Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Kennelhosta hos hundar är vanligt förekommande särskilt på hösten
En hund i koppel.

Kennelhosta hos hundar är vanligt förekommande särskilt på hösten

3.10.2023

Kennelhosta eller hundförkylning är en vanlig åkomma hos hundar. De vanligaste symtomen är hosta, aptitlöshet och nosflöde. På hösten ökar antalet fall av kennelhosta när hundar tar kontakt med varandra.

Kennelhosta är en allmän benämning på en luftvägsinfektion hos hundar orsakad av virus eller bakterier. I dagligt tal kallas kennelhosta ofta för hundförkylning. Kennelhosta smittar lätt från hund till hund och smittan når därför sin topp vissa tider på året.

Maiju Tamminen, ansvarig veterinär och landschef i Finland hos Fennias partner FirstVet, berättar att antalet fall av kennelhosta ökar särskilt under hösten:

– På hösten tar hundar oftare kontakt med varandra när folk återvänder från semestern och oftare umgås med andra hundvänner. Vädret och fuktigheten under hösten kan också påverka utbredningen av kennelhosta. Hosta och luftvägssymtom är en av de vanligaste orsakerna till att folk kontaktar oss, säger Tamminen.

Konsultation med online-veterinär på grund av luftvägssymtom 2022, index (100)=januari

Konsultationer på grund av luftvägssymtom har en tydlig topp under hösten. Antalet kontakter ökar betydligt under hösten och vårvintern. Källa: FirstVet Finlands statistik

Konsultationer på grund av luftvägssymtom har en tydlig topp under hösten. Antalet kontakter ökar betydligt under hösten och vårvintern. Källa: FirstVet Finlands statistik

Att undvika kontakter är det bästa sättet att förebygga

De vanligaste symtomen på kennelhosta är hosta, aptitlöshet och nosflöde som liknar snuva.

– Hundhosta är inte som hosta hos människor. Hunden kanske harklar sig, som om något har fastnat i halsen. Hundägare som kommer till oss på grund av kennelhosta beskriver ofta att något har fastnat i hundens matstrupe. I samband med kennelhosta kan hunden också drabbas av aptitlöshet, vilket ofta beror på feber, säger Tamminen.

Det är svårt att förebygga kennelhosta. Liksom människor utsätts även hundar ibland för smittsamma virus eller bakterier. Det viktigaste sättet att förebygga detta är att undvika kontakt och att vaccinera hunden.

– Om man vill skydda sig mot kennelhosta bör man undvika kontakt med andra hundar och platser där många hundar rör sig. Man kan vaccinera hunden mot kennelhosta varje år. Med vaccinet kan man lindra symptomen på kennelhosta eftersom hunden då har antikroppar mot sjukdomsalstrare, säger Tamminen.

Kennelhosta kan smitta långt efter att symptomen har upphört. Många kan omedvetet låta sin hund träffa andra hundar alltför snart efter att hostan upphört. Detta bidrar till att kennelhosta sprids.

Ofta räcker det med vila och distanskonsultation med veterinären

De flesta fall av kennelhosta hos hundar går över av sig själva. Det viktiga är att hålla koll på hur hunden mår och låta den vila. Ansträngning kan förvärra hostan, så jogging och andra aktiviteter bör hållas på ett minimum. Tamminen råder dig att hålla koll på hundens tillstånd och reagera vid behov:

– Hundens allmäntillstånd vittnar om mycket. Om hunden hostar men äter normalt, kan du hålla koll på hundens tillstånd i hemmet. Ett veterinärbesök kan behövas om hunden inte äter eller rör sig normalt eller om hostan är riktigt kraftig och orsakar andnöd. Om hostan fortsätter i veckor kan det också vara nödvändigt med veterinärkonsultation, säger Tamminen.

Fennias husdjursförsäkring omfattar ett obegränsat antal kontakter med FirstVets online-veterinär. Veterinären kan via videolänk ge råd om behandling och bedöma om hunden behöver föras till en veterinärklinik.

I många fall av kennelhosta räcker det med ett veterinärbesök på distans. Med hjälp av videolänk kan vi utvärdera hundens tillstånd och ge råd om hur hunden kan må bättre. Apoteket säljer hostmedicin och smärtstillande läkemedel för hundar, och vi kan hjälpa till att beräkna en lämplig dos, säger Tamminen.

De flesta av de försäkrade husdjuren är hundar

Många djurägare försäkrar sina familjemedlemmar. Fennias kundundersökning visar att en försäkring för sällskapsdjur oftast tecknas som skydd mot höga veterinärkostnader. Husdjursägare vet att veterinärbesök är oundvikligt förr eller senare. Även tidigare erfarenheter av sällskapsdjur som plötsligt insjuknat eller råkat ut för en olycka och tillhörande veterinärkostnader får många att teckna en försäkring för ett nytt sällskapsdjur.

Personer som har valt att inte teckna en försäkring har gjort det på grund av sällskapsdjurets höga ålder, (hundens) ras eller försäkringens pris.

‒ Sällskapsdjuret upplevs vara en del av familjen och man är beredd att satsa på dess välbefinnande även i form av ett försäkringsskydd, berättar Fennias produktchef Miramari Sahakoski.

Merparten av de sällskapsdjur som försäkrades hos Fennia 2022 var hundar (86 %). Antalet försäkrade katter har stigit och uppgick i fjol till cirka nio procent av alla försäkrade djur.

Öron- och hudbesvär samt matsmältningsproblem är på årsnivå de vanligaste orsakerna till att djurägare kontaktar online-veterinären. Om det går smittsamma magsjukdomar kan de här besvären för en tid vara de vanligaste orsakerna.

Orsaker till konsultationer med online-veterinär 2022

Öron-, hud- och magbesvär var de vanligaste orsakerna till konsultation med online-veterinär 2022. Hosta och andra luftvägsbesvär var den tredje vanligaste orsaken, och därefter kom ögonbesvär. Källa: FirstVet Finlands statistik

Öron-, hud- och magbesvär var de vanligaste orsakerna till konsultation med online-veterinär 2022. Hosta och andra luftvägsbesvär var den tredje vanligaste orsaken, och därefter kom ögonbesvär. Källa: FirstVet Finlands statistik

HundförsäkringMeddelandeFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor