Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Koirien kennelyskää on liikkeellä etenkin syksyisin
Koira talutushihnassa.

Koirien kennelyskää on liikkeellä etenkin syksyisin

3.10.2023

Kennelyskä eli koirien flunssa on yleinen koirien vaiva. Sen yleisimpiä oireita ovat yskä, ruokahaluttomuus sekä sierainvuoto. Kennelyskätapaukset lisääntyvät syksyisin koirien tavatessa toisiaan.

Kennelyskä on yleisnimitys viruksen tai bakteerin aiheuttamalle koiran hengitystieinfektiolle. Puhekielessä kennelyskään viitataan usein koiran flunssana. Kennelyskä tarttuu herkästi koiralta toiselle ja ilmenee senkin vuoksi piikkeinä tiettyihin aikoihin vuodesta.

Fennian kumppanin FirstVetin Suomen maajohtaja ja vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen kertoo kennelyskätapausten lisääntyvän etenkin syksyisin:

– Syksyisin saatetaan tavata enemmän muita koiria, kun palataan lomilta arkeen ja ollaan enemmän tekemisissä koirakavereiden kanssa. Myös syksyinen sää ja kosteus voi vaikuttaa kennelyskän yleistymiseen. Yskä ja hengitystieoireet ovat ympäri vuoden yksi yleisimmistä meille tulevien yhteydenoton syistä, Tamminen kertoo.

Etäeläinlääkärin konsultaatiot, joiden syynä hengitystieoireet vuonna 2022, indeksi (100) = tammikuu


Hengitystieoireista johtuvissa konsultaatioissa on selvä piikki syksyllä. Yhteydenottojen määrä nousee selvästi syksyisin ja kevättalvella. Lähde: FirstVet Suomen tilastot

Hengitystieoireista johtuvissa konsultaatioissa on selvä piikki syksyllä. Yhteydenottojen määrä nousee selvästi syksyisin ja kevättalvella. Lähde: FirstVet Suomen tilastot

Kontaktien välttäminen on paras tapa ennaltaehkäistä

Kennelyskän yleisimpiä oireita ovat yskä, ruokahaluttomuus ja nuhan kaltainen sierainvuoto.

– Koiran yskä ei ole samanlaista kuin ihmisellä. Koira saattaa kakistella, kuin sillä olisi jäänyt kurkkuun jotain jumiin. Monissa meille tulevissa kennelyskätapauksissa omistaja saattaakin kuvata, että koiralla on jäänyt jotain jumiin ruokatorveen. Koiralla voi ilmetä kennelyskän yhteydessä myös ruokahaluttomuutta, mikä usein johtuu kuumeesta, Tamminen kertoo.

Kennelyskän ennaltaehkäiseminen on haastavaa. Kuten ihmisetkin, myös koirat altistuvat joskus sairastuttaville viruksille tai bakteereille. Tärkein ennaltaehkäisykeino on kontaktien välttäminen ja rokotteen ottaminen.

– Jos kennelyskältä haluaa suojautua, tulisi välttää muiden koirien kanssa kontaktissa olemista ja paikkoja, joissa liikkuu paljon koiria. Koiralle voi ottaa vuosittain rokotteen kennelyskää vastaan. Rokotteella voi lieventää kennelyskän oireita, kun koiralla on vasta-aineita taudinaiheuttajia vastaan, Tamminen kertoo.

Kennelyskä voi tarttua vielä pitkään oireiden päättymisen jälkeen. Moni saattaa tietämättään antaa koiransa tavata lajitovereita liian pian yskän loppumisen jälkeen. Tämä edesauttaa kennelyskän leviämistä laajalle.

Usein lepo ja eläinlääkärin etäkonsultointi riittää

Suurin osa koirien kennelyskätapauksista menee ohi itsestään. Tärkeintä on tarkkailla koiran vointia ja antaa sen levätä. Rasitus voi pahentaa yskän oireita, joten lenkit ja muut aktiviteetit kannattaa pitää minimissä. Tamminen neuvoo seuraamaan koiran vointia ja reagoimaan tarvittaessa:

– Koiran yleisvointi kertoo paljon. Jos koira yskii, mutta syö normaalisti, voi oloa tarkkailla kotioloissa. Eläinlääkärillä käynti voi olla tarpeen, jos koira ei syö tai liiku normaalisti, tai jos yskä on todella paha ja aiheuttaa koiralle hengenahdistusta. Myös jos yskä jatkuu viikkoja, voi lääkärin konsultointi olla tarpeen, Tamminen sanoo.

Fennian lemmikkivakuutukseen kuuluu rajaton määrä FirstVetin etäeläinlääkärin vastaanottoja. Eläinlääkäri voi videon välityksellä antaa hoito-ohjeita ja arvioida, tarvitseeko koira viedä paikan päälle eläinlääkäriklinikalle.

– Monissa kennelyskätapauksissa eläinlääkärin etävastaanotto riittää. Videon välityksellä voimme koiran voinnin arvioinnin lisäksi neuvoa, miten koiran vointia voi helpottaa. Esimerkiksi apteekeista saa koirille yskänlääkkeitä tai tulehduskipulääkkeitä, joiden oikeanlaisen annostuksen kanssa voimme auttaa, Tamminen kertoo.

Valtaosa vakuutetuista lemmikeistä on koiria

Moni lemmikinomistaja vakuuttaa perheenjäsenensä. Fennian asiakaskyselyn perusteella lemmikkivakuutus hankitaan useimmiten korkeita eläinlääkärikuluja varten. Lemmikkien omistajien oletuksena on, että jossain vaiheessa tarve eläinlääkärikäynnille tulee joka tapauksessa. Myös aikaisemmat kokemukset lemmikkien äkillisistä sairastumisista tai onnettomuuksista sekä lääkärimaksuista saavat ottamaan vakuutuksen uudelle lemmikille.

Jos vakuutusta ei ole hankittu, se on johtunut joko lemmikinlemmikin korkeasta iästä, (koiran) rodusta tai vakuutuksen hinnasta.

‒ Lemmikkieläin mielletään perheenjäseneksi ja sen hyvinvointiin ollaan valmiita panostamaan myös vakuutusturvan muodossa, kertoo Fennian ajoneuvo- ja omaisuusvakuutuspalveluista vastaava johtaja Mikko Pöyhönen.

Vuonna 2022 Fennialla vakuutetuista kotieläimistä valtaosa oli koiria (86 %). Vakuutettujen kissojen määrä on ollut hienoisessa kasvussa ja osuus oli viime vuonna noin 9 % kaikista vakuutetuista eläimistä.

Korva- ja ihovaivat sekä ruuansulatusongelmat ovat vuositasolla yleisimpiä syitä etäeläinlääkärin yhteydenottoon. Jos liikkeellä on tarttuvia vatsatauteja, voivat nämä vaivat nousta hetkellisesti yleisimmäksi syyksi.

Fennian asiakkaiden etäeläinlääkärin konsultaatioon hakeutumisen syyt vuonna 2022

Koirien korva- ja ihovaivat ja vatsavaivat olivat yleisimpiä syitä etäeläinlääkärin konsultaatioon hakeutumiseen vuonna 2022. Yskä ja muut ilmatievaivat olivat kolmanneksi yleisin syy ja seuraavaksi tulivat silmävaivat. Lähde: FirstVet Suomen tilastot

Koirien korva- ja ihovaivat ja vatsavaivat olivat yleisimpiä syitä etäeläinlääkärin konsultaatioon hakeutumiseen vuonna 2022. Yskä ja muut ilmatievaivat olivat kolmanneksi yleisin syy ja seuraavaksi tulivat silmävaivat. Lähde: FirstVet Suomen tilastot

KoiravakuutusTiedoteFennia

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet