Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

HEI Schools perustaja Anne Rusanen

Fennia Prize -voittaja HEI Schoolsin palkittu konsepti lisää lasten hyvinvointia ja moniarvoisuutta palvelu- ja tilamuotoilun keinoin

4.5.2022

Fennia Prize Grand Prix’n voittaja HEI Schools loi suomalaisesta päiväkodista vientituotteen, joka on rantautunut jo viidelle mantereelle ympäri maailman. Yritys luottaa vahvan pedagogisen osaamisen ja lapsilähtöisen konseptimuotoilun liittoon.

Suomalainen koulutusjärjestelmä tunnetaan maailmalla korkeasta laadustaan, myös aiempien vuosien PISA-menestyksen takia. Suomessa käy jatkuvasti kansainvälisiä vierailijoita haalimassa tietoa siitä, miksi lasten ja nuorten oppimistulokset ovat meillä niin hyviä.

Mutta entä jos suomalaisen pedagogiikan parhaat palat veisikin suoraan ulkomaille? Kysymys pyöri vuosien ajan Pilvi Torstin mielessä, kun hän työskenteli opetus- ja kulttuuriministeriössä valtiosihteerinä.

Niin sai alkunsa päiväkotikonsepti, joka pohjautuu suomalaiseen varhaiskasvatussuunnitelmaan ja -osaamiseen. Koko liikeidean äitinä voidaan pitää Torstia, jonka kanssa Anne Rusanen, Milla Kokko, Lasse Lipponen sekä Helsingin yliopisto perustivat HEI Schoolsin vuonna 2016.

– HEI Schools -kokonaisuus kattaa pedagogiset sisältösuunnitelmat ja -materiaalit, opettajien kouluttamisen sekä kokonaisvaltaisen tilakonseptin. Emme kuitenkaan itse operoi päiväkoteja, vaan toimintamme perustuu lisensoituun palveluun, HEI Schoolsin Head of Design Anne Rusanen valottaa.

– Olemme huomioineet tila- ja palvelumuotoilun merkityksen aina fyysisestä ympäristöstä yksittäisiin oppimistilanteisiin. Konseptimme on siis designin ja pedagogiikan ainutlaatuinen yhdistelmä.

HEI Schools -kuvakollaasi

Tukijalkana suomalainen pedagogiikkaosaaminen

Koska varhaiskasvatuksella on tärkeä rooli lapsen oppimispolulla, HEI Schoolsin ideologia kiteytyy elinikäiseen oppimiseen. Muotoilun keinoin varmistetaan, että tutkimustaustaisen pedagogiikan tavoitteet toteutuvat opetuksessa parhaalla mahdollisella tavalla.

– Suomessa opettajankoulutuksessa panostetaan pedagogiseen luovuuteen, joka kannustaa lapsia hoksaamaan asioita itse. Siksi näemme myös varhaiskasvatuksen opettajat muotoilijoina, joilla on autonomia muokata oppimistilanteita haluamallaan tavalla.

HEI Schools on tuotteistanut suomalaisen päiväkotikonseptin kolmeen osa-alueeseen: Learning Center kattaa kokonaisvaltaisen ratkaisun päiväkodin toteuttamiseksi, Teacher Toolkit tarjoaa käyttöön pedagogiset sisällöt, ja Teacher Diploma tarkoittaa opettajien online-koulutusohjelmaa.

– Tuotteemme eivät kuitenkaan ole staattisia, vaan ne elävät koko ajan. Osallistamme jatkuvaan kehitystyöhömme kaikki sidosryhmät aina opettajia, lapsia ja vanhempia myöten, Rusanen kertoo.

Muotoilua ja tilasuunnittelua lasten ehdoilla

Pedagogien lisäksi päiväkotikonseptin muotoiluun otettiin mukaan arkkitehtejä, muotoilijoita, sisustussuunnittelijoita ja graafisia suunnittelijoita. Monialaisessa työryhmässä kaikki saivat osallistua tekemiseen aktiivisesti ja jokaisen mielipidettä arvostettiin tasavertaisesti.

– Ilman muotoilun voimaa emme olisi luultavasti onnistuneet kehittämään yhtä kilpailukykyisiä tuotteita kansainvälisille markkinoille, Rusanen arvioi.

Opetussisältöjen lisäksi oppimisympäristöjä on suunniteltu lasten ehdoilla. Konseptissa tilat ovat monimuotoisia, koska lapsetkin ovat erilaisia. Lapsia ei lokeroida mitenkään, vaan he saavat toteuttaa persoonaansa ja kasvaa omaan potentiaaliinsa kukin tavallaan.

– Yksi huonetyypeistämme on hiljainen huone, jossa on paljon pehmeitä materiaaleja, isoja paperisia kattolamppuja ja tiloja tilojen sisässä. Tällaisessa ympäristössä lapsella on turvallinen olo, Rusanen havainnollistaa.

– On tärkeää, että lapset pääsevät muokkaamaan oppimistiloja ja -tilanteita, koska se tarjoaa heille vaikutusmahdollisuuksia ja kasvattaa heidän itsetuntoaan.

Kansainvälinen vientituote valloittaa markkinoita

HEI Schoolsin päiväkotikonsepti suunniteltiin saman tien kansainväliseksi – pidetäänhän sitä itsestäänselvänä Suomessa. Varhaiskasvatuspuoli oli otollinen valinta siksi, että päiväkoteja säädellään eri maissa vähiten, jos mietitään lapsen koko kouluputkea.

Maailmanvalloitus alkoi Kiinasta, ja nyt HEI Schools -päiväkoteja on parikymmentä ja HEI Schools Toolkit -kouluja lähes viisikymmentä viidellä mantereella.

– Konseptimme keskittyy siihen, miten lapset oppivat. Jätämme kuitenkin kulttuurisesti tilaa eri maiden käytännöille ja tuunaamme tarvittaessa oppimistavoitteita paikallisten vaatimusten mukaan.

Päiväkotikonsepti on saanut paljon suitsutusta. Yleinen asenneilmapiiri on alkanut hiljalleen muuttua, sillä lapsille halutaan nyt taata tasapainoinen ja hyvinvoiva kasvuympäristö.

*

Menestyneimmät yritykset käyttävät muotoiluosaamista. Fennia Prize -kilpailussa etsitään yrityksiä ja organisaatioita, joiden toiminnassa muotoilu on strateginen voimavara. Muotoilukilpailun järjestävät Design Forum Finland ja Fennia yhteistyössä Patentti- ja rekisterihallituksen ja Elon kanssa.

MuotoiluYrittäjyysArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet