Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Inbrott i bil.

Det begås i genomsnitt 20 bilinbrott per dag – lämna inga värdesaker synliga

9.8.2023

Antalet bilinbrott ökade med nästan 10 procent från i fjol, och även i år har antalet varit likadant vad gäller det första halvåret. För tjuvar duger både bilens delar och ägodelar som förvaras i bilen. Det är inte bara stulna ägodelar som orsakar förtret, utan också inbrottsskadorna på bilen.

I genomsnitt begås över 20 bilinbrott varje dag. Enligt Statistikcentralen bröt man sig in i bilar över 9 000 gånger i fjol, mer än 800 fler än året innan. I början av det här året ökade antalet bilinbrott, men på sommaren minskade bilinbrotten jämfört med året innan. Totalt sett har antalet bilinbrott ökat sedan 2018.

‒ Antalet bilinbrott påverkas av många faktorer. Bilarnas utrustning är värdefull och går relativt lätt att sälja vidare. Dessutom lämnar folk värdesaker i sina bilar och även det gör bilar till attraktiva mål för tjuvar, säger Mikko Pöyhönen, direktör för Fennias fordons- och egendomsförsäkringstjänster.

På lång sikt har dock bilinbrotten enligt statistiken minskat. Mellan 2009 och 2018 minskade antalet bilinbrott betydligt, men sedan 2018 har de ökat igen.

– Nya bilar har inte längre så många delar som är enkla att ta loss och tjuvlarmen har utvecklats, vilket i sin tur har bidragit till att antalet bilinbrott har sjunkit på lång sikt, konstaterar Pöyhönen.

Flest bilinbrott sker på sommaren och i början av hösten. Då görs också fler bilresor än vid andra tider på året. Under en bilresa på sommaren kan man till exempel stanna vid en simstrand eller en glasskiosk, och det är lätt hänt att bilen förblir olåst under korta uppehåll.

– Vid ett typiskt bilinbrott söndras bilfönstret eller så tar sig inbrottstjuvarna in genom en olåst dörr. Särskilt värdesaker som lämnats synliga, som smarttelefoner, datorer och plånböcker, lockar till sig tjuvar, säger Pöyhönen.

Enligt Pöyhönen drabbar en stor del av inbrotts- och stöldskadorna företagsfordon, till exempel skåpbilar. Bilinbrottet kan då förutom stulna ägodelar och skador på bilen även skada företagsverksamheten.

– Egendomsskador kan vara mycket stora om till exempel värdefulla verktyg och utrustning stjäls från en skåpbil. I värsta fall kan inbrottet medföra att affärsverksamheten måste stoppas, om utrustning som är väsentlig för arbetet förvarades i bilen.

Stölder, olovligt intrång i motorfordon 2018–2022

Antalet bilinbrott visade på en nedåtgående trend under många år, men vände återigen uppåt 2018. Förra året anmäldes 9 121 bilinbrott till polisen, mer än 800 fler än året innan (2021). Källa: Statistikcentralen

Antalet bilinbrott visade på en nedåtgående trend under många år, men vände återigen uppåt 2018. Förra året anmäldes 9 121 bilinbrott till polisen, mer än 800 fler än året innan (2021). Källa: Statistikcentralen

Bilinbrott i Finland per månad, genomsnittet för 2017–2021 samt 2022 och 2023

Flest bilinbrott sker i genomsnitt under sensommaren och i början av hösten. I fjol begicks fler bilinbrott än genomsnittet. Källa: Statistikcentralen och Polisen (år 2023)

Flest bilinbrott sker i genomsnitt under sensommaren och i början av hösten. I fjol begicks fler bilinbrott än genomsnittet, men under innevarande sommar har bilinbrotten minskat. Källa: Statistikcentralen och Polisen (år 2023)

Skydda din bil mot inbrott

Det bästa sättet att undvika bilinbrott är att bereda sig på dem i förväg. Enligt Pöyhönen bör man aldrig lämna värdefulla ägodelar synliga i bilen, även om man bara är borta en liten stund. Mörktonade fönster kan också minska tjuvarnas intresse för bilen, när det inte är säkert att det finns värdefulla ägodelar i den. Å andra sidan kan nästan vad som helst duga åt tjuvar, allt från vindrutetorkare till brännare.

Bilinbrott ger inte bara upphov till kostnader för stulen egendom, utan också för skador på bilen. Många kanske inte vet hur skador som orsakats av bilinbrott ersätts.

– Stöldförsäkringen för fordon täcker skador som orsakats av inbrott och stulen fast installerad utrustning i bilen, som radio eller navigator. Övrig egendom som stulits från bilen ersätts å andra sidan från hemförsäkringen eller utomlands från reseförsäkringen, förtydligar Pöyhönen.

Det lönar sig att vara uppmärksam på parkeringsplatser och att lämna bilen på ett så upplyst ställe som möjligt. Mörkret är en fördel för tjuvar, så till exempel lampor som tänds av rörelse på parkeringsplatsen kan försvåra tjuvarnas arbete. Det hjälper också att förebygga brott om parkeringsplatsen är synlig antingen från det egna huset eller från närliggande hus.

Tips för att förebygga och utreda bilinbrott

  • Lås alltid bilen när du lämnar den. Vid stölder är förutsättningen för att ersättning betalas ut att fordonet har varit låst eller förvarats på ett läst ställe.

  • Parkera bilen i mån av möjlighet på en plats som är synlig från närliggande hus eller som är väl upplyst.

  • Förvara inte värdefulla ägodelar i bilen och lämna inte något som kan stjälas synligt i bilen.

  • Om du blir utsatt för bilinbrott, fotografera platsen och bilen. Anteckna vad som har stulits. Anmäl alltid inbrottet till polisen.

  • Sätt inte fast bilnyckeln i en nyckelring som visar bilens märke, registernummer eller andra uppgifter om bilen.

  • Förvara inte till exempel reservnyckeln till en annan bil eller hemmanyckeln i samma nyckelknippa som bilnyckeln.

BilförsäkringFordonTrafikförsäkringMeddelandePå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor