Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Mökkimurtojen määrä selvässä laskussa – näin varaudut varkaiden vierailuun

Mökkimurtojen määrä selvässä laskussa – näin varaudut varkaiden vierailuun

27.10.2022

Mökkimurrot ovat viimeisen 10 vuoden aikana vähentyneet, mutta mökkimurtoja sattuu edelleen lähes tuhat vuosittain. Mökkimurtoja tehdään runsaasti myös talviaikaan, kun monet mökit ovat tyhjillään ja pimeys helpottaa hämäräpuuhia. Lisääntynyt talviasuminen, mökkien vuokraustoiminta ja valppaus varkaiden suhteen ovat todennäköisiä syitä mökkimurtojen vähentymiseen.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan poliisille ilmoitettiin viime vuonna 940 murtoa vapaa-ajan asuntoon. Vuotuinen määrä laski alle tuhannen ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella. Vielä vuosituhannen alussa ilmoitettujen vapaa-ajan asuntojen murtojen määrä saattoi olla yli 2 000. Vapaa-ajan asunnoista valtaosa on mökkejä.

Tänä vuonna elokuun loppuun mennessä ilmoitettuja murtoja vapaa-ajan asuntoihin on tehty 533, mikä on lähes 14 % vähemmän kuin edellisvuonna vastaavana ajankohtana. Tieto selviää poliisin tilastoista.

Mökkimurtojen vähenemisen taustalta löytyy monia tekijöitä. Mökkien omistajat ovat entistä valveutuneempia varkaiden varalta ja huolehtivat mökin turvallisuudesta. Korona-aikana myös mökkeily ja etätyöskentely on lisääntynyt mökeillä, mikä vaikeuttaa luonnollisesti varkaiden toimintaa. Lisäksi myös mökkien vuokraaminen on lisääntynyt, jolloin mökit ovat vähemmän aikaa tyhjillään.

Lisäksi poliisin selvittämät mökkirikokset ja rikollisten kiinnijäänti vähentää mökkirikollisuutta. Monen mökkimurron taustalla ovat samat tekijät.

Mökkimurrot tammi-elokuussa ja syys-joulukuussa 2012‒2022

Mökkimurtoja ilmoitetaan eniten toukokuussa ja kesäkuussa, jolloin tuoreiden murtojen lisäksi mökille palaavat asukkaat ilmoittavat talven aikana tehdyistä murroista. Tilastojen mukaan mökkimurtojen määrä on tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä laskenut yli 12 % edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Lähde: Poliisihallitus

Mökkimurtoja ilmoitetaan eniten toukokuussa ja kesäkuussa, jolloin tuoreiden murtojen lisäksi mökille palaavat asukkaat ilmoittavat talven aikana tehdyistä murroista. Tilastojen mukaan mökkimurtojen määrä on tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä laskenut yli 12 % edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Lähde: Poliisihallitus

Kesämökkimurtoja sattuu eniten Uudellamaalla ja Pirkanmaalla

Murtoja vapaa-ajan asuntoihin tehtiin viime vuonna eniten Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Myös Pohjois-Savo, Keski-Suomi ja Pohjois-Pohjanmaa erottuvat tilastoissa.

Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Maakunnista eniten mökkejä sijaitsee Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa, jokaisessa yli 40 000 mökkiä.

Useimmiten mökkimurtoja tehdään paljon maakunnissa, joissa on paljon mökkejä. Joitain poikkeuksia kuitenkin on.

– Esimerkiksi Varsinais-Suomessa mökkimurtoja tehdään verrattain vähän mökkien määrään verrattuna. Todennäköinen syy tähän on saaristo, jossa kulku mökkeihin on varkaille haastavampaa. Lapissa vastaava ilmiö voi selittyä pitkillä välimatkoilla. Uudellamaalla taas on paljon ihmisiä, mökkejä ja asutusta, jolloin myös rikollisuutta ilmenee enemmän, Fennian rakennusvahinkopalvelun päällikkö Mikko Koski sanoo.

Mökkien ja mökkimurtojen määrät maakunnissa vuonna 2021

Mökkejä on eniten Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Etelä-Savossa, Uudellamaalla ja Lapissa. Mökkimurtoja puolestaan ilmoitetaan eniten Pirkanmaalla, Etelä-Savossa ja Uudellamaalla. Lähde: Tilastokeskus

Mökkejä on eniten Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Etelä-Savossa, Uudellamaalla ja Lapissa. Mökkimurtoja puolestaan ilmoitetaan eniten Pirkanmaalla, Etelä-Savossa ja Uudellamaalla. Lähde: Tilastokeskus

Varaudu talveen ja ota varkaat huomioon

Erityisesti vain kesäkäytössä olevilla mökeillä kannattaa vähitellen varautua talven tuloon myös murtautumisen näkökulmista. Mökit ovat nykyään yhä paremmin varusteltuja, mikä tekee niistä houkuttelevampia kohteita. Mökkejä myös usein suojataan heikommin kuin kotia, ja ne ovat haja-asutusalueilla, mikä helpottaa murtautumista.

Mökkimurrot ovat myös ammattimaistuneet: yhä useammin mökkivarkaissa käyvät ammattirikolliset, jotka tarkkailevat sopivaa hetkeä murtautumiseen ja vievät ryöstösaaliin nopeasti. Myös päihde- ja sitä kautta rahaongelmien parissa kamppailevat murtautuvat melko usein mökkeihin.

– Mökkimurtojen selvittäminen on hankalaa, sillä omistajat havaitsevat varkaiden talvisen vierailun usein vasta keväällä saapuessaan mökille ensimmäistä kertaa. Kun rikoksen tekohetkestä on kulunut paljon aikaa, on syyllisten jäljille vaikeampi päästä, ja varastettu omaisuus on todennäköisesti myyty jo eteenpäin. Mökille ei siis kannata jättää pidemmäksi aikaa ainakaan sellaisia esineitä, jotka ovat arvokkaita tai joilla on erityistä tunnearvoa, sanoo Koski.

Koski kehottaa panostamaan hyvään lukitukseen ja esimerkiksi sopimaan naapurin kanssa, että mökkejä pidetään molemmin puolin silmällä.

– Avaimia ei kannata missään tapauksessa piilottaa mökille, vaan viedä ne mukanasi. Mökistä kannattaa myös tehdä asutun oloinen esimerkiksi lisäämällä yhteen sisävaloon aikakytkin, joka pitää valon päällä muina kuin yöaikaan. Syyssiivouksen ja -tyhjennyksen jälkeen kannattaa jättää mökin verhot auki, jotta varas näkee heti, ettei mökissä ole varastettavaa, Koski muistuttaa.

Ilmoitettujen mökkimurtojen määrät, kuukausittaiset keskiarvot vuosina 2009‒2021

Mökkimurtoilmoitusten määrä lähtee touko-kesäkuussa nousuun, kun talven murtautumiset huomataan. Mökkimurtoja ilmoitetaan paljon myös kesän ja alkusyksyn aikana. Lähde: Tilastokeskus

Mökkimurtoilmoitusten määrä lähtee touko-kesäkuussa nousuun, kun talven murtautumiset huomataan. Mökkimurtoja ilmoitetaan paljon myös kesän ja alkusyksyn aikana. Lähde: Tilastokeskus

Huolehdi mökin vakuutus kuntoon

Koski muistuttaa, että kesämökin vakuutus kannattaa pitää kunnossa.

– Mökkiä varten otettu peruskotivakuutus kattaa varkauksista, tulipalosta ja myrskytuhoista aiheutuvia vahinkoja. Jos mökin varustetaso on mittava, kannattaa harkita laajaa kotivakuutusta, joka kattaa myös rikkoutumis- ja särkymisvahingot. Ulkorakennukset kuten sauna tai varasto eivät kuulu päärakennuksen vakuutuksen piiriin, vaan niille on otettava omat vakuutuksensa, Koski kertoo.

Ohjeita murtojen varalle

Jotta mökkimurroista tehdään varkaille mahdollisimman haastavaa, ohessa muutama vinkki mökkeilijöille:

  • Kaikki varkaita kiinnostava omaisuus on syytä nostaa pois näkyvistä ja lukkojen taakse. Useimmiten varkaat etsivät mitä tahansa tavaraa, jonka voi helposti kuljettaa pois paikalta. Tällaisia ovat esimerkiksi arvoastiat, veneen perämoottorit tai arvokas elektroniikka, kuten vaikkapa tietokone tai TV ja kotiteatteri.

  • Panosta hyvään lukitukseen; hälytysjärjestelmä tai etävalvonta on vielä parempi. Jätä myös siivotun ja tyhjennetyn mökin verhot auki, jolloin varkaat näkevät, ettei siellä ole varastettavaa. Älä piilota avaimia mökille vaan vie ne mukanasi.

  • Tee mökistä mahdollisuuksien mukaan asutun oloinen esimerkiksi lisäämällä yhteen sisävaloon aikakytkin, joka pitää valon päällä muina kuin yöaikaan.

  • Jos mökille on murtauduttu, ei paikkoja kannata alkaa ensimmäiseksi siivoamaan, koska se vaikeuttaa poliisien työtä. Mökkimurroista ilmoitetaan hätänumeroon. Kannattaa ottaa vaurioista valokuvat.

KotivakuutusTiedoteKoti

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet