Sisältö
Ladataan...
Kotivakuutus, tuote-esite
Voimassa 17.6.2024 alkaen
Turvaa kotisi vahinkojen varalta
Palo, myrsky tai murto. Elämä on välillä ennakoimatonta, ja odottamattomat tapahtumat voivat aiheuttaa taloudellista haittaa ja päänvaivaa. Fennian kotivakuutuksella vakuutat kotisi irtaimiston ja rakennukset erilaisten vahinkojen varalta.
Kotivakuutus tuo turvaa kotisi vahinkojen varalle, jotta sinä voit keskittyä tärkeimpään.
Kerromme tässä tuote-esitteessä vakuutusten keskeisen sisällön ja oleelliset rajoitukset. Fennian kotivakuutuksen yksityiskohtaiset tiedot ovat vakuutusehdoissa, vakuutustarjouksessa ja -kirjassa, joten tutustu niihin huolellisesti. Tutustu myös Fennian yleisiin sopimusehtoihin.
Löydät vakuutusehdot ja vakuutuskirjasi Oma Fennia -palvelusta.
Tuote-esitteessä läpikäydyt korvausesimerkit ovat yksittäisiä tapauksia. Huomaa, että korvauspäätökseen vaikuttavat aina kunkin vahinkotilanteen olosuhteet, minkä vuoksi ratkaisun lopputulos voi poiketa tuote-esitteen esimerkeistä.
Millaisen vakuutuksen tarvitsen kodilleni?
Kotivakuutuksella turvaat kotisi ja kodin tavarat eli irtaimiston. Autamme valitsemaan sinulle sopivan vakuutuksen.
Jos asut osakehuoneistossa, kuten kerros- tai rivitalossa, tarvitset vakuutuksen kotisi irtaimistolle ja huoneiston kiinteälle sisustukselle. Myös asunto-osakeyhtiömuotoisessa paritalossa tai erillistalossa vakuutat vain oman irtaimistosi ja kiinteän sisustuksen.
Kiinteällä sisustuksella tarkoitetaan huoneistoon kiinnitettyjä kalusteita, pintamateriaaleja ja laitteita, kuten keittiön kaapistoja, lattiapintoja, tapetteja ja kodinkoneita. Lue lisää kappaleesta Millaisen vakuutuksen tarvitsen osakehuoneiston kiinteälle sisustukselle?
Jos asut omakotitalossa tai omistat vapaa-ajan asunnon, tarvitset vakuutuksen irtaimiston lisäksi myös rakennukselle. Muista vakuuttaa myös muut piha-alueella olevat rakennukset, kuten autotalli. Lue lisää kappaleesta Millaisen vakuutuksen tarvitsen omakotitalolle tai muulle rakennukselle?
Voit siis vakuuttaa Fennian kotivakuutuksella omakotitalon, vapaa-ajan asunnon tai muun omistuksessasi olevan rakennuksen, huoneiston kiinteän sisustuksen ja kodin tai vapaa-ajan asunnon irtaimiston.
Mitä tarkoittavat täydestä arvosta vakuuttaminen ja vakuutusmäärän perusteella vakuuttaminen?
Voit vakuuttaa irtaimiston tai rakennuksen täydestä arvosta tai vakuutusmäärän perusteella.
Täydestä arvosta vakuuttaminen
- Täydestä arvosta vakuuttaminen perustuu pinta-alaan: rakennuksen osalta kokonaispinta-alaan ja irtaimiston osalta taas asuinpinta-alaan.
- Tällöin sinun ei tarvitse määritellä omaisuutesi arvoa, kun ostat vakuutuksen. Huolehdi kuitenkin, että annat vakuutusta ostaessasi oikeat tiedot vakuutettavasta kohteesta.
- Täydestä arvosta vakuuttaminen ei tarkoita sitä, että saat aina vanhasta vahingoittuneesta omaisuudesta uuden vastaavan omaisuuden hinnan mukaisen korvauksen. Korvauksen määrään vaikuttavat myös muut vahinkotilanteen olosuhteet, kuten vahingoittuneen omaisuuden ikä.
Vakuutusmäärän perusteella vakuuttaminen
- Vakuutusmäärän perusteella vakuutettaessa vakuutus perustuu ilmoittamaasi omaisuuden arvoon. Omaisuuden arvo määritellään joko jälleenhankinta-arvon tai päivänarvo mukaan.
- Tällöin ilmoittamasi ja vakuutuskirjassa näkyvä vakuutusmäärä on suurin korvauksen määrä, jonka voit saada meiltä vahinkotilanteessa. Muista, että on sinun vastuullasi vakuutuksenottajana ilmoittaa meille omaisuutesi todellista arvoa vastaava vakuutusmäärä ja seurata sen riittävyyttä.
- Vaikka vakuuttaisit omaisuutesi vakuutusmäärän perusteella, korvausta ei kuitenkaan makseta enempää kuin vahingoittuneen omaisuuden todellisen arvon verran.
Vakuutusmäärän ja sen riittävyyden seuraaminen on tärkeää myös alivakuutustilanteen varalta. Jos vakuutuskirjassa näkyvä vakuutusmäärä on merkittävästi pienempi kuin omaisuuden todellinen arvo, omaisuutesi on alivakuutettu. Alivakuutustilanteessa korvausta maksetaan alivakuutussuhteessa eli vakuutusmäärän ja omaisuuden todellisen arvon välisessä suhteessa.
Esimerkki
Omaisuutesi todellinen arvo on 20 000 euroa, mutta se on vakuutettu vain 15 000 euron edestä. Jos vahingon määrä on 2 000 euroa, korvaus on 1 500 euroa, josta vähennetään omavastuu.
Muista pitää vakuutuksesi ajan tasalla ja ilmoittaa muutoksista mahdollisimman pian!
Mitä vakuutuksen omavastuu tarkoittaa?
Kaikkiin vahinkoihin liittyy aina omavastuuosuus, joka jää sinun itsesi maksettavaksi. Omavastuu on merkitty vakuutuskirjaasi ja vähennämme sen vahingon määrästä.
Miten vakuutan irtaimistoni eli turvaan kotini tavarat?
Irtaimistolle otettu vakuutus kattaa kodissasi olevat tavarat, jotka on tarkoitettu kotitalouskäyttöön. Näitä ovat esimerkiksi huonekalut, vaatteet, astiat, sisustuselementit, harrastus- ja urheiluvälineet sekä viihde-elektroniikka. Voit vakuuttaa myös vapaa-ajan asunnon irtaimiston, mutta huomaa, että irtaimistovakuutuksesta ei korvata päivittäisessä käytössä olevia tavaroita, kuten matkapuhelinta tai silmälaseja.
Vapaa-ajan asunnon vakuutuksesta ei korvata päivittäisessä käytössä olevien tavaroiden, kuten matkapuhelimen tai silmälasien, vahinkoja.
Vakuutus kattaa myös omaisuuden, jonka olet vuokrannut tai lainannut yksityishenkilönä oman kotitaloutesi käyttöön. Edellytyksenä tälle on, että vuokrattu tai lainattu omaisuus kuuluisi sinun omistamanasi koti-irtaimistosi vakuutuksen piiriin ja että sille aiheutuneita vahinkoja ei korvata muusta vakuutuksesta.
Omistatko polkupyörän, jonka arvo on yli 3 000 euroa tai onko yksittäisen esineesi arvo yli 6 000 euroa? Kotivakuutuksessa yksittäisen esineen enimmäiskorvausmäärä on 6 000 euroa. Tämän lisäksi alla luetelluille esineryhmille on myös määritelty enimmäiskorvausmäärät. Arvokkaammat polkupyörät, arvoesineet sekä kokoelmat voit vakuuttaa erikseen erityisirtaimistona.
Kotivakuutus on voimassa vakuutuskirjaan merkityssä vakuutuspaikassa, joten tarvitset erillisen vakuutuksen myös silloin, jos säilytät omaisuuttasi muualla kuin vakuutuspaikassa.
Arvoesineillä tarkoitetaan esineitä, joiden arvo säilyy tai nousee iän myötä. Näitä voivat olla esimerkiksi korut ja jalometallit sekä taide- ja antiikkiesineet.
Kokoelmalla tarkoitetaan sarjaa esineitä, joiden yhteisarvo on enemmän kuin erillisten esineiden arvo yhteensä.
Yksittäisen arvoesineen tai kokoelman enimmäiskorvausmäärä on 6 000 euroa, useamman arvoesineen tai kokoelman yhteinen enimmäiskorvausmäärä on 25 000 euroa. Arvokkaammat arvoesineet ja kokoelmat voi vakuuttaa erikseen, jolloin niistä on maininta vakuutuskirjassa.
Sähköavusteiset polkupyörät sisältyvät kotivakuutukseen, kunhan niiden maksimiteho on enintään 250 W ja pyörän polkemisella avustettu huippunopeus on maksimissaan 25 km/h. Tällöin sähköavusteinen polkupyöräsi ei edellytä liikennevakuutusta.
Polkupyörän enimmäiskorvausmäärä on 3 000 euroa. Arvokkaammat polkupyörät voi vakuuttaa erikseen, jolloin niistä on maininta vakuutuskirjassa.
Muista, että moottorilla varustettu polkupyörä eroaa olennaisesti sähköavusteisesta polkupyörästä. Moottorilla varustetulla polkupyörällä voi liikkua myös polkematta, ja niille pitää ottaa liikennevakuutus.
Huomaa, että liikkumisvälineen rakenteellinen nopeus on valmistajan tai maahantuojan laitteelle asettama enimmäisnopeus ja enimmäisnopeuden rajoittaminen jälkikäteen ei poista liikennevakuuttamisvelvollisuutta.
Sähköiset liikkumisvälineet, esimerkiksi sähköpotkulaudat, sisältyvät kotivakuutukseen, kunhan niiden paino on enintään 25 kg ja rakenteellinen nopeus on enintään 25 km/h.
Pihatyökoneet ja -laitteet sisältyvät kotivakuutukseen, kunhan niiden rakenteellinen nopeus on enintään 15 km/h.
Näiden liikkumisvälineiden ja pihatyökoneiden enimmäiskorvausmäärä on 3 000 euroa yhtä laitetta kohden. Arvokkaammat liikkumisvälineet ja pihatyökoneet voi vakuuttaa erikseen, jolloin niistä on maininta vakuutuskirjassa.
Huomaa, että liikkumisvälineen rakenteellinen nopeus on valmistajan tai maahantuojan laitteelle asettama enimmäisnopeus ja enimmäisnopeuden rajoittaminen jälkikäteen ei poista liikennevakuuttamisvelvollisuutta.
Ansiotoiminnassa käytettävät välineet ja laitteet, kuten esimerkiksi kannettava tietokone tai hierontapöytä, kuuluvat kotivakuutukseen, kunhan ne ovat vakuutettujen yksityishenkilönä omistamia. Ansiotoiminnassa käytettävillä työvälineillä tarkoitetaan niitä välineitä, joita käytetään tulon hankkimiseen ja joita ilman ansiotoimintaa on mahdotonta harjoittaa.
Huomaa, että vapaa-ajan asunnon irtaimistovakuutus ei sisällä ansiotyövälineitä.
Ansiotyövälineiden enimmäiskorvausmäärä on 3 000 euroa. Arvokkaammat ansiotyövälineet voi vakuuttaa erikseen, jolloin niistä on maininta vakuutuskirjassa.
Irtaimistoa voi säilyttää myös erilaisissa varastotiloissa. Kotivakuutuksella vakuutettuna on irtaimisto, jota säilytetään lukitussa säilytystilassa, kuten
- varastossa tai autotallissa, jotka sijaitsevat omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon kanssa samalla kiinteistöllä
- kerros- tai rivitalon urheilu- tai harrastusvälinevarastoissa
- kerros- tai rivitalon ulkopuolella sijaitsevassa ullakko-, kellari- tai muussa varastotilassa.
Varastoidun irtaimiston enimmäiskorvausmäärä on 6 000 euroa vahinkoa kohden. Edellä mainittu vakuutusmäärä koskee sellaista varastoitua irtaimistoa, jota säilytetään vakuutuskirjaan merkityssä vakuutuspaikassa.
Pienveneitä ovat esimerkiksi soutuveneet, jollat, kanootit ja kajakit. Pienveneiden ja moottorin enimmäiskorvausmäärä on 3 000 euroa.
Mitä irtaimiston vakuutuksella ei voi vakuuttaa?
- eläimet
- työnantajan omistama omaisuus, joka on annettu vakuutetulle työ- tai yksityiskäyttöön
- myytäväksi tai esittelykäyttöön hankittu omaisuus
- tutkielmat, opinnäytteet, käsikirjoitukset tai muut vastaavat asiakirjat
- omaisuus, jonka hallussapito tai käyttäminen on voimassa olevan lainsäädännön vastaista
- moottoriajoneuvot ja moottorikäyttöiset kulkuvälineet, joilla on oltava liikennevakuutus sekä niiden osat.
Millaisen vakuutuksen tarvitsen osakehuoneiston kiinteälle sisustukselle?
Jos asut kerros-, rivi-, pari- tai erillistalossa, taloyhtiön ja osakkaan välistä vastuunjakoa sääntelee asunto-osakeyhtiölaki. Osakkeenomistajana tai vuokralaisena tarvitset vakuutuksen huoneistosi kiinteälle sisustukselle.
Kiinteällä sisustuksella tarkoitetaan koneita, laitteita, pinnoitteita ja kiintokalusteita, joiden kunnossapito on asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajan vastuulla. Näitä ovat esimerkiksi
- kiinteät koneet ja laitteet, kuten astianpesukone, jääkaappi, pakastin tai liesi
- pinnoitteet, kuten parketti, laatoitus tai tapetit
- kiintokalusteet, kuten keittiöön ja kylpyhuoneeseen asennetut kaapit.
Kiinteän sisustuksen vakuutusmäärän näet vakuutuskirjastasi. Muista huomioida vakuutusmäärässä myös huoneistossasi tehdyt sisustus- ja parannustyöt, jotka poikkeavat taloyhtiön perustasosta.
Kiinteälle sisustukselle sattuneita vahinkoja korvataan silloin, kun kiinteistön oma vakuutus, asunto-osakeyhtiö, muu osakkeenomistaja tai vuokralainen ei korvaa vahinkoa.
Kiinteän sisustuksen vakuutus ei kata osakkeenomistajan kunnossapitovastuun laajennuksia, joista on sovittu yhtiöjärjestyksessä.
Esimerkki
Rivitaloyhtiössä on päätetty yhtiökokouksessa, että osakkaat vastaavat kylpyhuoneen vedeneristyksestä, joka asunto-osakeyhtiölain tavanomaisen vastuunjaon mukaan kuuluisi yhtiön vastuulle. Tämänkaltaista osakkeenomistajan kunnossapitovastuun laajennusta ei voida vakuuttaa Fennian kotivakuutuksella.
Millaisen vakuutuksen tarvitsen omakotitalolle tai muulle rakennukselle?
Kun otat vakuutuksen omistamallesi omakotitalolle tai muulle rakennukselle, vakuutat itse rakennuksen, siihen kuuluvan tekniikan ja kiinteät LVISA-järjestelmät sekä kiinteät sisustukset.
Fennian rakennusvakuutuksella katat lisäksi
- rakennukseen kiinnitetyn, enintään sen kerrosalan kokoisen lasittamattoman terassin
- asuinrakennuksen pihamaan ja tavanomaisesti hoidetun piha-alueen sekä näiden maaperän ja kasvit enintään 10 000 euroon asti
- rakennus- ja korjausmateriaalit enintään 10 000 euroon asti, kun materiaalit ovat vakuutuspaikassa tai vakuutuspaikkaan siirrettävänä.
Rakennuksen piha-alueella olevat tavanomaiset rakennelmat kuuluvat rakennuksen vakuutukseen ja yksittäisen rakennelman enimmäiskorvausmäärä on 6 000 euroa. Tällaisia rakennelmia ovat esimerkiksi aita, leikkimökki tai uima-allas. Arvokkaammat kohteet, kuten esimerkiksi varasto tai autotalli, tulee vakuuttaa erillisellä vakuutuksella.
Huomaa, että varastoidun irtaimiston vakuutusmäärä on 6 000 euroa (lue lisää Varastoitu irtaimisto vakuutuspaikassa.).
Vakuutuskirjassasi mainittu vakuutusmäärä on suurin korvausmäärä, jonka voit saada yksittäisen rakennelman vahingosta. Jos piha-alueellasi on tätä arvokkaampia rakennelmia, muista vakuuttaa ne erikseen.
- salaojat ja rakennuksen perusanturoiden alapuolella olevat rakenteet
- laiturit ja rantarakennelmat
- vesialueet
- tonttimetsät
- luonnontilaiset alueet.
Ketkä ovat vakuutettuja ja missä kotivakuutus on voimassa?
Fennian kotivakuutus on kotitalouden yhteinen turva. Se tarkoittaa, että vakuutus koskee sinua ja kaikkia kanssasi vakituisesti samassa taloudessa ja osoitteessa asuvia perheenjäseniä.
Vuokralaiset, alivuokralaiset ja yhteisasunnon muut kuin samassa taloudessa vakinaisesti asuvat tarvitsevat oman kotivakuutuksen.
Vain vakuutuksenottaja voi tehdä muutoksia vakuutukseen.
Jos olet vakuutuksenottaja ja haluat antaa esimerkiksi samalla vakuutuksella vakuutetulle puolisollesi oikeuksia asioiden hoitamista varten, sinun täytyy joko kirjallisesti tai Fennian verkkopalvelussa valtuuttaa hänet toimimaan puolestasi.
Irtaimistolle ottamasi vakuutus on voimassa vakuutuspaikassa eli kotonasi tai vapaa-ajan asunnollasi. Myös Suomessa tilapäisesti muualle siirretty irtaimisto on vakuutettuna, jos se palautuu vakuutuspaikkaan 12 kuukauden kuluessa siirtämispäivästä.
Autossa, perävaunussa tai veneessä olevan omaisuuden enimmäiskorvausmäärä on varkaus ja murtovahingoissa 3 000 euroa.
Rakennukselle tai kiinteälle sisustukselle ottamasi vakuutus on voimassa vakuutuskirjaan merkityssä vakuutuspaikassa.
Vakuutuspaikan näet vakuutuskirjastasi.
Irtaimisto on turvattu myös muuton aikana, kun muutat vakituisesta asunnosta toiseen vakituiseen asuntoon. Muuton aikana irtaimiston vakuutus on voimassa muuttokuljetuksissa sekä molemmissa kodeissa enintään 2 kuukauden ajan muuton alkamisesta. Jos muutto kestää yli 2 kuukautta, täytyy vanhan ja uuden kodin irtaimiston vakuutusten olla voimassa samaan aikaan.
Muista päivittää vakuutus ajan tasalle muuton yhteydessä.
Minkälaisia turvia kotivakuutus voi sisältää?
Jokaiselle vakuutettavalle rakennukselle ja irtaimistolle tulee valita oma vakuutuskokonaisuus. Eli esimerkiksi koti-irtaimistolle sekä omakotitalolle tulee valita omat vakuutuskokonaisuudet. Alta näet valikoimassa olevia turvia.
Näet valitun vakuutuskokonaisuuden vakuutuskirjasta. Muista tarkistaa, että vakuutukset ovat turvien osalta haluamasi mukaisia.
Paloturva kattaa vahingon, joka on aiheutunut irti päässeestä tulesta tai räjähdyksestä. Paloturvan avulla varaudut myös noen tai savun aiheuttamaan esinevahinkoon, kun noki tai savu on noussut tulisijasta tai lämmityslaitteesta äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti.
Luonnonilmiöturva kattaa erilaisten luonnonilmiöiden aiheuttamia vahinkoja, jotka ovat äkillisiä ja ennalta arvaamattomia. Vahingon aiheuttajana voi olla esimerkiksi myrskytuuli, salamanisku tai raesade.
Myrskytuulesta on kyse, kun keskituulennopeus on yli 20 m/s.
Vuototurvasta korvataan äkillinen ja ennalta arvaamaton vuotovahinko rakennuksen kiinteästä johtoverkosta. Vuotovahingon aiheuttaja voi olla neste, höyry tai kaasu.
Rikosturvasta korvaamme varkauden, murron tai vahingonteon aiheuttaman välittömän vahingon irtaimistolle ja rakennukselle. Turva kattaa myös ryöstöstä aiheutuneita vahinkoja.
Tee aina tällaisissa tapauksissa rikosilmoitus.
Poikkeuksellisen tulvan turva kattaa välittömän ja suoranaisen esinevahingon, jonka aiheuttaa poikkeuksellinen rankkasade-, vesistö- tai merivesitulva. Tulvan on oltava äkillinen ja ennalta arvaamaton.
Rankkasadetulvalla tarkoitetaan tilannetta, jossa poikkeuksellisen voimakas sade saa veden tulvimaan maanpinnalla.
Vesistötulvalla tarkoitetaan joessa, järvessä, ojassa tai purossa aiheutunutta poikkeuksellista vedenpinnan nousua, joka johtuu poikkeuksellisista sateista, lumen sulamisesta tai jää- tai hyydepadosta.
Merivesitulvalla tarkoitetaan poikkeuksellista merenpinnan nousua, joka johtuu myrskytuulesta (keskituulennopeus yli 20 m/s), ilmanpaineen vaihtelusta tai virtauksesta Tanskan salmissa.
Mitä tarkoittaa poikkeuksellinen?
Sadetta pidetään poikkeuksellisena, kun sademäärä on vahinkopaikalla vähintään 30 mm tunnissa tai 75 mm vuorokaudessa.
Poikkeuksellisena vedenpinnan tai merenpinnan nousuna pidetään vedenkorkeutta, jonka esiintymistodennäköisyys on kerran 50 vuodessa tai harvemmin.
Poikkeuksellista ei ole tulva, joka johtuu pysyvästä keskivedenpinnan noususta tai vedenpinnan tason normaalista vaihtelusta tai aallokosta.
Rikkoutumisturvasta korvaamme välittömän rikkoutumisvahingon, jonka on aiheuttanut äkillinen ja ennalta arvaamaton tapahtuma. Esimerkiksi jos puhelin putoaa lattialle ja sen näyttö hajoaa.
Asumisen keskeytymisen turva korvaa ylimääräisiä kustannuksia niissä tilanteissa, joissa vakuutuksesta korvattavan vahingon vuoksi joudut muuttamaan tilapäisesti muualle vakituisesta asunnostasi. Ylimääräisiä kustannuksia ovat esimerkiksi kohtuulliset asumis-, kuljetus- ja varastointikustannukset.
Millaisia rajoituksia ja suojeluohjeita kotivakuutukseen liittyy?
Kotivakuutus korvaa äkillisiä ja ennalta arvaamattomia vahinkotapahtumia. Tämä tarkoittaa käytännössä tapahtumia, joita on vaikea estää ja joihin on melkein mahdotonta varautua.
- Vahinkoa, jonka aiheuttajaa ei voida määritellä.
- Lemmikkieläimen aiheuttamaa vahinkoa.
- Vähitellen aiheutuvia vahinkoja, kuten kulumista, ruostumista tai pilaantumista.
- Vahinkoa, joka ei vaikuta esineen käyttökelpoisuuteen.
- Vahinkoa, jonka on aiheuttanut suunnittelu-, valmistus-, perustus-, rakennus-, työ-, asennus- tai käyttövirhe.
- Vahinkoa, jonka on aiheuttanut huollon tai kunnossapidon laiminlyönti.
- Tavaran katoamista, unohtamista tai hukkaamista.
- Varkausvahinkoa, jos aikaa tai varkauden muita olosuhteita ei voida määritellä.
Tutustu kotivakuutuksen ehtoihin, joissa on kerrottu tarkemmin vakuutuksen rajoituksista.
Huolehdi omaisuudestasi
Kotivakuutuksen vakuutusehdoissa on suojeluohjeita, jotka auttavat sinua huolehtimaan omaisuudestasi. Kun noudatat niitä, voit ehkäistä ja pienentää vahinkoja.
On tärkeää, että vakuutuksenottajan lisäksi muut vakuutetut ymmärtävät ja noudattavat näitä ohjeita. Vakuutuksenottajana velvollisuutesi on huolehtia tästä.
Jos suojeluohjeita ei noudateta, voidaan vahinkotilanteessa korvausta alentaa tai evätä se kokonaan.
- Huolehdi, että palovaroittimia on riittävä määrä ja että ne ovat toimintakuntoisia.
- Valvo avotulta ja noudata kynttilätuotteiden ja muiden vastaavien tuotteiden käyttöohjeita.
- Valvo liesiä, uuneja ja muita ruoanvalmistuslaitteita käytön aikana.
- Huolehdi tulisijoista ja hormeista sekä niiden säännöllisestä nuohouksesta.
- Käytä lataamisessa valmistajan hyväksymää latauslaitetta ja liitäntäjohtoa.
- Varmista, että kiinteän latauspisteen asentaa aina auktorisoitu sähköasentaja.
- Valvo mukanasi olevaa omaisuutta.
- Älä säilytä arvoesineitä yleisissä tiloissa, kuten kellarissa tai ullakkokomeroissa.
- Älä merkitse avaimiin nimeä ja osoitetta, joka kertoo avaimen löytäjälle omaisuuden sijainnin.
- Jos säilytät kotisi vara-avainta erillisellä avainsäiliössä asuntosi ulkopuolella, huolehdi siitä, että avainsäiliö on rakenteeltaan riittävän vahva ja kiinnitettynä tukevasti kiinteään rakenteeseen.
- Valvo pesukoneita ja astianpesukoneita käytön aikana. Pidä laitteen sulkuventtiili suljettuna, kun konetta ei käytetä.
- Sijoita kondenssi- tai sulamisvettä tuottavat laitteet sekä kiinteään johtoverkostoon kytketyt koneet lattiakaivolliseen tilaan. Jos tämä ei ole mahdollista, ohjaa vuotovedet vuotosuojan avulla näkyville siten, että havaitset ne helposti ja nopeasti.
- Suojaa vesijohtoverkkoa jäätymiseltä. Huomaa, ettei ilmalämpöpumppu riitä rakennuksen pääasialliseksi lämmönlähteeksi talvikaudella. Valvo tiloja myös kylmänä vuodenaikana.
Mitkä ovat yleiset periaatteet vahinkojen korvaamiseen?
Kun vahinko sattuu, sinun on tehtävä vahinkoilmoitus Fennialle mahdollisimman pian. Huomaathan, että sinun on myös varattava Fennialle mahdollisuus selvittää vahinkoa ennen sen korjaamista.
Selvitysten jälkeen määritämme irtaimiston ja rakennuksen arvon. Vahingon määrä lasketaan vahingoittuneen omaisuuden ja vakuutusmuodon perusteella joko
- jälleenhankinta-arvon
Jälleenhankinta-arvo tarkoittaa rahamäärää, jolla saisi uuden samanlaisen tai vastaavanlaisen omaisuuden vahingoittuneen omaisuuden tilalle. - päivänarvon tai
Päivänarvolla tarkoitetaan sitä rahamäärää, joka saadaan, kun omaisuuden jälleenhankinta-arvosta vähennetään arvon alentuminen, joka on aiheutunut esimerkiksi iästä ja käytöstä. - käyvän arvon mukaan.
Käyvällä arvolla tarkoitetaan sitä rahamäärää, joka esineellä yleisesti olisi, jos se myytäisiin vapailla markkinoilla.
Huomaa, että vahingon määrän perusteena on omaisuuden arvo juuri ennen vahinkoa.
Fennia voi korvata vahinkoja kolmella tavalla:
- Fennialla on oikeus korjauttaa tai rakennuttaa vahingoittunut omaisuus uudelleen.
- Fennia voi hankkia varastetun, rikkoutuneen tai tuhoutuneen omaisuuden tilalle vastaavan omaisuuden.
- Fennia voi maksaa korvauksen rahana.
Vakuutusehdoissa kerromme tarkemmat tiedot korvaamistavoista sekä edellä mainituista arvonmäärityksistä. Löydät vakuutusehdot Oma Fennia -palvelusta.
Fennialla on myös vahingosta selviytymisen palveluita, jotka auttavat vahingon sattuessa.
Fennian Taloapu 24h -palvelu
Fennian Taloapu 24h auttaa ympäri vuorokauden kaikissa omakotitalon, ulkorakennuksen tai kesämökin rakennusvahingoissa.
Fennian Taloapu 24h tekee vahinkoilmoituksen puolestasi, tilaa vahinkokartoituksen ja auttaa sinua vahinkojen korjaamisessa.
Fennian Mobiililaitevahinkopalvelu
Fennian Mobiililaitevahinkopalvelu auttaa, kun puhelin tai tabletti hajoaa.
Jos puhelimelle tai tabletille sattuu vahinko, voit viedä laitteen korjattavaksi suoraan kumppanillemme. Tarkasta lähin korjausliike osoitteesta fennia.fi.
Kaikkien vahingosta selviytymisen palveluiden yhteystiedot löydät osoitteesta fennia.fi.
Miten korvaamme irtaimistovahinkoja?
Jos vahingoittunut esineesi voidaan korjata, korvaamme ensisijaisesti kohtuulliset korjauskustannukset. Jos esinettä ei voida korjata tai korjauskustannukset ylittävät sen arvon, joka saadaan, kun jälleenhankinta-arvosta vähennetään ikävähennys, korvaamme uuden tai vastaavanlaisen esineen arvon mukaan.
Huomaa, että vakuutuksesta ei korvata vahingoittuneeseen tavaraan liittyvää tunnearvoa.
Mitä tarkoittavat ikävähennykset irtaimiston vahingoissa?
Useimmissa tapauksissa omaisuus menettää arvoaan ajan myötä, joten esineen ikä vaikuttaa korvaukseen silloin kun omaisuus korvataan uudella vastaavalla omaisuudella. Tätä kutsutaan ikävähennykseksi. Katso ikävähennystaulukosta miten esineen ikä vaikuttaa korvauksiin.
Ikävähennys on omaisuuden jälleenhankinta-arvosta tehtävä vähennys, joka perustuu omaisuuden käyttöikään.
Ikävähennystä ei tehdä alkuperäiseltä ostovuodelta eikä siinä tilanteessa, jos vahingoittunut esine korjataan. Alkuperäinen ostovuosi päättyy, kun kalenterivuosi vaihtuu. Tähän ei vaikuta se, että mihin aikaan vuodesta esine on alun perin hankittu.
Korvausesimerkki
Veera on jalkapalloharjoituksissa kesäkuussa 2023 ja kotiin lähtiessä hän huomaa, että hänen polkupyöränsä on viety ja ainoastaan vaijerilukko on jäljellä. Veera tekee rikosilmoituksen pyörävarkaudesta ja ottaa sen jälkeen yhteyttä Fenniaan.
Veera on ostanut polkupyöränsä toukokuussa vuonna 2020. Uuden, vastaavan polkupyörän hinta on 800 €.
Ikävähennystä ei tehdä alkuperäiseltä ostovuodelta. Ikävähennykset tehdään kuitenkin kolmelta seuraavalta vuodelta ikävähennystaulukon mukaan. Vahingosta vähennetään myös Veeran omavastuuosuus 150 €.
Ikävähennysten jälkeen summaksi saadaan 560 € (800 € x 0,7 = 560 €). Tästä summasta vähennetään vielä omavastuuosuus (560 € - 150 € = 410 €).
Fennia korvaa Veeralle 410 €.
Miten korvaamme rakennusvahinkoja?
Kun olet vakuuttanut rakennuksen sen täydestä arvosta, vahingon sattumisen aikaiset rakennuskustannukset vaikuttavat korvauksen määrään. Myös rakennuksen kunto ennen vahinkoa vaikuttaa siihen, millaisen korvauksen voit saada vahingosta.
Jos vahingoittuneen rakennuksen korjaaminen on kohtuullisin kuluin mahdollista, vahingon määrä on korjauskulut. Korvauksen määrä on normaalisti korjauskulut vähennettynä omavastuulla.
Jos vahingoittuneen rakennuksen korjaus ei ole kohtuullisin kuluin mahdollista ja vahingoittuneen omaisuuden arvo oli välittömästi ennen vahinkoa alle 50 prosenttia uuden samanlaisen tai ominaisuuksiltaan vastaavan omaisuuden jälleenhankinta-arvosta, vahingon määrä on omaisuuden päivänarvo.
Korvausesimerkki
Henrikin kesämökki on rakennettu 1965, mutta viime vuosina rakennuksen ylläpito on jäänyt enimmäkseen tekemättä. Tästä syystä rakennuksen arvo on laskenut enemmän kuin tavallisesti ja jopa niin paljon, että sen päivänarvo on vähemmän kuin 50 % rakennuksen jälleenhankinta-arvosta.
Rajussa syysmyrskyssä puu kaatuu mökin päälle ja osa vesikatosta vaurioituu. Vahingon määrä arvioidaan ensin jälleenhankinta-arvon mukaan. Vahingoittunut vesikatto ja alla olevat rakenteet pitää korjata, ja ikävähennyksen jälkeen vahingon määrä olisi 6 500 €.
Vahinkotarkastuksen yhteydessä rakennusinsinööritoimisto on arvioinut rakennuksen päivänarvon olevan 41 % rakennuksen jälleenhankinta-arvosta. Koska rakennuksen arvo oli vähemmän kuin 50 % sen jälleenhankinta-arvosta, vahinko korvataan päivänarvon perusteella.
Lopullinen vahinkomäärä saadaan silloin laskemalla jälleenhankinta-arvon mukaisesta vahingosta niin suuri osa kuin päivänarvon ja jälleenhankinta-arvon välinen suhde osoittaa.
6 500 € x 0,41 = 2 665 €
Henrikin omavastuuosuus oli 500 €, joten Henrikin tilille maksetaan 2 165 €. Koska vesikatto oli elinkaarensa lopussa, Henrik päättää uusia rakennuksen koko vesikaton ja samalla tehdä kattavan remontin koko talolle. Näin rakennuksen päivänarvo nousi taas reilusti yli 50 prosentin.
Miten ikävähennykset vaikuttavat rakennuksen vahingoissa?
Ikävähennys vuotovahingoissa
Ikävähennykset lasketaan vahingon määrästä vahingon aiheuttaneen johdon, putkiston tai muun rakennuksen kiinteän laitteen iän perusteella. Liitoskohdan vuotaessa vähennys määritetään vanhemman putkenosan mukaan ja viemärin tulviessa vähennys määräytyy tukkeutuneen viemärin iän mukaan.
Johdon, putkiston tai muun rakennuksen kiinteän laitteen ikä lasketaan asennusvuotta seuraavan käyttövuoden alusta seuraavan taulukon mukaisesti.
Johdon, putkiston tai muun rakennuksen kiinteän laitteen ikävähennys
Ikävähennykset rakennuksen muissa vahingoissa
Rakennuksen vahingoissa vahingon määrä lasketaan siten, että korvattavista uusimis- tai korjauskustannuksista vähennetään vuotuiset ikävähennykset seuraavan taulukon mukaisesti.
Tutustu rakennuksen korvaamisen käytäntöihin tarkemmin vakuutusehdoista. Löydät vakuutusehtosi Oma Fennia -palvelusta.
Miten vakuutusmaksu määräytyy?
Kotivakuutuksen hinnan perusteena on muun muassa
- vakuutuskokonaisuuden laajuus.
- valitsemasi omavastuu. Mitä suuremman omavastuun valitset, sitä pienempi vakuutusmaksu on.
- vakuutuksenottajan ikä ja vakuutuspaikka. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vakuutusmaksu on kalliimpi kuin Pohjois-Suomessa.
- täysarvoperusteisessa vakuutuksessa rakennuksen tai huoneiston pinta-ala tai vakuutusmääräperusteisessa vakuutuksessa vakuutusmäärä. Vakuutusmäärän tai pinta-alan kasvaessa myös vakuutuksen hinta nousee.
- rakennusmateriaali ja asumismuoto.
- rakennuksen ja irtaimiston käyttötarkoitus. Vapaa-ajan asunnon ja omakotitalon vakuutukset ovat eri hintaisia, kuten myös vapaa-ajan asunnon ja koti-irtaimiston vakuutusten.
- vakuutettavan kohteen yksilölliset tiedot, kuten rakennuksen ikä ja putkiston ikä. Löydät tarkat tiedot hintaan vaikuttavista tekijöistä vakuutuskirjasta.
Indeksiehto
Rakennuksen vakuutusmäärä on sidottu rakennuskustannusindeksiin ja irtaimiston vakuutusmäärä elinkustannusindeksiin.
Täysarvoperusteisen vakuutuksen vakuutusmaksu tarkistetaan vuosittain indeksin nousua vastaavasti.
Vakuutusehdoissa on muitakin vakuutusmaksuun vaikuttavia tekijöitä.
Yksityishenkilön vastuuvakuutus
Joskus voit aiheuttaa toiselle vahingon, jonka olet velvollinen korvaamaan lain perusteella. Tällöin yksityishenkilön vastuuvakuutus on turvanasi: yksityishenkilön vastuuvakuutus kattaa vakuutusehtojen mukaisessa laajuudessa korvausvelvollisuuden, joka vakuutetulle syntyy yksityishenkilönä toisille aiheuttamista esine- tai henkilövahingoista. Tämänkaltainen korvausvelvollisuus voi syntyä esimerkiksi silloin, kun vahinko aiheutuu vakuutetun virheestä, huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä.
Yksityishenkilön vastuuvakuutuksessa vakuutettuna ovat vakuutuksenottaja ja henkilöt, jotka asuvat vakuutuksenottajan kanssa vakituisesti samassa taloudessa. Vakuutetun vakituisena asuinpaikkana pidetään väestörekisteriviranomaisen rekisteriin merkittyä osoitetta.
Korvausesimerkki
Anjan 6-vuotias tytär leikki yksin perheen asuintalon pihamaalla. Tytär oli piirrellyt viereisellä parkkipaikalla olleen auton kylkeen kivillä, mikä naarmutti auton maalipintaa.
Vahinko korvattiin perheen yksityishenkilön vastuuvakuutuksen perusteella.
Korvausesimerkki
Anssi päätti kaataa puun, joka varjosti hänen omakotitalonsa pihamaata. Puu lähti kuitenkin kaatumaan eri suuntaan kuin Anssi oli suunnitellut, ja puu katkaisi kaatuessaan lähelle kulkeneen voimayhtiön sähkölinjan.
Vahinko korvattiin yksityishenkilön vastuuvakuutuksen perusteella.
Vastuuvahingoissa selvitämme puolestasi korvausvelvollisuuden
Jos vastuuvakuutuksen korvauspiiriin kuuluvassa tapauksessa syntyy korvausvastuu, maksamme korvauksen suoraan vahingon kärsineelle. Tarvittaessa neuvottelemme vahingon kärsineen kanssa ja käytämme eri alojen asiantuntijapalveluita. Jos vastuuvakuutuksen piiriin kuuluva asia johtaa oikeudenkäyntiin, hoidamme oikeudenkäynnin asiakkaan puolesta. Oikeudenkäynnistä täytyy kuitenkin ilmoittaa meille heti, kun siitä saa tiedon.
Korvausvastuun selvittäminen voi myös osoittaa, ettei vakuutettu ole velvollinen maksamaan korvausta. Tällöin toimimme puolustajan roolissa eikä vahingon kärsineelle makseta korvauksia vastuuvakuutuksen perusteella, sillä korvausvastuu puuttuu.
Ilmoita meille vahingosta mahdollisimman pian, jotta voimme selvittää korvausvastuun.
Kun vakuutetulle esitetään korvausvaatimus hänen aiheuttamakseen esitetystä tai väitetystä vastuuvahingosta, hänen on ilmoitettava siitä mahdollisimman pian Fenniaan. Sen jälkeen voimme ryhtyä selvittämään vakuutetun korvausvelvollisuutta ja neuvottelemaan korvauksen vaatijan kanssa.
Jos vakuutettu korvaa vahingon, sopii siitä tai hyväksyy vaatimuksen, tämä ei sido Fenniaa, ellei korvauksen määrä ja peruste ole ollut ilmeisen oikea.
Vastuuvakuutuksesta emme korvaa esimerkiksi vahinkoa
- joka on aiheutettu tahallaan tai toimimalla törkeän huolimattomasti
- joka aiheutuu itsellesi, perheenjäsenellesi tai heidän omaisuudelleen
- joka on aiheutettu ammatti-, elinkeino- tai ansiotoiminnassa
- joka aiheutuu vakuutetun hallussa, lainassa tai muuten käsiteltävänä tai huolehdittavana olevalle omaisuudelle.
Korvausesimerkki
Pekka on lainannut työkaveriltaan kiikarit metsäretkeä varten. Retkellä kiikarit putoavat ja hajoavat.
Vahinkoa ei korvata vastuuvakuutuksen perusteella, sillä vahingoittuneet kiikarit ovat olleet Pekalla lainassa.
Korvausesimerkki
Maija on luvannut auttaa ystäväänsä verhojen lyhentämisessä. Maija on ompelemassa verhoja, mutta ompelukoneen neula hajoaa ja repii verhon rikki.
Vahinkoa ei korvata vastuuvakuutuksen perusteella, sillä vahingoittuneet verhot ovat olleet Maijalla käsiteltävänä.
Tutustu yksityishenkilön vastuuvakuutukseen tarkemmin vakuutusehdoista.
Yksityishenkilön oikeusturvavakuutus
Yksityishenkilön oikeusturvavakuutus koskee vakuutettua yksityiselämään liittyvissä asioissa. Vakuutuksen tarkoitus on korvata vakuutetun välttämättömät ja kohtuulliset asianajo- ja oikeudenkäyntikulut, jotka ovat aiheutuneet lakimiesavun käyttämisestä riita-, rikos- ja hakemusasioissa.
Yksityishenkilön oikeusturvavakuutuksessa vakuutettuna ovat vakuutuksenottaja ja henkilöt, jotka asuvat vakuutuksenottajan kanssa vakituisesti samassa taloudessa. Samaan tapaan kuin yksityishenkilön vastuuvakuutuksessa vakuutetun vakituisena asuinpaikkana pidetään väestörekisteriviranomaisen rekisteriin merkittyä osoitetta.
Vakuutettu voi käyttää oikeusturvavakuutusta asioissa, jotka voidaan välittömästi Suomessa saattaa käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Myös muutoksenhausta hovioikeuteen ja korkeimpaan oikeuteen aiheutuneet kulut korvataan, kuitenkin korkeimman oikeuden osalta sillä edellytyksellä, että korkein oikeus myöntää asiaan valitusluvan. Jos asia käsitellään Kuluttajariitalautakunnassa, Liikenne- ja potilasvahinkolautakunnassa, FINEn lautakunnissa tai Vakuutus- ja rahoitusneuvonnassa, korvataan riita-asioissa aiheutuneista kuluista kuitenkin 50 % vakuutuskirjaan merkitystä vakuutusmäärästä.
Sinulla on mahdollisuus valita myös laajennus oikeusturvavakuutukseen, joka kattaa lisäksi oikeudessa vakuutetun maksettavaksi tuomittuja vastapuolen oikeudenkäyntikuluja. Muilta osin oikeusturvavakuutuksen laajennuksen korvauspiiri on sama kuin edellä mainitun oikeusturvavakuutuksen.
Tarkista vakuutusmäärä ja omavastuu vakuutuskirjasta.
Korvattavat kulut
Oikeusturvavakuutuksen perusteella korvataan asiamiehen välttämättömät ja kohtuulliset palkkiot ja kulut, kun ne ovat aiheutuneet korvattavasta vakuutustapahtumasta.
Sovittelu ja välimiesmenettely
Välimiesmenettelyssä ja sovittelussa maksetaan asiamiehen käytöstä ja todistelusta aiheutuneet kulut välimiehen ja sovittelijan palkkioita ja kuluja lukuun ottamatta.
Riita- ja hakemusasia
Riita- ja hakemusasiassa vakuutustapahtuma on riidan syntyminen. Riita on syntynyt, kun perusteeltaan ja määrältään yksilöity vaatimus on nimenomaisesti kiistetty.
Rikosasia
Rikosasiassa korvattava vakuutustapahtuma syntyy, kun
- asia tulee vireille tuomioistuimessa ja vakuutettu on asianomistajana.
- asianomistaja nostaa syytteen tai jatkaa syytettä vakuutettua vastaan, kun virallinen syyttäjä on päättänyt jättää syytteen nostamatta tai on peruuttanut sen.
Syyte on nostettu, kun asianomistajan haastehakemus on saapunut käräjäoikeuden kansliaan. Syytettä on jatkettu, kun asianomistaja on ilmoittanut syytteen ajamisesta kirjallisesti tuomioistuimelle sen jälkeen, kun virallinen syyttäjä on peruuttanut syytteen.
Riita-, hakemus- ja rikosasiassa vakuutus korvaa vakuutuksen voimassaoloaikana sattuneet vakuutustapahtumat. Jos tämä vakuutus on vakuutustapahtuman sattuessa kuitenkin ollut voimassa vähemmän kuin kaksi vuotta, tulee myös niiden seikkojen, joihin riita, vaatimus tai syyte perustuu, olla syntynyt vakuutuksen voimassaoloaikana. Vakuutuksen voimassaoloaikaan luetaan vakuutuskirjassa mahdollisesti mainituin rajoituksin se aika, jonka tämä vakuutus yksin tai peräkkäin yhdessä muiden päättyneiden vastaavan sisältöisten oikeusturvavakuutusten kanssa on vakuutetun osalta ollut yhtäjaksoisesti voimassa.
Jos vakuutustapahtuman sattuessa on voimassa useampia oikeusturvavakuutuksia, vakuutuksen voimassaoloaikaan luetaan kuitenkin vain tämä vakuutus.
Korvausesimerkki
Milja osti itselleen omakotitalon 1.1.2024. Milja muistaa ottaa kuitenkin oikeusturvavakuutuksen vasta omakotitalon ostamisen jälkeen ja vakuutuksen ensimmäinen voimassaolopäivä on 15.1.2024.
Omakotitalossa ilmenneiden virheiden vuoksi Milja vaatii myyjältä korvauksia ja asia riitautuu 1.5.2024.
Miljalla ei ole ollut aiempaa oikeusturvavakuutusta välittömästi ennen 15.1.2024 alkanutta vakuutusta, joka voitaisiin laskea mukaan vakuutuksen voimassaoloaikaan. Koska oikeusturvavakuutus ei ole vakuutustapahtuman sattuessa (1.5.2024) ollut voimassa yhtäjaksoisesti kahta vuotta ja riita perustuu ennen vakuutuksen voimaantuloa tehtyyn talokauppaan, oikeusturvaetua ei voida myöntää eikä kuluja korvata.
Korvausesimerkki
Kalle osti omakotitalon. Kaupan jälkeen ilmeni, että rakennusta ei kaikilta osin ollut rakennettu hyväksyttävän rakennustavan mukaisesti. Kalle vaati käräjäoikeudessa kaupan purkua. Fennia korvasi asianajajan palkkion, hänen kulunsa ja todistelusta aiheutuneet kulut yksityishenkilön oikeusturvavakuutuksen perusteella.
Korvausesimerkki
Tuula oli epähuomiossa heittänyt roskiin pankista saamansa kirjeen, jossa oli hänen henkilötunnuksensa. Myöhemmin Tuula alkoi saada laskuja tavaroista, joita ei ollut tilannut ja poliisi sai selville hänen joutuneen henkilöllisyysvarkauden uhriksi. Tuula palkkasi lakimiehen ja vaati varkaalta korvausta aiheutuneista kuluista. Fennia korvasi asianajokulut oikeusturvavakuutuksen perusteella.
Oikeusturvavakuutuksesta emme korvaa kuluja esimerkiksi
- asiassa, joka koskee avioeroa tai varallisuusriitoja tai muita vaatimuksia, jotka liittyvät avioeroon, yhteiselämän tai parisuhteen lopettamiseen tai avioliitonomaisen yhteiselämän päättämiseen
- asiassa, joka liittyy lasten huoltoon, elatukseen, tapaamisoikeuteen tai asumiseen
- tilanteessa, jossa tämän vakuutuksen vakuutetut ovat asiassa vastapuolina
- tilanteessa, jossa vakuutettu on asiassa osallisena moottoriajoneuvon omistajana, haltijana tai kuljettajana, myyjänä tai omistajana.
Oikeus korvaukseen ja oikeusturvaetuun kannattaa selvittää mahdollisimman pian vakuutustapahtuman jälkeen.
Kun tarvitset oikeusturvaetua, ilmoita siitä meille kirjallisesti etukäteen. Annamme sinulle ohjeet oikeusturvaedun käytöstä. Jos vakuutettu voittaa oikeudenkäynnin ja saa perityksi kuluja maksuvelvolliselta, vähennämme kulut siltä osin korvauksesta. Jos vastapuoli ei kykene maksamaan tai korvaus muusta syystä viivästyy, oikeus kulukorvaukseen siirtyy meille maksamamme korvauksen määrään asti.
Henkilöllisyysvarkausvakuutus
Voit liittää oikeusturvavakuutukseesi myös henkilöllisyysvarkausvakuutuksen.
Henkilöllisyysvarkaudesta on kysymys silloin, kun joku käyttää luvatta henkilötietojasi, henkilöllisyystodistustasi tai muuta vastaavaa voidakseen esimerkiksi nostaa pikavippejä, avata matkapuhelinliittymiä tai tilata tavaroita sinun nimissäsi. Usein varas tarvitsee tähän vain henkilötunnuksesi tai nimesi ja osoitteesi.
Unohtunut tai varastettu lompakko antaa varkaalle helpon tilaisuuden käyttää henkilötietojasi. Joskus henkilöllisyyden kaappaamista ei välttämättä edes huomaa heti. Tilanteen paljastuttua alkaa oikea salapoliisityö, kun vahinkojen laajuutta aletaan selvittää ja rajoittaa.
Vakuutettuna sinulla on käytettävissäsi Fennian ID-apu, joka auttaa sinua, kun vahinko on tapahtunut tai epäilet henkilöllisyysvarkautta. Lue lisää osoitteesta fennia.fi.
Kun vahinko on sattunut
Tarkista ajantasaiset toimintaohjeet osoitteesta fennia.fi. Sivuiltamme löydät sujuvimman tavan ilmoittaa vahingosta, ohjeet korvauksen hakemiseen ja vahingosta selviytymisen palveluiden yhteystiedot.
Ilmoita vahingosta Fenniaan mahdollisimman pian.
Vakuutuskorvausta on haettava Fenniasta kirjallisesti tai sähköisesti vuoden kuluessa siitä, kun korvauksen hakija on saanut tietää vakuutuksen voimassaolosta, vakuutustapahtumasta ja vakuutustapahtumasta aiheutuneesta vahinkoseuraamuksesta.
Korvausvaatimus on joka tapauksessa esitettävä kymmenen vuoden kuluessa vakuutustapahtumasta. Jos vakuutus on otettu henkilövahingon tai vahingonkorvausvelvollisuuden varalta, on korvausvaatimus esitettävä kymmenen vuoden kuluessa vahinkoseuraamuksen aiheutumisesta. Ilmoituksen tekeminen vakuutustapahtumasta rinnastetaan korvausvaatimuksen esittämiseen. Jos korvausvaatimusta ei esitetä määräajassa, korvauksen hakija menettää oikeutensa korvaukseen.
Korvauksen hakijan on annettava Fennialle sellaiset asiakirjat ja tiedot, jotka ovat tarpeen vastuumme selvittämiseksi. Tällaisia asiakirjoja ovat esimerkiksi ne, joiden avulla voidaan todeta, onko vakuutustapahtuma sattunut, kuinka suuri on vahinko ja kenelle korvaus on maksettava.
Jos vahingon on aiheuttanut ulkopuolinen, pyri selvittämään vahingon aiheuttaneen henkilöllisyys. Jos kyseessä on rangaistava teko, ilmoita siitä heti poliisille ja vaadi oikeudessa rikoksentekijälle rangaistusta.
Fennia voi vapautua kokonaan vastuusta tai alentaa korvausta tietyissä tilanteissa. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi, jos
- vakuutuksenottaja on antanut puutteellisia tai virheellisiä tietoja vakuutusta ottaessaan tai korvausta hakiessaan
- vahinko johtuu vakuutuksenottajan törkeästä huolimattomuudesta tai vahinko on aiheutettu tahallaan
- suojeluohjeita ei ole noudatettu tai vahingon torjumisesta tai rajoittamisesta ei ole huolehdittu
- vahingonvaaraa olennaisesti lisäävistä muutoksista on jätetty ilmoittamatta.
Muuta vakuutussopimuksiin liittyvää
Alla mainitut asiat koskevat kaikkia edellä mainittuja vakuutuksia.
Vakuutuksen sisältö kerrotaan vakuutuskirjassa ja -ehdoissa
Vakuutussopimuksen keskeiset tiedot on yksilöity vakuutuskirjassa. Lähetämme sinulle vuosittain vakuutuskauden vaihtuessa tiedon vakuutuksen sisällöstä. Tarkista heti vakuutuskirjan saatuasi, että siihen merkityt tiedot pitävät paikkansa ja ilmoita Fenniaan, jos tiedoissa on virheitä tai puutteita.
Ilmoita Fenniaan, jos vakuutuksen kohde on olennaisesti muuttunut: jos olet esimerkiksi muuttanut, hankkinut lisää omaisuutta tai myynyt sitä.
Vakuutuskirjan mukana saat myös vakuutusehdot. Vakuutusehdoissa selvitetään yksityiskohtaisesti vakuutussopimukseen liittyvät asiat, kuten eri vakuutuksista korvattavat tapahtumat rajoituksineen sekä vakuutussopimukseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet. Vakuutusehdot saat jo ennen vakuutuksen ottamista niin halutessasi.
Fennialla on oikeus muuttaa vakuutusmaksua ja muita sopimusehtoja vakuutusehdoissa määritellyissä tilanteissa ja tavalla. Jos vakuutussopimusta muutetaan, lähetämme sinulle ilmoituksen siitä, miten sopimus muuttuu. Vakuutusmaksu ja vakuutusmäärä voivat muuttua myös indeksitarkistuksen yhteydessä.
Vakuutuksenottajan ja vakuutetun on annettava oikeat tiedot
Tiedonantovelvollisuus tulee täytetyksi, kun kaikkiin vakuutushakemuksen kysymyksiin ja Fennian mahdollisiin lisätiedusteluihin vastataan rehellisesti ja täsmällisesti.
Jos vakuutuksenottaja tai vakuutettu on vakuutusta tehdessään antanut vääriä tai puutteellisia tietoja, vakuutussopimus ei sido Fenniaa ja vakuutusmaksuja voidaan korottaa tai vakuutukseen liittää rajoitusehtoja.
Maksuhäiriö
Vakuutuksenhakijan maksuhäiriön vakavuuden mukaan Fennia voi joko olla myöntämättä vapaaehtoista vakuutusta tai edellyttää, että ensimmäisen vakuutuskauden vakuutusmaksu maksetaan etukäteen ennen kuin vakuutus tulee voimaan.
Vakuutussopimuksen voimassaolo ja irtisanominen
Jatkuva vakuutus on voimassa vakuutuskirjaan merkityn vakuutuskauden kerrallaan, jollei jompikumpi sopijapuoli irtisano sopimusta. Vakuutuksenottajalla on oikeus milloin tahansa sanoa vakuutus irti.
Irtisanominen on aina tehtävä kirjallisesti.
Jos irtisanomisilmoituksessa ei ole erikseen mainittu haluttua päättymispäivää, vakuutus päättyy irtisanomisilmoituksen jättö- tai lähetyspäivästä.
Vakuutusehtojen mukaan Fennia voi sanoa jatkuvan vakuutuksen irti kuukautta ennen vakuutuskauden päättymistä. Vakuutussopimuslaissa ja vakuutusehdoissa on lisäksi mainittu tilanteita, joissa vakuutus voidaan sanoa irti muulloinkin kuin ennen vakuutuskauden päättymistä.
Vakuutusmaksun maksaminen
Kun otat vakuutuksen, saat ensimmäisen laskusi maksutta paperilla. Voit tällöin tilata maksuttoman e-laskun. Seuraavista paperilaskuista perimme vakuutusehtojen mukaisen toimitusmaksun.
Maksa vakuutusmaksu viimeistään laskussa mainittuna eräpäivänä. Jos maksu viivästyy, perimme siitä korkolain mukaista viivästyskorkoa. Jos joudumme lähettämään maksumuistutuksen, perimme siitä lain mukaisen muistutusmaksun.
Jos vakuutusmaksua ei ole maksettu eräpäivänä, Fennialla on oikeus irtisanoa vakuutus päättymään 14 päivän kuluttua irtisanomisilmoituksen lähettämisestä.
Vakuutus on kuitenkin keskeytyksettä voimassa, jos vakuutusmaksu maksetaan ennen irtisanomisilmoituksessa mainittua päättymispäivää.
Tahallisuus, törkeä huolimattomuus ja päihteiden käyttö
Fennia on vastuusta vapaa sitä vakuutettua kohtaan, joka on aiheuttanut tahallisesti vakuutustapahtuman. Voimme alentaa maksamaamme korvausta tai jättää sen kokonaan maksamatta, jos vakuutettu on aiheuttanut vakuutustapahtuman törkeällä huolimattomuudellaan. Sama pätee silloin, jos vakuutetun alkoholin tai huumausaineen käyttö on vaikuttanut vakuutustapahtumaan.
Vastuuvakuutus
Jos vakuutettu on aiheuttanut vakuutustapahtuman törkeällä huolimattomuudellaan tai jos vakuutetun alkoholin tai huumausaineen käyttö on vaikuttanut vakuutustapahtumaan, Fennia maksaa kuitenkin vastuuvakuutuksesta vahinkoa kärsineelle luonnolliselle henkilölle sen osan korvauksesta, jota tämä ei ole ulosotossa tai konkurssissa todetun vakuutetun maksukyvyttömyyden vuoksi saanut perityksi vakuutetulta.
Samastaminen vahinkovakuutuksissa
Vakuutettuun samastettavat henkilöt kerromme vakuutusehdoissa. Samastettaviin henkilöihin sovellamme samoja ehtoja kuin vakuutettuun, kun kyseessä on joku seuraavista: tahallisuus, törkeä huolimattomuus, alkoholin, huumausaineiden tai muiden huumaavien aineiden vaikutuksen seuraukset vakuutustapahtumissa, suojeluohjeiden noudattaminen ja pelastamisvelvollisuus.
Esimerkki
Vakuutetun puoliso asuu yhteisessä taloudessa vakuutetun kanssa, ja he käyttävät vakuutettuna olevaa koti-irtaimistoa yhdessä. Puoliso aiheuttaa vakuutetun koti-irtaimistolle vahinkoa törkeästä huolimattomuudesta. Fennia voi tällöin alentaa vakuutetulle maksettavaa korvausta tai evätä sen kokonaan.
Tarjoamisen tai myynnin perusteella annettavat vastikkeet
Fennian asiakaspalvelu- ja myyntihenkilöstö tai Fennian asiamiehet eivät anna vakuutusten tarjoamista koskevassa lainsäädännössä tarkoitettuja henkilökohtaisia suosituksia tarjoamistaan vakuutuksista.
Fennian myyntihenkilöstön palkkaus perustuu osittain myytyjen vakuutusten määrään ja maksettuihin vakuutusmaksuihin.
Fennian vakuutusedustaja saa vakuutuksen myynnistä palkkiota, jonka määrä perustuu myytyjen vakuutusten kappalemäärään sekä joissakin tapauksissa sovitun aikavälin tavoitteiden ylittymiseen.
Jos olet tyytymätön Fennian päätökseen
Jos olet tyytymätön tai haluat lisätietoja saamastasi korvauspäätöksestä, ota ensin yhteyttä Fenniaan.
FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta antaa riippumattomia neuvoja ja opastusta asiakkaille maksutta. FINE ja sen yhteydessä toimiva Vakuutuslautakunta antavat myös ratkaisusuosituksia riita-asioihin (www.fine.fi ).
Kuluttaja voi pyytää erimielisyyksissä neuvoa myös kuluttajaneuvonnasta tai pyytää ratkaisusuositusta kuluttajariitalautakunnalta (www.kuluttajariita.fi ).
Korvauspäätökseen tai muuhun vakuutusyhtiön antamaan päätökseen tyytymätön voi kolmen vuoden kuluessa korvauspäätöksen sekä tätä koskevan muutoksenhakuohjeen tiedoksisaannista panna vireille kanteen vakuutusyhtiön kotipaikan, oman kotipaikkansa tai vakituisen asuinpaikkansa tai vahinkopaikan käräjäoikeudessa. Päätöksestä voi valittaa myös korvauspäätöksessä ilmoittamaamme puolueettomaan ja maksuttomaan lautakuntaan.
Käsittelemme Fenniassa asiakkaidemme henkilötietoja tietosuoja- ja vakuutuslainsäädännön mukaisesti. Huolehdimme aina asiakkaidemme yksityisyyden suojasta henkilötietojen käsittelyssä.
Voit lukea lisää henkilötietojen käsittelystä ja tietosuojaoikeuksien käyttämisestä Fenniassa tietosuojaselosteeltamme osoitteessa www.fennia.fi/tietosuoja-ja-kayttoehdot.
Tallennamme puheluita
Nauhoitamme ja tallennamme asiakaspalvelumme puheluita asiakastapahtuman varmentamiseksi, vastuumme selvittämiseksi sekä palveluidemme kehittämiseksi.
Puhelujen hinnat
Soitto 010 5 -alkuisiin ja 010 19 -alkuisiin palvelunumeroihimme maksaa kotimaan verkosta paikallisverkkomaksun ja matkapuhelimesta oman operaattorin perimän matkapuhelumaksun verran.
Vakuutusyhtiön toimilupa ja valvontaviranomaiset
Vakuutuksenantajana toimii Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia.
Fennia-konsernin yhtiöt Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia ja Vakuutusosakeyhtiö Henki-Fennia ovat saaneet toimilupansa Suomessa ja soveltavat toiminnassaan Suomen voimassa olevaa oikeutta.
Yhtiöiden kotipaikka on Helsinki ja sopimuskielet ovat suomi ja ruotsi.
Valvontaviranomainen
Finanssivalvonta
Puhelin +358 9 183 51
kirjaamo@finanssivalvonta.fi
www.finanssivalvonta.fi
Julkiset rekisterit, joihin Fennia-konsernin yhtiöt on merkitty:
kaupparekisteri, verohallinto, ennakkoperintärekisteri, arvonlisäverovelvollisten rekisteri, vakuutusmaksu- verovelvollisten rekisteri ja työnantajarekisteri.
Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennia, Helsinki
Postiosoite: 00017 FENNIA, Y-tunnus 0196826-7
Pääkonttorin käyntiosoite: Kyllikinportti 2, 00240 Helsinki
www.fennia.fi