningen förändras i takt med att byggobjektet framskrider, och riskerna på byggarbetsplatsen kan skilja sig något i de olika byggfaserna. När det gäller försäkringar är det avgörande hur byggarbetsplatsen, verktygen och utrustningen skyddas. I synnerhet låsen ska vara ändamålsenliga och byggarbetsplatsen ska i möjligaste mån vara inhägnad, säger Pöyhönen.

Övervakningskameror, lås och stängsel är bra hjälpmedel, men de förhindrar inte stölder på byggarbetsplatser helt och hållet.

Polisen ger rådet att anteckna uppgifter om verktygens märke och modell samt tillverkningsnummer. På så sätt kan stulen egendom vid behov efterlysas. Med hjälp av uppgifterna är det lättare att göra en utredningsanmälan till polisen och även ansöka om eventuell ersättning hos försäkringsbolaget.

Förluster på tusentals euro per år

Enligt Fennias statistik är det genomsnittliga ersättningsbeloppet för anmälda stölder på byggarbetsplatser mer än 5 000 euro, men ersättningsbeloppet varierar stort. Varje år ersätts stölder på byggarbetsplatser med i genomsnitt nästan 400 000 euro.

Trots den sjunkande trenden i antalet stölder av byggvaror och verktyg visar Fennias statistik en liten ökning av ersättningarna som betalats ut de senaste åren. Detta tyder på att allt mer värdefulla redskap blir föremål för stölder.

– Värdet av det föremål som stulits på byggarbetsplatsen kan vara stort, även om den stulna egendomen till antalet inte är så stor. Varje verktyg bör därför förvaras omsorgsfullt varje dag. Ett enda verktyg som glömts framme kan i tjuvens ögon vara värt att bryta sig in på byggarbetsplatsen för, påminner Pöyhönen.

FöretagandeFörsäkringar för företagFörsäkringar för företagareMeddelandeFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor