Hyppää sisältöön
Paula Indrén toimistossa.

Utelias mieli vie eteenpäin urapolulla – Paulaa motivoi uuden oppiminen

28.9.2023

Tuhannen fennialaisen joukosta löytyy monenlaisia mielenkiintoisia urapolkuja. Juuri asiakaskokemuspäällikkönä aloittaneella ja omien sanojensa mukaan "vähän joka osastolla" käyneellä Paula Indrénillä on monipuolinen työura Fenniassa.

Elokuussa 2023 asiakaskokemuspäälliköksi siirtynyt Paula Indrén on viihtynyt Fenniassa jo kohta 12 vuoden ajan. Nykyisin asiakastutkimusten sekä asiakaskokemuksen mittaamisen ja raportoinnin parissa työskentelevä Paula aloitti Fennia-uransa alun perin ajoneuvovahinkojen korvauspuolella.

– Mun taustahan on melkoinen sillisalaatti, Paula nauraa. Koulutuksena Paulalla oli taloon tullessaan niin yo-merkonomin tutkinto kuin vaatesuunnittelun ja artenomin opintoja. Vakuutusalasta hänellä ei ollut aikaisempaa kokemusta.

– Autovahinkojen parissa sain hyvän sisäänajon taloon. Moni muukin fennialainen on tuntunut aloittavan juuri siellä, Paula muistelee ensiaskeliaan talossa.

Autovahinkojen parissa vietetyn vuoden jälkeen Paula sai mahdollisuuden siirtyä vakuutuspuolelle käsittelemään kotitalousasiakkaiden terveysselvityksiä. Seuraavaksi aukesi paikka yritysasiakkaiden vapaaehtoisten henkilövakuutusten puolelle. Paula mietti kuitenkin, voisiko hän niin nopeasti vaihtaa tehtävää.

– Juttelin asiasta silloisen esihenkilöni kanssa ja hän kannusti, että ilman muuta haet!

Opintovapaan kautta uusiin tehtäviin

Vapaaehtoisten henkilövakuutusten parissa Paula viihtyi useamman vuoden. Työn itsenäisyys ja kullekin asiakkaalle parhaan ratkaisun pohtiminen miellytti.

– Pystyin hyödyntämään myös luovaa puoltani, Paula hymyilee. Kivan lisän työpäiviin toi uusien kollegoiden perehdytysvastuu. Ajan myötä Paulan rooli vaihtui samassa tiimissä asiantuntijaksi ja tuotepäälliköksi. Mieltä oli kuitenkin jäänyt kaihertamaan ajatus, että opintoja olisi mukava jatkaa. Niinpä Paula jäi opintovapaalle 2020–2021. Opinnäytetyö ja tradenomin tutkinto Laureasta valmistui töiden ohessa 2022.

Opintovapaan jälkeen rooli vaihtui underwriterin tehtävään, jossa Paula reilun parin vuoden ajan pääsi vastaamaan yritysasiakkaiden vakuutustarjousten hinnoitteluun ja kannattavuuteen liittyvistä tehtävistä tiiviissä yhteistyössä paitsi oman tiimin, myös myyntiorganisaation, korvaus- ja datatiimin sekä meklaripalveluiden kanssa.

Paula kertoo, ettei ole varsinaisesti suunnittelut urapolkuaan, vaan hänen kohdallaan kyse on ollut uteliaisuudesta ja kiinnostuksesta montaa eri asiaa kohtaan. Viimeisimpänä kiinnostuksen herätti avoin asiakaskokemuspäällikön paikka. Asiakaskokemuksen mittaaminen on Paulalle uutta, joten uuden tehtävän myötä hän hakeutui avoimen ammattikorkeakoulun tiedolla johtamisen kursseille.

– Tarvitsen uusia työkaluja tähän työhön ja nuo kurssit sopivat kuin nappi silmään. Asiakastyytyväisyyden seuranta kiinnostaa ja olenkin innoissani perehtymässä uuteen tehtävääni mittaamisen ja analysoinnin parissa.

Suunnitelmia ja sattumia

Mitään käänteentekevää tapahtumaa ei Paulalla omien sanojensa mukaan uran varrella ole ollut. Verkostoitumista sekä esihenkilöiden ja kollegoiden kanssa matkan varrella käytyjä sparrauskeskusteluja hän pitää erityisen tärkeinä.

– Olisi hienoa sanoa, että taustalla olisi ollut joku suurempi suunnitelma. Fakta on kuitenkin se, että mukana on ollut myös onnea ja sattumaa. Minulla on ollut loistavia esihenkilöitä ja kollegoita, joilta on saanut tukea ajatuksiin.

Paula kokee, että työssä on sopiva yhdistelmä itsenäistä työskentelyä ja tiimityötä. Monista eri taustoista tulevilta kollegoilta saa hyviä näkökulmia ja tiimissä on monipuolista osaamista, ja erilaiset persoonat tuovat tiimiin harmoniaa.

Muutokset motivoivat uuden oppimiseen

Maailman ja työelämän muuttuessa yhä kiihtyvämmällä tahdilla "itsensä kehittämisellä" ei Paulan mukaan enää ole terminä samanlaista mainetta kuin joskus vuosia sitten.

– Eihän tässä oikein ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä mukana, Paula toteaa nauraen. Muutokset myös motivoivat jatkuvaan uuden oppimiseen. Kukaan ei varmasti osaa sanoa minkälaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan.

Fennian henkilöstöjohtaja Anu Nurro myötäilee Paulan mietteitä.

– Paras vakuutus työntekijälle muuttuvassa työelämässä on oman osaamisen jatkuva kehittäminen. Me Fennialla uskomme, että mitä paremmin pysymme mukana muuttuvassa työelämässä, sitä paremmin menestymme yksilöinä ja työyhteisönä, Anu toteaa.

Paula kokee, että Fennia tukee työntekijöidensä oppimista todella hyvin: tarjolla on muun muassa erilaisia valmennuksia ja tietoiskuja, verkkokurssikokonaisuuksia sekä Alma Talentin verkkokirjahylly.

– Vastuullisen työnantajan roolina on oppimisen mahdollistaminen ja siihen kannustaminen. Jokaisen meidän omalla vastuulla on sitten se itse oppiminen ja muutoksiin uteliaasti suhtautuminen, Anu sanoo. Anun mukaan Fennian koulutustarjonnassa on alettu viime vuosina panostaa yhä enemmän myös oppimisvalmiuksien kehittämiseen. Esimerkiksi viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty, omien vahvuuksien kehittämiseen sekä työuran suunnitteluun painottunut Omaa työelämää rakentamassa -koulutus saa tänä vuonna jatkoa.

– Jos jotain tulevaisuudesta tiedämme niin sen, että halu ja kyky oppia ovat aina menestyksen tukipilareita.

Uratoiveista kannattaa puhua ääneen

Urallaan uusista tuulista kiinnostuneille Paula antaa vinkiksi olla asioille avoin ja puhua toiveistaan ääneen. Hän uskoo, että jos motivaatio on kohdallaan, mahdollisuuksia avautuu.

– Jos tulee yhtään sellainen olo, että saanko tästä enää mitään, niin siinä kohtaa on hyvä miettiä jotain uutta!

Paulaa pitää uusien opintojen lisäksi aktiivisena alle vuoden ikäinen koiranpentu. Etäpäivinä kahvitauot hyödynnetään koiran kanssa ulkoillessa happea haukaten.

– Pyrin ulkoilemaan ja liikkumaan. Jos itselleni antaisin jonkun neuvon, niin välillä pitäisi myös ottaa rennosti ja olla tekemättä mitään. Kukaan ei kuitenkaan 24/7 jaksa kehittää itseään, vaikka kuinka olisi motivaatiota. Akkuja on ladattava, jotta jaksaa oppia uutta, Paula toteaa.

Auttoiko tämä sinua?

Jaa