Hyppää sisältöön
Asiakasvuorovaikutustiimissä työskentelevä Katri Siilahti

“Kun löysin paikkani, ihan sydän läikähti” – Katri haki uravalmennuksesta uusia näkökulmia työn tulevaisuuteen

17.9.2024

Ennen Fenniaan siirtymistään asiakasvuorovaikutustiimissä työskentelevä Katri Siilahti sanoo käyneensä työuransa suhteen pohjamudissa. Nykyisessä työssä yhdistyvät mielekkäät tehtävät sekä arvot, joiden takana Katri voi seistä. Omaa työelämää rakentamassa -kurssille Katrin innosti mahdollisuus tarkastella oman uran suuntaa ja mahdollisuuksia ajan kanssa.

Kolme vuotta Fenniassa viihtyneellä Katri Siilahdella on vankka tausta erilaisista digimyynnin ja markkinoinnin tehtävistä. Nykyisessä roolissaan asiakasvuorovaikutustiimin Customer Engagement Managerina Katri vastaa sekä henkilö- että yritysasiakkaiden monikanavaisesta hoitomallien konseptoinnista ja kehittämisestä. Alun perin Fennialle veti määräaikainen sijaisuus asiakaskokemustiimissä.

–Ensimmäinen tehtäväni täällä oli hoitomallien nykytilan kartoitus. Tiesin, tätä haluan viedä eteenpäin. Tunnistin sen ikään kuin sydämen asiaksi, Katri muistelee.

Ennen vakuutusalalle siirtymistään Katri ehti työskennellä media-alalla erilaisissa digimyynnin ja markkinoinnin tehtävissä yli kymmenen vuoden ajan. Lopulta ura media-alalla päättyi yt-neuvotteluiden seurauksena. Katri kertoo käyneensä itsensä kanssa pitkiä keskusteluja siitä kuka on ja mikä häntä innostaa.

–Kävin aika pohjamudissa, mutta vähitellen ajatus alkoi kirkastua. Lopulta törmäsin Fennian avoimeen asiakaskokemuspäällikön paikkaan. Ennen sitä minulle ei koskaan ole tullut niin selkeästi olo, että tämä on minun paikkani. Ihan sydän läikähti ja tajusin, että tässä työpaikassa yhdistyvät ne tehtävät mitä haluan tehdä ja arvot, jotka tukevat omiani, Katri kertoo.

Valmennuksesta perspektiiviä omalle uralle

Fennia kannustaa henkilöstöään osaamisen kehittämiseen ja omien vahvuuksien ja mielenkiinnon kohteiden löytämiseen omalla työuralla. Keväällä 2024 neljättä kertaa järjestetty Omaa työelämää rakentamassa -valmennus on osa Fennian valmennustarjontaa. Katri haki mukaan, koska halusi kirkastaa ajatuksiaan työuransa suunnasta.

–Oli hyvä pysähtyä miettimään, haluanko samaa kuin halusin kolme vuotta sitten. Halusin myös kuulla, minkälaisten asioiden kanssa muut kurssille osallistuneet kamppailevat, Katri kuvailee.

–Omaa työelämää rakentamassa -valmennus antaa mahdollisuuden pysähtyä pohtimaan omaa osaamistaan ja vahvuuksiaan arjen keskellä. Osallistujat pääsevät miettimään työpajoissa, millaisissa työtehtävissä he voisivat parhaiten hyödyntää omia vahvuuksiaan ja millaista osaamista heille on kertynyt, Fennian HRD-asiantuntija Maija Laurila kertoo.

Katri koki keskustelujen eri kohdissa urillaan olleiden muiden osallistujien kanssa antaneen hyvää perspektiiviä omaan tilanteeseen.

–Ehdottomasti merkittävin anti itselleni oli saada validointia omille ajatuksille ja sille, ovatko ajatukset linjassa tekemisten kanssa vai tarvitsenko jotain suunnanmuutoksia.

Katri sanoo tunnistavansa omat vahvuutensa ja kehityskohteensa hyvin. Isot kokonaisuudet ja syy-seuraussuhteiden hahmottaminen sekä toisen asemaan asettuminen on aina ollut hänelle helppoa.

–Tiedän myös olevani aikamoinen suorittajaluonne, minkä voi tietenkin ottaa positiivisena tai negatiivisena asiana. En aina malttaisi odottaa. Välillä pitää muistuttaa itseään, että on hyvä miettiä hetki ennen kuin lähtee toteuttamaan, Katri toteaa.

Oppia ikä kaikki

Kurssin osallistujat hahmottelivat viisivuotisvision avulla askeleita kohti uraunelmiaan. Katrilla itsellään ei ollut viiden vuoden päähän asettuvaa toivetta tietystä roolista tai asemasta, vaan hän kokee lähitulevaisuudessa tapahtuvan kehittymisen mielenkiintoisempana. Jatkuvan oppimisen ja kehittymisen Katri kokee kaksiteräisenä miekkana, johon hänellä on kuitenkin ratkaisu.

–Olen utelias ja haluan pysyä ajan hermoilla. Seuraan työpaikkailmoituksia taltuttaakseni uteliaisuuttani siitä, minkälaista osaamista tällä hetkellä tarvitaan. On sekä oman itsen että työpaikan kannalta tärkeää, ettei jumiudu paikalleen. Toisaalta paine oppia jatkuvasti voi uuvuttaa ihmisen. Omassakin roolissani on tärkeää ymmärtää vakuutusalaa ja eri liiketoimintoja laajasti. Välillä kipuilen, että miten ehdin oppia riittävästi työpäivien aikana. Olen kuitenkin valinnut taisteluni ja hyväksynyt, ettei kaikkeen voi panostaa, Katri kertoo.

Fennia tukee työntekijöidensä oppimisen ja osaamisen kehittämistä esimerkiksi erilaisin kurssein ja koulutusbudjettia tarjoamalla. Itsenäistä opiskelua tuetaan myös yli 600 ammattikirjan verkkokirjahyllyllä. 70 % prosenttia työelämän uusista taidoista opitaan kuitenkin tutkitusti tekemällä ja itse kokeilemalla.

–Minulle paras keino on ehdottomasti konkreettinen tekeminen; en ole kirjoista oppija. Myös sparrailu voi olla todella hedelmällistä. Siinä kuulee, millaisia haasteita muilla on ja miten niitä on ratkottu, Katri pohtii.

–Kannustamme henkilöstöämme matalan kynnyksen sparrailuhetkiin. Yhteinen keskustelu on tehokas oppimisen keino, Maija myötäilee.

Jokainen hyötyy uusista näkökulmista

Oman työnsä tulevaisuuden hahmottelemista Katri suosittelee lämpimästi kaikille.

–Ei uran tarvitse olla umpisolmussa, jotta uusista näkökulmista voi hyötyä. Itse tunnistin, että tulevaisuuden suuntani on selvä, vaikka työtehtävät voivat toki matkalla muuttua: talosta saattaa hyvinkin löytyä vielä uusia haasteita. Koin tärkeänä myös sen, ettei kaikkia ajatuksiani myötäilty vaan niitä uskallettiin ryhmässä haastaa.

Katrille koulutus antoi työkaluja myös motivaation ja työhyvinvoinnin ylläpitämiseen. Intohimoisen tekijäluonteen kääntöpuoli on se, että välillä ajatukset lähtevät laukalle ja ideoita tulvii päähän kellonajasta riippumatta. Työpäivän päätyttyä Katri pyrkii kuitenkin pitämään koneen kiinni.

–Joskus harvoin saatan illalla kirjoittaa idean itselleni sähköpostiin. Siellä se sitten aamulla odottaa, eikä asiaa tarvitse enää miettiä. Urheilu auttaa minua kääntämään aivot omalle ajalle. Lomallakaan en pohdi työasioita.