Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Mitä yhteisövero tarkoittaa ja mitä siitä on hyvä tietää?
Toimistotyöntekijät pöydän ympärillä.

Mitä yhteisövero tarkoittaa ja mitä siitä on hyvä tietää?

2.3.2022

Kun osakeyhtiö tekee voittoa, se maksaa siitä yhteisöveroa. Sirpa Koponen kertoo, mitä yrittäjän on hyvä tietää yhteisöverosta ja ennakkoveroista.

Tavallisen palkansaajan tavoin yritykset ja yhteisöt maksavat ansioistaan veroja, joilla tuetaan niin valtiota kuin kuntia. Osakeyhtiöiden verotuksessa yhtiön tuloksesta maksetaan yhteisön tulovero eli yhteisövero, ja toiminimet maksavat tuloveroa.

Yhteisöveron juuret ulottuvat 1920–1940-luvulle, ja sen suuruus on vaihdellut vuosien varrella. Vuonna 2021 sen suuruus oli 20 prosenttia, ja kyseessä oli matalin verokanta yhteisöveron historian aikana. Korkeimmillaan se on ollut 43 prosenttia.

– On siis tultu alaspäin siitä, paljonko yhteisöt maksavat veroa. Veroprosentin lasku on kannustanut yrityksiä tuottamaan tuloja ja voimaan paremmin, kertoo Tilipalvelu Sirpa Koposen yrittäjä Sirpa Koponen.

Veroprosentin laskun ansiosta tuloksenteosta on siis tullut aiempaa houkuttelevampaa. Koposen mukaan yrityksen kannattaa pyrkiä tuloksen tuottamiseen, sillä niin tehdessään se voi paremmin ja on aina vakaammalla pohjalla tulevaisuutta ajatellen.

Suomen verotaso on Koposen mukaan melko keskitasoa verrattuna muihin maihin.

Yhteisöveron toimintamekanismi

Yhteisöveroon liittyy myös ennakkoveron käsite. Sekä toiminimet että osakeyhtiöt maksavat ennakkoveroa jo etukäteen tilikauden voitosta.

Osakeyhtiöt kantavat ennakkoverolla yhteisöveroa ja toiminimet normaalia tuloveroa.

– Niitä maksetaan joko ennakkoveroina tai lopullisena verona. Ennakonkanto on siis kantomenetelmä, Koponen selventää.

Jos yritystoimintaa ollaan vasta käynnistämässä, yrittäjä arvioi itse ennakkoveron suuruuden.
Jos toiminta on puolestaan jatkunut jo pidempään, verottaja tekee arvion ennakkoveron määrästä yrityksen aiemman tuloksen perusteella. Yrittäjälle (osakeyhtiössä osakeyhtiölle ja toiminimessä yrittäjälle itselle) tulee ennakkovero, jota he maksavat joko kuukausittain tai useamman kuukauden välein.

Tärkeää on seurata, että veroa maksetaan verottajan ohjeen mukaisesti oikea määrä oikeaan aikaan. Osakeyhtiöt maksavat ennakkoveroa silloin, kun tilikausi on käynnissä. Sen päättymisen jälkeen pystytään tekemään ennakkoveronmuutokset ja maksamaan loput pois.

Jos kirjanpidosta nähdään, että tulos on suurempi kuin alkuunsa on arvioitu, ennakoita voidaan korottaa. Jos ennakkoveroa on maksettu liian vähän, seuraa lopullista veroa.

Jos taas tulos on ennakoitua pienempi, ennakkoveroa voidaan madaltaa. Yrittäjä saa takaisin mahdollisesti ylimääräisenä maksetun summan, mutta sen palautumista takaisin voi joutua odottamaan kuukausia. Tämän hetken käytäntö hakea liikaa maksettuja veroja pois Omaveron kautta on nopeampi keino saada verot takaisin.

Ennakkoverojen maksu

Ennakkoveron hakeminen hoituu OmaVero-järjestelmässä. Yrittäjä voi joko hoitaa sen joko itse tai ulkoistaa sen:

1. Yrittäjä hoitaa itse

Yrittäjä kirjautuu henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella verohallinnon OmaVero-järjestelmään.

OmaVero-järjestelmässä kerrotaan, mille ennakkosummalle ennakkovero on määrätty. Palvelussa voi seurata ennakkoveron suuruutta koko vuoden aikana. Jos ennakkoa on maksanut liian vähän, yritys voi verovuoden päätyttyä hakea lisäennakkoa.

2. Tilitoimisto hoitaa

Yrittäjä antaa tilitoimistolle valtuutuksen toimia OmaVerossa.

Kun tilitoimistossa nähdään, että veroja tulisi maksaa enemmän, asiakkaan kanssa keskustellaan ja tilitoimisto tekee tarvittavat haut.

Verojen suuruus: osakeyhtiön ja toiminimen erot

Nykyisin osakeyhtiön yhteisövero on 20 prosenttia. Toiminimen verotus toimii sen sijaan kuin henkilöverotus: mitä suurempi on yrityksen tulos, sitä suuremmat ovat verot.

Lähtökohtaisesti yritystuloa verotetaan 20-prosenttisesti nettovarallisuudesta laskettuna pääomatulona ja loppuosa ansiotulona. Yksityinen elinkeinonharjoittaja saa verotettavasta tulosta eli jaettavasta yritystulosta aina viiden prosentin yrittäjävähennyksen.

Yrittäjän kannattaa seurata yrityksensä tilannetta tasaisin väliajoin kriittisesti ja pohtia, kannattaako toiminimi muuttaa osakeyhtiöksi. Tätä päätöstä tehdessä yksi ohjaava tekijä on tulos, mutta myös sillä on vaikutusta, paljonko yrittäjä tarvitsee varallisuutta henkilökohtaiseen käyttöönsä.

Toiminimiyrittäjän varallisuus on suoraan yrityksen varallisuutta. Vaikka yrittäjä tarvitsee sitä omaan käyttöönsä, yritykselle kannattaa aina jättää hieman puskuria tuloksesta.

Näin yritys voi halutessaan toteuttaa investointeja ja toisaalta selvitä vaikeista ajoista.

Älä anna verojen yllättää

  • Tutustu OmaVeroon. Oli kyseessä sitten toiminimiyrittäjä tai osakeyhtiön osakas, kannattaa tämän mennä OmaVeroon ja tutustua siihen, miltä oman yrityksen tilanne näyttää.

  • Hahmota todellinen tuotto. Yritys saa myynnistä tuottoa, mutta suurin osa yritykselle tulevasta rahasta on arvonlisäveron alaista toimintaa. On hyvä hahmottaa, että arvonlisävero erääntyy myöhemmin. Kaikki talon sisälle tuleva raha ei siis ole suoraan käytettävissä, vaan pitää varautua tuleviin kustannuksiin.

  • Tilinpäätöksen tulos. Tilinpäätöksessä puolestaan yrityksen tuloksesta vähennetään tuloverot. Vasta tämän jälkeen saadaan niin sanottu yrityksen nettotulos, joka osoittaa, paljonko tulosta jää yrityksen käyttöön.

  • Arvioi toiminnan kannattavuutta. Karkeana nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että tuoton tulisi olla noin kymmenen prosenttia liikevaihdosta. Toki tähän vaikuttaa myös yrityksen toimiala. Jos tulosta ei jää, ei yrittäjällekään jää mitään. Silloin on hyvä palata siihen, kannattaako yrittäminen.

Teksti: Silja Eisto

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet