Hyppää sisältöön
  Henkilöasiakkaat
 • Fennia
 • Henki-Fennia
 • Ohjeet
 • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

 • Etusivu
 • Sisältöstudio
 • Koronaviruksen aiheuttamat tilanteet ja Fennian vakuutukset

Koronaviruksen aiheuttamat tilanteet ja Fennian vakuutukset

25.10.2021

Koronavirus on aiheuttanut ymmärrettävästi paljon huolta asiakkaidemme keskuudessa, myös vakuuttamisen ja korvausten osalta. Olemme koonneet tähän artikkeliin vastauksia yleisimpiin koronaviruksen aiheuttamiin kysymyksiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL päivittää tuoreimmat tiedot koronaviruksen esiintymisestä sekä ohjeista tartuntojen torjumiseksi. Paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsihygieniaa.

Lue lisää koronaviruksesta THL:n sivuilla

Usein kysyttyjä kysymyksiä henkilö- ja yritysasiakkaillemme

Henkilöasiakkaat, jotka ovat Suomessa

En päässyt lennolle, koska minulla ei ollut koronarokotustodistusta / negatiivista koronatestitodistusta / todistusta sairastetusta koronasta. Korvaako matkavakuutus matkan peruuntumisen?

Vakuutus ei korvaa matkan peruuntumista, joka aiheutuu todistusten puuttumisesta.

Olen lähdössä matkalle, ja matkakohde vaatii koronatestin ja -todistuksen. Korvaako matkavakuutus tämän?

Oireettoman henkilön koronatestaus ja -todistus eivät kuulu matkavakuutuksen piiriin. Matkavakuutus korvaa omasta tai läheisen matkalla sairastumisesta tai loukkaantumisesta aiheutuneita hoitokuluja.

Olen Suomessa ja sairastuin. Mitä minun tulisi tehdä?

Ota yhteyttä FenniaHoitajaan. FenniaHoitaja neuvoo terveyshuolissa, varaa ajan hoitoon ja tekee vahinkoilmoituksen puolestasi. FenniaHoitaja on tavoitettavissa päivittäin 7–22 puhelinnumerossa 010 503 5000.

Epäilen, että olen saanut työpaikalta koronapositiiviselta kollegalta koronatartunnan. Korvaako työnantajan vakuutus?

Työntekijällä todettu korona voi tulla korvattavaksi työtapaturma- ja ammattitautilain mukaan ammattitautina.

Jotta koronavirustartunta korvattaisiin ammattitautina, tartuntalähde ja -olosuhde on pystyttävä selvittämään. Altistumisen on pitänyt tapahtua työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisessa olosuhteessa:

 • työnteon yhteydessä

 • työtehtävästä johtuvan matkustamisen yhteydessä

 • työntekopaikan alueella

 • työhön liittyvässä koulutustilaisuudessa

Jos työntekijällä todetaan koronaviruksen aiheuttama sairaus ja altistuminen on todennäköisesti ja pääasiallisesti tullut yllä kuvatuissa olosuhteissa eikä esimerkiksi vapaa-ajalla, viruksen aiheuttama sairaus korvataan biologisen tekijän aiheuttamana ammattitautina. Ammattitautikorvaus edellyttää siis diagnosoitua sairautta. Pelkkä altistuminen koronavirukselle ei ole ammattitauti eikä sen perusteella ole oikeutettu korvauksiin.

Koronaviruksen aiheuttaman sairauden korvaaminen ammattitautina edellyttää siis sitä, että tartuntalähde on riittävästi yksilöitävissä ja että altistuminen tapahtuu esimerkiksi työn teon yhteydessä työpaikalla. Kun epäilette työntekijän koronatartunnan tulleen näissä olosuhteissa, asiasta tulee tehdä Fenniaan ammattitauti-ilmoitus.

Lue lisää:

Korona korvattavana ammattitautina (tvk.fi)
138 ammattitautina korvattavaa koronatartuntaa (tvk.fi)

Korvaako matkavakuutus, jos en lähdekään kotimaan matkalle, koska matkustamista on pyydetty välttämään ja haluan kantaa oman korteni kekoon?

Matkavakuutus ei korvaa matkan peruuntumista, jos se on peruutettava hallituksen kehotuksesta tai omasta halusta. Matkustajavakuutus korvaa matkan peruuntumisen kuluja vain ehtojen tarkoittamissa tilanteissa esim., jos se johtuu omasta äkillisestä sairastumisesta matkan varaamisen jälkeen. Matkan peruuntumisesta kannattaa olla yhteydessä matkanjärjestäjään.

Harkitsen kotimaan matkailua kesälomalla. Korvaako kotimaan matkat kattava matkavakuutukseni minulle jotain, jos kotimaan matkailua joudutaankin kesällä rajoittamaan koronan vuoksi ja joudun perumaan tai keskeyttämään kotimaan matkani?

Matkavakuutus ei korvaa koronan vuoksi mahdollisesti tehtävien uusien rajoitusten vuoksi aiheutuvia matkan peruuntumisia tai keskeytymisiä. Matkustajavakuutus korvaa matkan peruuntumisen tai keskeytymisen kuluja vain ehtojen tarkoittamissa tilanteissa esim., jos se johtuu omasta äkillisestä sairastumisesta. Käyttämättömien majoitusten tai matkojen osalta kannattaa olla yhteydessä matkanjärjestäjään tai hotelliin.

Sairastuin kotimaan lomamatkallani ja jouduin sairaalahoitoon. Korvaako matkavakuutus minulle jotain?

Matkavakuutus korvaa matkan keskeytymisestä aiheutuvat ylimääräiset matka- ja majoituskulut, esimerkiksi matkakulut kotiin. Lisäksi korvausta maksetaan menetetyistä matkapäivistä. Mikäli sairastut matkalla koronaan, voidaan hoitoa korvata matkasairautena enintään 90 vuorokautta hoidon alkamisesta.

Keskeytin kotimaan lomamatkani kesken vallitsevan koronatilanteen takia. Korvaako matkavakuutukseni käyttämättömät hotelliyöt?

Matkavakuutus ei korvaa käyttämättömiä hotelliöitä. Matkustajavakuutus korvaa matkan keskeytymisen kuluja vain ehtojen tarkoittamissa tilanteissa esim., jos se johtuu omasta äkillisestä sairastumisesta matkan aikana. Matkan keskeytymisestä kannattaa olla yhteydessä matkanjärjestäjään tai hotelliin.

Ulkoministeriö ei suosita matkustamista alueelle, jonne matkani on määrä alkaa vain päivien kuluttua. Korvaako matkavakuutus, jos peruutan matkani?

Ulkoministeriön suositusten seuraaminen on hyvä keino huomioida muuttuvia matkustustilanteita. Vakuutus ei korvaa matkan peruuntumista matkakohteen epidemian takia. Matkan peruuttamistilanteissa suosittelemme olemaan yhteydessä matkan järjestäjään tai lentoyhtiöön.

Olen hankkinut matkan ulkomaille, mutta matkustamista on rajoitettu. Korvaako vakuutus, jos en lähde matkalle?

Matkustajavakuutus korvaa matkan peruuntumisen, jos se johtuu omasta äkillisestä sairastumisesta matkan varaamisen jälkeen. Suosittelemme yhteydenottoa matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön ja seuraamaan heidän tiedotteitaan matkojen järjestämisestä.

Olen hankkinut matkan ulkomaille. Korvaako vakuutus matkan peruuntumisen, jos en halua lähteä matkalle?

Korvattavat matkan peruuntumisen syyt on lueteltu matkavakuutusehdoissa. Matkustajavakuutus ei korvaa matkan peruuntumista siitä syystä, että et halua lähteä matkalle. Suosittelemme yhteydenottoa matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön ja seuraamaan heidän tiedotteitaan matkojen järjestämisestä.

Kuulun kroonisen sairauteni vuoksi riskiryhmään. Korvaako matkavakuutus, jos peruutan ulkomaille suuntautuvan matkan?

Korvattavat matkan peruuntumisen syyt on lueteltu matkavakuutusehdoissa. Matkustajavakuutus ei korvaa matkan peruuntumista siitä syystä, että kuulut riskiryhmään.

Sairastuin koronavirukseen tai influenssaan, en ole ihan varma, mutta en voi joka tapauksessa lähteä matkalle. Korvaako matkavakuutus matkan peruuntumisen?

Matkan peruuntuminen korvataan oman tai läheisen sairastumisen takia. Voit hakea korvausta peruuntuneen matkan kuluista Oma Fennian kautta. Muista laittaa liitteeksi lääkärintodistus sairastumisestasi.

Olin matkustamassa ulkomaille messujen takia ja messut on peruttu koronan vuoksi. En halua lähteä matkalle messujen peruunnuttua. Korvaako matkavakuutus peruutetun matkan?

Matkavakuutus ei korvaa kuluja, jos peruuntumisen syynä on haluttomuus matkustaa. Suosittelemme olemaan yhteydessä matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön sekä messujen järjestäjään peruuntumisesta.

Olen ollut kontaktissa koronaan sairastuneen kanssa. En itse ole sairastunut, mutta olen karanteenissa, eikä se ehdi loppua ennen kuin minun pitäisi lähteä matkalle. Korvaako matkavakuutus matkan peruuntumisen?

Vakuutus ei korvaa matkan peruuntumista karanteeniin joutumisen takia. Matkan peruuttamistilanteissa suosittelemme olemaan yhteydessä matkan järjestäjään tai lentoyhtiöön.

Ovatko sairastamisen jälkeen tehtävät testit, joissa paljastuu, sairastinko koronan, korvattavia matkavakuutuksesta tai sairauskuluvakuutuksesta?

Jälkikäteen tehtävät koronavirustartunnasta kertovat vasta-ainetestit eivät ole korvattavia matkavakuutuksesta eivätkä sairauskuluvakuutuksesta.

Minulla on oireita ja lääkäri määräsi minulle tehtävän koronatestin. Korvaako vakuutus?

Fennian sairauskuluvakuutukset korvaavat oireiden perusteella tehtävän lääkärin määräämän laboratoriotutkimuksen koronatartunnan varmistamiseksi.


Henkilöasiakkaat, jotka ovat ulkomailla

Olen ulkomailla ja sairastuin. Mitä minun tulisi tehdä?

Fennian Reissuapu 24h neuvoo sinua, kun olet ulkomailla. Saat palvelusta apua lääkärin tai sairaalan valinnassa, ja tukea tilanteeseen ja apua esimerkiksi hoitokustannusten ja matkan uudelleen järjestelyn kanssa. Reissuavun puhelinnumero on +358 10 503 5503.

Olen matkustanut lapseni kanssa ulkomaille ja lapseni on sairastunut matkan aikana koronaan ja joutuu tämän vuoksi sairaalaan. Korvaako vakuutus minun matkani keskeytymisen kuluja?

Lapsen sairastumisen vuoksi matkavakuutus korvaa myös vanhemman matkan keskeytymisen kuluina välttämättömät ylimääräiset matka- ja majoituskulut.

Olen lapseni kanssa matkalla ja minä sairastuin koronaan. Emme voi käyttää paluulentoamme kotiin. Korvaako matkavakuutus?

Matkavakuutus korvaa ylimääräiset matka-ja majoituskulut, kun matka keskeytyy sairastumisen takia. Ole yhteydessä Fennian Reissuapuun, josta saat ohjeet uuden lennon varaamiseksi.

Sairastuin matkalla koronavirukseen enkä päässyt paluulennolleni, korvaako vakuutus ylimääräiset lääkärikäynnit, majoituskulut yms.?

Matkalla alkaneen koronaviruksen aiheuttamat sairaanhoitokulut korvataan matkasairautena. Jos sairastuminen aiheuttaa paluulennon menetyksen, matkustajavakuutuksesta korvataan kohtuulliset ylimääräiset matka- ja majoituskulut.

