Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2020: Maailman paras omalla alallaan
Kustaa Poutiainen Picosun

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto 2020: Maailman paras omalla alallaan

15.10.2020

Nanoteknologiayritys Picosun Oy valmistaa suomalaiseen keksintöön pohjautuvia atomikerroskasvatus- eli ALD-laitteita. Niiden avulla tehtävät, nanometrin paksuiset kalvot ovat edellytys nykyaikaiselle elektroniikalle.

Vaikka atomikerroskasvatus eli ALD-teknologia ei ole terminä tuttu, on se päivittäin läsnä arjessamme. Se mahdollistaa jo esimerkiksi nykyiset prosessorit sekä älypuhelimien ja tietokoneiden kirkkaat ja tarkat näytöt.

ALD-tekniikka on suomalaisen, tekniikan tohtori Tuomo Suntolan vuonna 1974 tekemä keksintö, jonka historiallinen merkitys paljastui vasta myöhemmin. Sitä ennen keksintö oli ehditty myydä ulkomaille.

Kehitystyön hyötyjen valuminen ulkomaille kaiveli Sven Lindforsia, joka oli alusta saakka suunnitellut ALD-reaktoreita yhdessä Suntolan kanssa. Sukujuhlissa hän puhui asiasta Kustaa Poutiaiselle, joka ymmärsi keksinnön mahdollisuudet.

He herättivät henkiin Lindforsin pöytälaatikkoyrityksen Picosunin. Poutiainen rahoitti ja lähti itse vetämään uutta yritystä. Sen visiona oli valmistaa maailman parhaat ALD-reaktorit.

– Ensimmäinen iso rajapyykkimme oli saavuttaa ykköspaikka maailman tutkimuskoneissa. Olla siinä sekä paras että suurin. Ensimmäinen tavoite on saavutettu, nyt tavoitellaan toista, Picosunin hallituksen puheenjohtajana nykyään toimiva Poutiainen kertoo.

Asiakkaiden menestyksen tekijänä

Picosunin ensimmäiset asiakkaat olivat tutkimuskäyttöön reaktoreita tarvitsevia yliopistoja. Ostajat olivat vaativia, mutta samalla Picosunin maine kasvoi. Se oli välttämätöntä seuraavalle askeleelle.

Edelleen asiakkaina ovat johtavat yliopistot. Niiden lisäksi tuotantolaitteita ovat ostaneet esimerkiksi Bosch ja IBM. Nykyään Picosunin teollisuusjärjestelmiä ostavat asiakkaat ovat puolestaan maailman suurimpia ict-alan yrityksiä.

Tuotannosta yli 98 prosenttia myydään ulkomaille.

– Kun asiakkaina ovat maailman parhaat yritykset, joiden menestys riippuu meidän valmistamistamme koneista, on meihin kohdistuva paine jopa kohtuuton. Mutta pidän sitä myös hyvänä asiana. Kun me pystymme palvelemaan näitä asiakkaita, me pystymme palvelemaan ketä tahansa, Poutiainen pohtii.

Tulevaisuuden tekijöitä

Picosunin teknologia on kallista valmistaa ja markkina käsittää koko maailman, joten pääomasijoittajien mukaantulo vuonna 2013 oli osa luonnollista kasvua. Sijoittajien ansiosta teollisuudelle tarkoitettujen laitteiden valmistaminen pääsi kunnolla vauhtiin.

Vuonna 2019 tunnettujen kotimaisten sijoittajien mukaantulo varmisti yrityksen pysymisen Suomessa.

Kustaa Poutiainen uskoo, että ALD-teknologian kasvumahdollisuudet ovat suuret.

Perinteisten sovellusalueiden ulkopuolella ALD on jo nyt mahdollistanut lukuisia terveysteknologian ja lääketieteen innovaatioita. Uusia mahdollisuuksia lääketeollisuudelle tarjoaa esimerkiksi Picosunin edistyksellinen pulveripinnoituslaite.

ALD luo kehitysmahdollisuuksia myös esimerkiksi esineiden internetiin ja ylipäätään entisestään sähköistyvään maailmaan.

– Picosun on nyt historiansa parhaassa tilanteessa ja tulevaisuus vaikuttaa erinomaiselta. Näiden vuosien aikana on kasvanut luottamus siihen, että pystymme tekemään unelmista totta, Poutiainen pohtii.

Katso video: Maailman paras omalla alallaan

Teksti: Johanna Flinkkilä
Kuva: Numi Nummelin

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet