Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Antalet stuginbrott har minskat betydligt – så här förhindrar du besök av tjuvar

27.10.2022

Antalet stuginbrott har minskat under de senaste 10 åren, men det sker fortfarande nästan tusen inbrott varje år. Många stuginbrott begås också under vintern när många stugor står tomma och mörkret gör det lättare att syssla med skumma saker. Ökat vinterboende, uthyrning av stugor och en vaksamhet gentemot inbrott är sannolika skäl till att antalet stuginbrott har minskat.

Enligt uppgifter från Statistikcentralen anmäldes 940 inbrott i fritidsbostäder till polisen i fjol. Antalet inbrott per år sjönk därmed till under tusen första gången det här årtusendet. I början av årtusendet kunde antalet anmälda inbrott i fritidsbostäder fortfarande överstiga 2 000. Största delen av fritidsbostäder är stugor.

Fram till slutet av augusti i år hade 533 inbrott i fritidsbostäder anmälts, vilket är nästan 14 % färre än vid motsvarande tidpunkt föregående år. Uppgifterna framgår av polisens statistik.

Många faktorer ligger bakom minskningen av antalet stuginbrott. Stugägarna är mer medvetna om inbrott än tidigare och sköter om säkerheten vid stugan. Under coronatiden ökade även stugvistelserna och distansarbetet från stugor, vilket naturligtvis påverkar tjuvarnas möjligheter. Dessutom har uthyrningen av stugor ökat, vilket gör att stugorna inte står tomma lika länge som förr.

Att polisen utreder stuginbrott och får fast brottslingarna har ytterligare minskat stuginbrotten. Ofta står samma brottslingar bakom flera stuginbrott.

Stuginbrott i januari-juli och augusti-december 2012–2022

De flesta inbrott anmäls i maj och juni, när de boende åker ut till stugorna igen och utöver färska inbrott även anmäler inbrott som har begåtts under vintern. Statistiken visar att antalet stuginbrott fram till slutet av juli i år har sjunkit med över 12 % jämfört med samma tidpunkt föregående år. Källa: Polisstyrelsen

De flesta inbrott anmäls i maj och juni, när de boende åker ut till stugorna igen och utöver färska inbrott även anmäler inbrott som har begåtts under vintern. Statistiken visar att antalet stuginbrott fram till slutet av juli i år har sjunkit med över 12 % jämfört med samma tidpunkt föregående år. Källa: Polisstyrelsen

Flest inbrott i sommarstugor begås i Nyland och Birkaland

I fjol var antalet inbrott i fritidsbostäder högst i Nyland och Birkaland. Också Norra Savolax, Mellersta Finland och Norra Österbotten toppar statistiken.

Enligt Statistikcentralen finns det över en halv miljon sommarstugor i Finland. Bland landskapen finns det flest stugor i Nyland, Egentliga Finland, Birkaland och Södra Savolax, över 40 000 stugor i varje landskap.

Oftast begås stuginbrott i landskap med många stugor. Det finns dock vissa undantag.

– I till exempel Egentliga Finland begås relativt få stuginbrott i förhållande till antalet stugor. En sannolik orsak är skärgården, som gör det svårare för tjuvarna att ta sig fram till stugorna. I Lappland kan motsvarande fenomen förklaras med de långa avstånden. I Nyland finns det däremot många invånare, stugor och bebyggelser, vilket medför mer brottslighet, säger Mikko Koski, ansvarig chef för byggnadsskador hos Fennia.

Antalet stugor och stuginbrott enligt landskap 2021

Det finns flest stugor i Egentliga Finland, Birkaland, Södra Savolax, Nyland och Lappland. Däremot anmäls flest stuginbrott i Birkaland, Södra Savolax och Nyland. Källa: Statistikcentralen

Det finns flest stugor i Egentliga Finland, Birkaland, Södra Savolax, Nyland och Lappland. Däremot anmäls flest stuginbrott i Birkaland, Södra Savolax och Nyland. Källa: Statistikcentralen

Bered dig på vintern och tänk på tjuvar

Särskilt i stugor som endast används på sommaren lönar det sig att gradvis förbereda sig inför vintern även vad gäller inbrott. Stugorna är nuförtiden allt bättre utrustade, vilket gör dem mer lockande för inbrott. Dessutom skyddas stugor ofta sämre än själva hemmen och de är belägna på glesbygden, vilket underlättar inbrott.

Stuginbrotten har också blivit mer professionella: allt fler stuginbrott görs av professionella kriminella, som observerar stugan för att snabbt kunna slå till vid rätt tillfälle. Även de som har missbruksproblem och problem med pengar sysslar med stuginbrott.

– Det är svårt att reda ut inbrott i stugor, eftersom ägarna upptäcker inbrottstjuvarnas besök först på våren när de kommer till stugan första gången. När det har gått ett tag från själva inbrottet är det svårare att spåra upp de skyldiga och den stulna egendomen har sannolikt redan sålts vidare. Därför bör man inte lämna värdefulla föremål eller saker som har ett särskilt affektionsvärde på stugan, säger Koski.

Koski råder alla att satsa på bra lås och att till exempel komma överens med grannen om att hålla ett öga på stugorna från båda hållen.

– Nycklar ska inte under några omständigheter gömmas på stugan, utan de ska tas med hem. Det lönar sig också att se till att stugan ser bebodd ut genom att till exempel koppla en timer till en inomhusbelysning, som tänder lampan på andra tider än bara nattetid. Efter höststädningen och tömningen är det bra att lämna gardinerna i stugan öppna så att tjuven genast ser att det inte finns något att stjäla i stugan, säger Koski.

Månatligt genomsnitt av antalet anmälda stuginbrott 2009–2021

Antalet anmälda stuginbrott ökar i maj-juni, när invånarna märker inbrott som begåtts under vintern. Många stuginbrott anmäls även under sommaren och i början av hösten. Källa: Statistikcentralen

Antalet anmälda stuginbrott ökar i maj-juni, när invånarna märker inbrott som begåtts under vintern. Många stuginbrott anmäls även under sommaren och i början av hösten. Källa: Statistikcentralen

Sköt om försäkringen av stugan

Koski påminner om att det lönar sig att ha försäkringen av sommarstugan i skick.

– En bashemförsäkring som tecknats för stugan täcker skador till följd av brand, stöld och storm. Om stugan har en hög utrustningsnivå lönar det sig att överväga en omfattande hemförsäkring som även täcker skador om någonting går sönder. För uthus, som bastu eller förråd, krävs egna försäkringar eftersom de inte omfattas av försäkringen för huvudbyggnaden, säger Koski.

Anvisningar i händelse av inbrott

Nedan några tips för stugägare för att göra inbrott i stugan så utmanande som möjligt för tjuven:

  • Ta bort och lås in all synlig egendom som kan intressera tjuvarna. Tjuvarna är i regel ute efter föremål som enkelt kan transporteras bort. Sådana föremål är till exempel värdefulla kärl, utombordsmotorer eller värdefull elektronik, som datorer, TV och hemmabio.

  • Satsa på bra lås eller helst på larmsystem eller fjärrövervakning. Lämna gardinerna öppna i den städade och tomma stugan, så att tjuvarna ser att där inte finns något att stjäla. Göm inte nycklarna på stugan utan ta alltid med dem.

  • Se om möjligt till att stugan ser bebodd ut genom att till exempel koppla en timer till en inomhusbelysning, som tänder lampan på andra tider än nattetid.

  • Om det skett inbrott på stugan, börja inte städa, eftersom det försvårar polisens arbete. Ring alltid nödnumret vid stuginbrott. Fotografera även alla skador.

HemförsäkringMeddelandeHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor