Jonna Auvinen ryhtyi yrittäjäksi ja lähettää viestin muille: Hallitse riskisi niin voit keskittyä liiketoimintaan
2.1.2025
Jonna Auvisen koko vuosi on ollut täynnä tunteiden vuoristorataa. Uuden yrittäjän tunneskaala on vaihdellut pelon ja innostuksen välillä. Hän on kuitenkin pystynyt keskittämään ajatuksensa oman liiketoimintansa kehittämiseen, sillä laajan vakuutuspaketin ansiosta muut riskit ovat riittävässä määrin hallinnassa.
Kahvila-ravintola Nokin perustaneelle Auviselle oli alusta asti selvää, että vakuutuspaketin pitää olla riittävän kattava. Varautumisen taustalla on muisto nuoruudesta, jolloin hän oli lähellä kuolla tulipalossa.
– Vakuutuksia kannattaa miettiä tarkasti. Koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu. Saatan liukastua tiellä ja joudun olemaan pois töistä, kahvila-ravintolan yläkerrassa voi ilmetä vesivahinko ja koko paikka joudutaan tilapäisesti sulkemaan, tai jotain muuta sattuu, yrittäjä luettelee.
Fennia valikoitui vakuutuskumppaniksi ystävän suosituksesta. Auvinen ja Fennian asiakaspäällikkö Eija Sihvonen keskittyivät kartoituksessa neljään asiaan: yrittäjän toimeentulon varmistamiseen, yrittäjän ja yrityksen huolenpitoon, yritystoiminnan omaisuuden ja toiminnan riskeihin sekä työntekijän vakuuttamiseen.
– Lähdimme yrittäjästä liikkeelle, sillä Jonna on yrityksen tärkein henkilö. Jos hänelle käy jotain, niin mitä se tarkoittaa. Kuinka paljon rahaa täytyy tulla tilille kuukaudessa, mitä perhe tarvitsee ja mitkä ovat yrityksen kulut. Vakuutuspaketista tuli kattava, Sihvonen kertoo.
– Lisäksi ainoalle työntekijälle eli kokille valittiin lakisääteiset vakuutukset. Liiketoiminta on puolestaan vakuutettu vastuu-, keskeytys- ja omaisuusvakuutuksin, hän jatkaa.
Sihvonen ja Auvinen aikovat olla jatkossa yhteydessä keskimäärin kerran vuodessa. Pienempien yritysten vakuutusturva pysyy ajan tasalla, kun tunnusluvut, kuten liikevaihto ja henkilöstön lukumäärä, löytyvät päivitettyinä vakuutustiedoista.
Alkutaival on täynnä tunteita
Suomessa perustetaan vuosittain tuhansia uusia yrityksiä. Kun yrittäjän ei tarvitse miettiä taloudellista turvaa, hän voi keskittyä rauhassa liiketoimintaansa.
Auvisella ei ole aiempaa yrittäjäkokemusta, mutta hän on ollut eri lounasravintoloissa töissä. Lopullisen sysäyksen yrittäjäksi ryhtymiselle oli se, kun kirjanpitäjä näytti vihreää valoa liiketoimintasuunnitelmalle ja entuudestaan tuttu kokki lupasi tulla Nokiin töihin.
– Haluan tehdä paljon töitä ja pidän haasteista, joten päätin kokeilla kahvila-ravintolan pyörittämistä itse. Remontoin tilaa kaksi viikkoa tiukalla aikataululla. Onneksi tila oli täysin kalustettu ja remontoitu, joten en ole joutunut tekemään tänne isoja investointeja, Auvinen kertoo.
Uudenmaan laitamilla Karkkilassa sijaitseva Noki avasi ovensa vähän yli vuosi sitten. Kahvila-ravintolassa on 40 asiakaspaikkaa.
Yrittäjän pelot liittyivät siihen, huomaavatko asiakkaat uuden paikan. Kaksi ensimmäistä päivää oli hiljaista, sillä Nokin mainos paikallislehdessä ei ollut vielä ilmestynyt. Perinteinen lehti on kilpailukykyinen mainosalusta kunnassa, jossa asuu paljon iäkkäitä ihmisiä.
Hiljainen aika vaihtui vilskeeseen, jonka jälkeen koko ensimmäinen vuosi on ollut vauhdikas.
– En voi ymmärtää sitä, kuinka paljon ihmiset ovat käyneet meillä syömässä. Suosio on yllättänyt täysin. Ruokailijat löytävät meidät suosittelujen avulla, sillä markkinointibudjettimme on yhä vaatimaton. Stressiä aiheuttaa kuitenkin se, että tuleeko tänne ketään. Minun pitäisi oppia luottamaan enemmän itseeni ja omiin kykyihini, Auvinen sanoo.
Hän ei ole asettanut yritykselle isoja kasvutavoitteita. Tärkeintä on vakiinnuttaa Nokin asema laadukkaana kahvila-ravintolana, joka antaa toimeentulon yrittäjälle ja myös kokille.
Varaa aika verkkotapaamiseenTutustu Suomen Yrittäjien jäsenetuihinLue lisää
- Omakohtainen kokemus painui Mari Laaksosen mieleen: ”Silloin ymmärsin, mikä merkitys vakuutuksilla on”
- Tässä on yrittäjän muistilista vuodelle 2025: Asiakasvuosialennus tuo automaattisesti säästöjä yrityksille
- Venevalmistaja myy luksusta vapaa-aikaan – Nyt yrittäjä antaa tärkeän neuvon lomasta ja jaksamisesta