Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Automurtoja tehdään keskimäärin 20 päivässä – älä jätä arvoesineitä näkyville

9.8.2023

Automurtojen määrä kasvoi viime vuonna lähes 10 prosenttia edellisvuodesta ja tänä vuonna määrät ovat olleet samaa luokkaa ensimmäisen puolen vuoden osalta. Varkaille kelpaavat niin auton osat kuin autossa säilytettävä omaisuuskin. Harmia aiheuttavat varastetun omaisuuden lisäksi autoon tulleet murtovahingot.

Automurtoja tehdään keskimäärin yli 20 joka päivä. Viime vuonna autoihin murtauduttiin Tilastokeskuksen mukaan yli 9 000 kertaa, yli 800 edellisvuotta enemmän. Tämän vuoden alussa automurtojen määrä kasvoi edelleen, mutta kesällä automurrot vähentyivät hieman edellisvuodesta. Kaikkiaan automurtojen määrä on ollut kasvussa vuodesta 2018 alkaen.

– Automurtojen määrään vaikuttavat monet tekijät. Autojen varusteet ovat arvokkaita, ja ne menevät suhteellisen helposti kaupaksi eteenpäin. Lisäksi ihmiset jättävät arvotavaroita autoihin, joten varkaat saattavat senkin vuoksi pitää autoja houkuttelevina kohteina, sanoo Fennian ajoneuvo- ja omaisuusvakuutuspalveluiden johtaja Mikko Pöyhönen.

Pitkällä aikavälillä automurrot ovat kuitenkin tilastojen mukaan vähentyneet. Vuodesta 2009 vuoteen 2018 automurtojen määrät laskivat selvästi, mutta vuodesta 2018 alkaen ne ovat jälleen lisääntyneet.

– Uusissa autoissa ei ole enää juurikaan helposti irrotettavia osia ja varashälyttimet ovat kehittyneet, mikä on puolestaan vaikuttanut automurtojen määrään laskevasti pitkällä aikavälillä, Pöyhönen toteaa.

Automurtoja tapahtuu eniten kesällä ja alkusyksystä. Näinä aikoina automatkojakin tehdään enemmän kuin muihin aikoihin vuodesta. Kesän automatkoilla saatetaan pysähtyä esimerkiksi uimaan tai jäätelökioskille, ja auto saattaa helposti jäädä lukitsematta lyhyen pysähdyksen ajaksi.

– Tyypillisessä automurrossa auton ikkuna rikotaan, tai autoon mennään sisälle lukitsemattomasta ovesta. Erityisesti esille jääneet arvoesineet kuten älypuhelimet, tietokoneet ja lompakko houkuttelevat varkaita, Pöyhönen sanoo.

Pöyhösen mukaan iso osa murto- ja varkausvahingoista kohdistuu yritysten ajoneuvoihin, kuten pakettiautoihin. Automurrot voivat silloin aiheuttaa autoon tulleiden vaurioiden ja varastetun omaisuuden lisäksi haittaa myös yritystoiminnalle.

– Omaisuusvahingot voivat olla hyvinkin suuria, jos pakettiautosta viedään esimerkiksi arvokkaita työkaluja ja -laitteita. Pahimmillaan tapahtuma voi estää liiketoiminnan harjoittamisen kokonaan, mikäli autossa on säilytetty työn kannalta olennaisia työvälineitä.

Varkausrikokset, moottoriajoneuvosta luvatta tunkeutuen vuosina 2018–2022

Automurtojen määrä oli monta vuotta laskusuunnassa, mutta kääntyi jälleen kasvuun vuonna 2018. Viime vuonna automurtoja tuli poliisin tietoon 9 121, yli 800 enemmän kuin sitä edeltävänä vuonna (2021). Lähde: Tilastokeskus

Automurtojen määrä oli monta vuotta laskusuunnassa, mutta kääntyi jälleen kasvuun vuonna 2018. Viime vuonna automurtoja tuli poliisin tietoon 9 121, yli 800 enemmän kuin sitä edeltävänä vuonna (2021). Lähde: Tilastokeskus

Automurrot Suomessa kuukausittain, vuosien 2017–2021 keskiarvo sekä vuosina 2022 ja 2023

Automurtoja tapahtuu keskimäärin eniten loppukesästä ja alkusyksyllä. Viime vuonna tehtiin keskimääräistä enemmän automurtoja. Lähde: Tilastokeskus ja poliisihallitus (2023)

Automurtoja tapahtuu keskimäärin eniten loppukesästä ja alkusyksyllä. Viime vuonna tehtiin keskimääräistä enemmän automurtoja, mutta kuluneena kesänä ne ovat kääntyneet laskuun. Lähde: Tilastokeskus ja poliisihallitus

Suojaa autosi murron varalta

Paras tapa välttyä automurroilta on varautua niihin etukäteen. Pöyhösen mukaan arvokasta omaisuutta ei pidä koskaan jättää autoon näkyville, vaikka olisi poissa vain hetken aikaa. Myös tummennetut ikkunat voivat vähentää varkaiden kiinnostusta autoa kohtaan, kun arvokkaasta omaisuudesta auton sisällä ei ole varmuutta. Toisaalta varkaiden saaliiksi voi kelvata melkein mikä tahansa tuulilasin pyyhkijänsulista polttimoihin.

Automurroissa kuluja ei aiheuta pelkästään anastettu omaisuus, vaan myös autoon tulleet vauriot. Moni ei välttämättä tiedä, miten automurrosta aiheutuneita vahinkoja korvataan.

– Ajoneuvon varkausvakuutus kattaa autoon varkauden yhteydessä tulleet vahingot sekä varastetut autoon kiinteästi asennetut laitteet, kuten radion tai navigaattorin. Autosta varastettu muu omaisuus korvataan puolestaan kotivakuutuksesta tai ulkomailla matkavakuutuksesta, selventää Pöyhönen.

Auton pysäköinti- ja parkkipaikkaan kannattaa kiinnittää huomiota, ja jättää auto mahdollisimman valoisalle paikalle. Pimeys on varkaille etu, joten esimerkiksi liikkeestä syttyvät valot parkkialueella voivat vaikeuttaa varkaiden työtä. Rikoksien ehkäisyssä auttaa myös se, mikäli parkkipaikalle on näköyhteys joko omasta tai lähitaloista.

Vinkit automurtojen ehkäisyyn ja selvittämiseen

  • Lukitse auto aina, kun poistut sen luota. Varkaustapauksissa korvauksen edellytyksenä on, että ajoneuvo on ollut lukittuna tai lukitussa tilassa.

  • Parkkeeraa auto mahdollisuuksien mukaan paikkaan, johon on näkyvyys ympärillä olevista taloista tai joka on hyvin valaistu.

  • Älä säilytä arvokasta omaisuutta autossa, äläkä jätä mitään varastettavaa autoon niin, että se on näkyvillä.

  • Jos joudut automurron kohteeksi, ota kuvat tapahtumapaikasta ja autosta. Kirjaa ylös, mitä on viety. Tee aina murrosta ilmoitus poliisille.

  • Älä liitä autonavaimeen avaimenperää, josta käy ilmi auton merkki, rekisterinumero tai muita tietoja autosta.

  • Autonavainten kanssa samassa avainnipussa ei tule säilyttää esimerkiksi toisen auton vara-avainta tai kotiavainta.

AutovakuutusAjoneuvotLiikennevakuutusTiedoteLiikkeellä

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet