Mökkien suosio näkyy myös mökkivakuutuksissa – mökkivarkaudet kasvussa
13.4.2021
Mökkejä ostetaan ja vuokrataan Suomessa nyt aiempaa enemmän, mikä näkyy myös mökkivakuutusten myynnissä. Mökkivarkaudet lisääntyivät viime vuonna.
Fennian mökkivakuutusten myynti nousi viime vuonna yli 10 000 kappaleeseen, tuplaten edellisvuoden määrän. Mökkibuumin taustalla on ennen kaikkea viime keväänä alkanut koronapandemia, joka on estänyt lomamatkailun ulkomaille ja toisaalta lisännyt etätyöskentelyä.
Mökkimurrot kasvoivat viime vuonna
Mökkimurtojen määrä kasvoi viime vuonna, vaikka moni viettikin mökillä tavallista enemmän aikaa, mikä usein vähentää murtojen määrää.
Tilastokeskuksen tietojen mukaan mökkivarkaudet lisääntyivät viime vuonna lähes 13 prosentilla yli 1300 tapaukseen. Vuosikymmenen alun huippulukemiin ei kuitenkaan päästy.
Vapaa-ajan asuntoihin tehdyt murrot 2016–2020
Kaaviossa murrot kesäkäytössä oleviin kesämökkeihin. Vuosi 2020 on ennakkotieto. Lähde: Tilastokeskus
Syynä murtomäärien kasvuun on monia. Mökit ovat esimerkiksi nykyään yhä paremmin varusteltuja, mikä tekee niistä houkuttelevampia kohteita. Mökkejä myös usein suojataan heikommin kuin kotia, ja ne ovat haja-asutusalueilla, mikä helpottaa murtautumista.
Mökkimurrot ovat myös ammattimaistuneet: yhä useammin mökkivarkaissa käyvät ammattirikolliset, jotka tarkkailevat sopivaa hetkeä murtautumiseen ja vievät ryöstösaaliin nopeasti. Myös päihde- ja sitä kautta rahaongelmien parissa kamppailevat murtautuvat melko usein mökkeihin.
– Mökkimurtojen selvittäminen on hankalaa, sillä omistajat havaitsevat varkaiden talvisen vierailun usein vasta keväällä saapuessaan mökille ensimmäistä kertaa. Kun rikoksen tekohetkestä on kulunut paljon aikaa, on syyllisten jäljille vaikeampi päästä, ja varastettu omaisuus on todennäköisesti myyty jo eteenpäin. Tämän vuoksi mökille ei kannata jättää pidemmäksi aikaa ainakaan sellaisia esineitä, jotka ovat arvokkaita tai joilla on erityistä tunnearvoa, sanoo Fennian omaisuusvahinkojen vastaava asiantuntija Anne Salonen-Kakko.
– Mökkiä varten otettu peruskotivakuutus kattaa varkauksista, tulipalosta ja myrskytuhoista aiheutuvia vahinkoja. Jos mökin varustetaso on mittava, kannattaa harkita laajaa kotivakuutusta, joka kattaa myös rikkoutumis- ja särkymisvahingot. Ulkorakennukset kuten sauna tai varasto eivät kuulu päärakennuksen vakuutuksen piiriin, vaan niille on otettava omat vakuutuksensa, Salonen-Kakko kertoo.
Ohjeita murtojen varalle:
Jotta mökkimurroista tehdään varkaille mahdollisimman haastavaa, ohessa muutama vinkki mökkeilijöille:
- Kaikki varkaita kiinnostava omaisuus on syytä nostaa pois näkyvistä ja lukkojen taakse. Useimmiten varkaat etsivät mitä tahansa tavaraa, jonka voi helposti kuljettaa pois paikalta. Tällaisia ovat esimerkiksi arvoastiat, veneen perämoottorit tai arvokas elektroniikka, kuten vaikkapa tietokone tai veneen tutka.
- Panosta hyvään lukitukseen; hälytysjärjestelmä tai etävalvonta on vielä parempi. Jätä myös siivotun ja tyhjennetyn mökin verhot auki, jolloin varkaat näkevät, ettei siellä ole varastettavaa. Älä piilota avaimia mökille vaan vie ne mukanasi.
- Jos mökille on murtauduttu, ei paikkoja kannata alkaa ensimmäiseksi siivoamaan, koska se vaikeuttaa poliisien työtä. Mökkimurroista ilmoitetaan hätänumeroon.
Työtapaturmavakuutus ei korvaa kaikkea – muistathan huolehtia vapaa-ajan turvastasi
Rentoutumisen lisäksi moni käyttää mökkiä etätyöskentelyyn. Varsinkin korona-aikana etätyöskentelyyn sopivista mökeistä on tullut hyvin kysyttyjä. Silloin on hyvä huomioida oma vakuutusturva, sillä lakisääteinen työtapaturmavakuutus kattaa vain välittömään työskentelyyn liittyvän ajan.
– Jos tekee etätöitä, suojaa työtapaturmavakuutus työaikana, mutta ei tauoilla. Niinpä esimerkiksi kahvinhakureissu, katiskan tarkistaminen tai käynti huussissa eivät kuulu työtapaturmavakuutuksen piiriin, jos työntekijä kompastuu ja nyrjäyttää nilkkansa. Siksi on suositeltavaa, että työtapaturmavakuutuksen lisäksi työntekijällä olisi vapaa-ajan vakuutus. Se on hieman kattavampi, jos työnantaja hankkii sen osana työtapaturmavakuutusta. Samalla työntekijä on suojan piirissä koko ajan, myös harrastusten parissa ja mökkeilyn lomassa etätyöpäivän jälkeen, sanoo Fennian henkilövahinkojen vastaava asiantuntija Konsta Kauppi.
– Jos mökki ei ole oma vaan vuokrattu, kannattaa harkita myös matkavakuutusta, jos vapaa-ajan tapaturmavakuutusta ei ole. Matkustajavakuutus on tällöin voimassa, kun etäisyyttä kotiin, työpaikkaan tai opiskelupaikkaan on 50 kilometriä. Vuokramökillä oleskellessa matkustajavakuutuksesta voidaan korvata myös matkasairauksia, joita tapaturmavakuutus ei korvaa, Kauppi sanoo.
Muista mökin keväthuolto
Lue lisää
Auttoiko tämä sinua?
Jaa