Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Visa intresse för företagets datasäkerhet varje dag

Visa intresse för företagets datasäkerhet varje dag

4.11.2020

GDPR-förordningen, som trädde i kraft för ett par år sedan, väckte företagens intresse för dataskydd och för hur personuppgifter förvaras. Men det är inte alltid lätt att ha det aktivt i minnet innan ett dataintrång inträffar eller företaget blir utsatt för nätfiske. I stället för att reagera då och då skulle det löna sig att ägna datasäkerheten uppmärksamhet varje dag och hålla sitt dataskydd uppdaterat.

Myndigheterna får anmälningar om cirka tusen dataintrång om året, men i verkligheten inträffar betydligt fler. Det är alltjämt oklart för många företag hur personuppgifter definieras och vad man ska göra om man råkar ut för dataintrång.

Inte ens närapå alla företag vet om att man alltid ska anmäla dataintrång som gäller personuppgifter till myndigheterna. En del invaggar sig i en idyll. Det är lätt att tänka att eftersom man hittills inte har råkat ut för dataintrång kommer det inte att hända senare heller.

Det finns alltså mycket kvar att göra i fråga om företagens datasäkerhet. Stora företag har ofta någon som ansvarar för dataskyddet och därmed är kunskaperna på rätt god nivå.

Småföretagare kan fortfarande sakna djupare insikter. Man ska komma ihåg att datasäkerhet är en omfattande helhet, och med det förknippas många andra än bara GDPR-relaterade risker.

En av de största hotbilderna för ett företag är att alla datasystem stannar upp till exempel efter ett dataintrång och hela affärsverksamheten avbryts.

Oavsett hur mycket man vet om dataskydd nu, lönar det sig att satsa på det också framöver. Det är viktigt att man på företaget vet vad man ska göra om man råkar ut för dataintrång.

Personalen är i nyckelställning. Många dataintrång börjar med nätfiske, varför det lönar sig att se till att de anställda har fått utbildning och att de är uppmärksamma.

Företagare ska komma ihåg att brottslingar i allmänhet inte bryr sig om företagets storlek, utan de slår till också mot mindre företag med svag datasäkerhet.

Numera stöder sig så gott som alla företag på IT-system i sin verksamhet, varför företagets bransch inte är av större betydelse för brottslingar som väljer sitt mål och lamslår verksamheten.

Du kan gardera dig mot den här risken med en cyberförsäkring. Försäkringen omfattar en telefontjänst som hjälper dygnet runt i skadesituationer. I samband med att försäkringen beviljas görs en datasäkerhetskartläggning för att fastställa datasäkerhetens nuläge i företaget.

Lue lisää

CyberförsäkringFörsäkringar för företagareFörsäkringar för företagArtikelFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor