Hyppää sisältöön
Lasivahingot.

Tuulilasit ovat nyt kovilla – kevät on kiveniskemien sesonkia

28.3.2023

Talviset kelit alkavat pikkuhiljaa väistyä. Asfaltin paljastuessa lumen alta autoteillä sinkoilevat paitsi pikkukivet, myös renkaista irtoilevat nastat. Tuulilasiin tulleet kiveniskemät on syytä korjauttaa mahdollisimman ripeästi, sillä halkeamiksi laajetessaan ne saattavat aiheuttaa suurempia haittoja. 

Tuulilasivahinkoja sattuu ympäri vuoden, mutta tuulilasit ovat kovilla erityisesti maalis-huhtikuussa. Lämpötilavaihtelut pakkasen ja plusasteiden välillä ja routavauriot kuluttavat tien pintaa, mikä edesauttaa kivien irtoamista asfaltista. Lisäksi talvirenkaat alkavat kulua ja nastat irrota. Lasivahinkoja sattuu pahimmillaan satoja päivässä, eniten moottoriteillä. Lasivahinkojen osuus kaikista kaskovahingoista on jo noin kolmannes. 

– Viime vuosina lasivahingot ovat kasvaneet yhdeksi yleisimmistä autovakuutuksesta korvattavista vahingoista. Tyypillisesti lasivahinkoja sattuu eniten maalis-huhtikuussa lumien sulaessa Etelä-Suomen vilkkaita teiltä, sanoo Fennian ajoneuvo- ja omaisuusvakuutuksista vastaava johtaja Mikko Pöyhönen.  

Fennialle ilmoitetut lasivahingot kuukausittain, vuosien 2018–2022 keskiarvo, indeksi(100)=tammikuu 

Lasivahinkoja ilmoitetaan Fennialle ennen kaikkea keväisin. Lähde: Fennian tilastot 

Pienikin kiveniskemä kannattaa korjauttaa heti 

Moni jättää pienemmät kiveniskemät huomioimatta, koska ajattelee vaurion olevan pieni. Rikkinäinen lasi on kuitenkin aina turvallisuusriski. Korjauksen pitkittäminen tai suuret lämpötilaerot, esimerkiksi kuuman ilman puhaltaminen tuulilasille pakkassäässä, voi kasvattaa särön tai halkeaman kokoa. Pieni kiveniskemä on helpompi ja nopeampi korjauttaa kuin suuremmaksi levinnyt halkeama. 

– Siinä missä pienen särön korjaus saattaa onnistua odottaessa, voi tuulilasin vaihtamiseen mennä koko päivä. Eron huomaa myös loppulaskussa, Pöyhönen huomauttaa. 

 Pyyhkijöiden alueelle osuneet kiveniskemät huomaa yleensä helposti, mutta myös tuulilasin reunojen kuntoa kannattaa tarkkailla säännöllisesti. Tuulilasin puhtaana pitäminen auttaa havaitsemaan pienemmätkin säröt, jotka voivat laajeta halkeamiksi nopeastikin. 

Uudempien autojen tuulilasit ovat paitsi tekniikkansa vuoksi kalliimpia vaihtaa, myös herkempiä rikkoutumaan. 

 – Uusien autojen tuulilaseista tehdään kevyitä, jotta auton kokonaispaino ja polttoaineen kulutus olisivat mahdollisimman vähäisiä ja päästöt sitä myötä pienempiä, Pöyhönen sanoo. 

Lasivahinkojen syntymistä voi ehkäistä turvaväliä kunnioittamalla 

Suuri osa tuulilasiin syntyvistä säröistä saa alkunsa edellä ajavan auton renkaista tai renkaiden alta sinkoutuvista irtokivistä ja nastoista. Varmin keino välttää irtokivien ja -nastojen napsahtaminen tuulilasiin on pitää tavallista pidempi turvaväli edellä ajavaan autoon.  

Samasta syystä muita ohittaessa on syytä palata omalle kaistalle vasta siinä vaiheessa, kun ohitettava auto näkyy peruutuspeilistä, tietenkin muu liikenne ja vastaantulijat huomioiden. 

 – Muut huomioiva ajaminen suojaa paitsi tuulilaseja, myös lisää yleistä turvallisuutta liikenteessä, Pöyhönen muistuttaa. 

Mikäli tuulilasista kuitenkin kuuluu napsahdus, osumakohta kannattaa suojata mahdollisimman pian autotarvikeliikkeistä saatavalla kiveniskuteipillä tai -tarralla. Hätätapauksessa tavallinen kirkas pakkausteippikin auttaa. Teippi estää lian tunkeutumisen lasin sisälle ja helpottaa siten vaurion korjaamista. 

Auttoiko tämä sinua?

Jaa