Olen Yhdysvalloissa, ja lentoni Suomeen peruuntui. Auttaako matkavakuutus matkakuluissa?

Matkustajavakuutus ei korvaa paluulennon peruuntumisesta aiheutuvia ylimääräisiä matka- tai majoituskuluja. Suosittelemme yhteydenottoa lentoyhtiöön ja seuraamaan lentoyhtiön tiedotteita lentojen järjestämisestä.

Olen matkalla, mutta en pääse lentämään alkuperäisellä lennollani, koska minut on asetettu karanteeniin altistumisen vuoksi.

Matkavakuutus ei korvaa ylimääräisiä matka- tai majoituskuluja karanteeniin joutumisen takia. Jatkamme matkavakuutuksen voimassaoloa siihen saakka, kunnes matkustaminen kotiin on mahdollista.

Olen parhaillaan lomamatkallani, mutta konsertti, johon olin menossa, on peruttu. Korvaako vakuutus käyttämättömän lipun?

Matkavakuutus ei korvaa matkalla käyttämättömiä lippuja tilaisuuden peruuntumisen takia. Lippukuluista kannattaa olla yhteydessä konsertin järjestäjään.

Jouduin matkallani koronaviruksen vuoksi karanteeniin, korvaako vakuutus esimerkiksi ylimääräisestä oleskelusta aiheutuneita asumismenoja, uusia matkoja yms.?

Matkustajavakuutus ei korvaa koronaviruksesta johtuvasta karanteenista aiheutuvia ylimääräisiä matka- ja majoituskuluja, ellei vakuutettu itse ole sairastunut. Sen sijaan ylimääräiset matka- ja majoituskustannukset korvataan, jos vakuutettu menettää paluumatkansa siitä syystä, että vakuutettu sairastuu matkan aikana.


Yritys- ja yrittäjäasiakkaat

Järjestämäni tapahtuma on jouduttu perumaan koronaviruksen takia. Korvaako jokin vakuutus tämän?

Vakuutus ei korvaa koronaviruksen aiheuttamaa tapahtuman peruuntumista. Vakuutus ei kata liiketoiminnan keskeytymistä, joka aiheutuu viranomaisten päätöksistä minimoida tautien leviämistä yleisötilaisuuksia rajoittamalla, julkisia tiloja sulkemalla tai epidemia-alueita koskevilla matkustusrajoituksilla.

Yritykselläni on epidemiavakuutus. Auttaako se koronaviruksen aiheuttamista ongelmissa?

Epidemiavakuutus on omaisuusvakuutus, joka korvaa vakuutuksen kohteena olevan irtaimen omaisuuden puhdistus- ja hävityskustannukset, ja vakuutettuun toimintaan käytettävän rakennuksen tai rakennuksessa sijaitsevan toimitilan puhdistuskustannukset. Epidemiaturvan sisältämästä omaisuuskeskeytysvakuutuksesta korvataan lisäksi liiketoiminnan keskeytyminen, joka on suoranainen seuraus edellä mainituista korvattavista esinevahingoista.

Epidemiavakuutus siis korvaa kuluja, jos ravintolassa on taudin ilmenemisen vuoksi tehtävä esimerkiksi perusteellinen siivous tai remontti, jotta taudin leviäminen estetään.

Korvauksen edellytyksenä on, että kustannukset ovat suoranainen seuraus viranomaisen antamasta pakottavasta kirjallisesta määräyksestä, jolla rajoitetaan Tartuntatautilain (1227/2016) perusteella tarttuvien tautien leviämistä ja tämän johdosta vakuutuksenottajan toimintaa (esim. toimitilojen käyttökielto), ja joka koskee vakuutuskirjassa mainittua kiinteää vakuutuspaikassa sijaitsevaa rakennusta tai toimitilaa.

Epidemiavakuutus ei sen sijaan kata liiketoiminnan keskeytymistä, joka aiheutuu viranomaisten päätöksistä minimoida tautien leviämistä yleisötilaisuuksia rajoittamalla, julkisia tiloja sulkemalla tai epidemia-alueita koskevilla matkustusrajoituksilla. Vakuutus ei myöskään kata sairastuneen, altistuneen ja perustellusti altistuneeksi epäillyn työntekijän kotikaranteenin aiheuttamaa vakuutuksenottajan liiketoiminnan keskeytymistä.

Jouduin keskeyttämään yritystoimintani työntekijöideni sairastuttua koronavirukseen - korvaako epidemiavakuutus?

Fennian epidemiavakuutus ei kata altistuneen ja perustellusti altistuneeksi epäillyn työntekijän kotikaranteenin aiheuttamaa vakuutuksenottajan liiketoiminnan keskeytymistä.

Liiketoimintani kärsii, koska suuria yleisötapahtumia ei voi järjestää. Korvaako vakuutus?

Vakuutus ei kata liiketoiminnan keskeytymistä, joka aiheutuu viranomaisten päätöksistä minimoida tautien leviämistä yleisötilaisuuksia rajoittamalla, julkisia tiloja sulkemalla tai epidemia-alueita koskevilla matkustusrajoituksilla.

Olen yksinyrittäjä ja sairastuin. Miten vakuutus korvaa?

Jos sinulla on sairauskuluvakuutus, korvataan hoidosta aiheutuneita kustannuksia. Päiväkorvausta voidaan maksaa sairausloman ajalta omavastuuajan jälkeen, jos päiväkorvausvakuutus on liitetty osaksi sairauskuluvakuutusta.

Olen yrittäjä ja parhaillaan työmatkalla. Onko matkavakuutuksessani erilaisia ehtoja kuin henkilöasiakkaan ehdoissa? Miten matkavakuutus korvaa, jos joudun karanteeniin tai lentoni peruuntuu koronaviruksen vuoksi? Miten kuluja korvataan, jos itse sairastun ulkomailla?

Matkavakuutus korvaa matkalla aiheutuneen sairauden hoidon. Jos et pääse sairastumisen takia matkalta kotiin alkuperäisen suunnitelman mukaan, korvataan matkavakuutuksesta ylimääräisiä matka- ja majoituskuluja. Kohdemaan epidemiatilanne, oma karanteeniin joutuminen ilman sairastumista tai ulkoministeriön suositus matkustuskiellosta ja näistä johtunutta matkan peruuntumista ei korvata. Jos lento on peruttu, suosittelemme olemaan yhteydessä matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöön. Jos matkalta ei pääse kotiin karanteeniin joutumisen tai lennon peruuntumisen takia, jatkamme matkavakuutuksen voimassaoloa siihen saakka, kunnes on mahdollista palata kotiin.

Sairauskuluvakuutus korvaa kotimaassa syntyneitä hoitokuluja.

Olen asiakaspalvelutyössä toimiva yksinyrittäjä ja olen altistunut koronalle. Miten vakuutus korvaa, jos en voi kohdata/tavata asiakkaitani?

Tällaisen riskin varalle ei ole vakuutusta.

Yrityksemme työntekijät on ohjeistettu tekemään toistaiseksi etätöitä. Tulisiko minun huomioida jotakin vakuuttamisen kannalta?

Yrityksen lakisääteinen tapaturmavakuutus suojaa työntekijöitä suppeammin kotona kuin toimistolla. Esimerkiksi taukoja tai käyntejä työpisteen ulkopuolella ei ole suojattu. Työntekijät voi turvata tapaturmien varalle joko etätyövakuutuksella, joka kattaa myös työpäivään sisältyvät tauot, tai vapaa-ajan vakuutuksella, joka turvaa työntekijän paitsi vapaa-aikana, myös etätöissä taukojen ja liikkumisen osalta.

Tiedotetta päivitetty 25.10.2021

Lue lisää

 • Mikä mietityttää yrityksiä? – Korona-ajan yleisimmät huolenaiheet
MatkavakuutusYrittäjän vakuutuksetUutinenFennia
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet