Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Vid resenärskador återspeglas vintersäsongens utlandsresor som sjukdomsfall och olyckor, särskilt på resor till Spanien

6.2.2024

De senaste åren har Estland, Sverige och Spanien varit finländarnas populäraste destinationer för utlandsresor. Vid resenärskador är Spanien dock en klar etta, vilket framför allt beror att resorna till Spanien är långvarigare än resorna till andra länder. De flesta resenärskador är lindriga sjukdomar.

Enligt Statistikcentralen närmade sig resvolymen i somras volymen före coronarestriktionerna. Mätt i antalet resenärer är finländarnas populäraste resmål Estland och Sverige. Särskilt under vintersäsongen reser finländare till Spanien. Redan för ett år sedan var antalet resor till Spanien större än under 2019, före coronarestriktionerna.

Bland de andra medelhavsländerna är även Grekland och Italien populära resmål under sommarsäsongen.

Mätt i antalet resenärskador utmärker sig Spanien tydligt under vintermånaderna. Sjukdomar och olyckor i Spanien syns tydligt i statistiken.

– Antalet resor till Spanien, speciellt på vintern, är stor. Resorna är i genomsnitt relativt långa, nästan två veckor. I statistiken ingår dock inte bara paketresor på en vecka utan även ”övervintrare”. Då hinner naturligtvis även skador inträffa med större sannolikhet, säger Laura Luhtanen, produktchef på Fennia.

– Den genomsnittliga övernattningen, till exempel i Sverige, är två nätter. Om en resa till ett grannland eller helgens stadssemester endast varar två dagar och nätter, uppsöker folk inte nödvändigtvis läkare på grund av lindriga sjukdomar eller olycksfall lika snabbt som under en badsemester eller en aktiv resa som varar i mer än en vecka, säger Luhtanen.

Antal resor och resornas genomsnittliga längd på de populäraste destinationerna

Under hela året är Sverige och Estland bland de populäraste resmålen baserat på antalet resor, men resorna är ofta kortvariga. Däremot gör finländare långvarigare resor till Spanien och Italien och kan vistas i Spanien i flera veckor. Ungefär en fjärdedel av resorna är paketresor. Källa: Statistikcentralen

Under hela året är Sverige och Estland bland de populäraste resmålen baserat på antalet resor, men resorna är ofta kortvariga. Däremot gör finländare långvarigare resor till Spanien och Italien och kan vistas i Spanien i flera veckor. Ungefär en fjärdedel av resorna är paketresor. Källa: Statistikcentralen

Vanliga sjukdomsfall utomlands som anmälts till försäkringsbolaget är förkylningar, magsjukdomar och öroninflammationer hos barn. Tandvärk och olika typer av inflammationer anmäls också ganska ofta. I viss mån anmäls även allvarligare symtom, till exempel symtom i hjärtat.

Till olycksfallen hör i sin tur fall och snubblingar, stötar och kollisioner med föremål. Men varje år anmäls också till exempel tiotals djurbett, tandsprickningar och kontaktsituationer.

Olika skadetyper vid resenärskador på utlandsresor och andelar resenärskador i olika länder 2023

De flesta resenärskador är olika typer av sjukdomar, särskilt förkylning, magsjukdomar och öroninflammationer. Resenärskador anmäls särskilt på resor till Spanien under vintermånaderna. Källa: Fennia

De flesta resenärskador är olika typer av sjukdomar, särskilt förkylning, magsjukdomar och öroninflammationer. Resenärskador anmäls särskilt på resor till Spanien under vintermånaderna. Källa: Fennia

Skadeståndet i fråga om utlandsresor är cirka 800 euro. Beloppet kan dock vara variera stort beroende på hur stora till exempel vårdkostnaderna har varit.

På grund av coronarestriktionerna minskade antalet resor betydligt, framför allt under 2020 och 2021.

– År 2022, efter coronarestriktionerna, var antalet avbokade resor särskilt stort i förhållande till andra skador, det vill säga att resor avbokades klart lättare än tidigare om man blev sjuk. Förra året förekom detta fenomen inte längre.

En femtedel av finländarna tecknar inte en reseförsäkring, även om nästan alla anser det vara nödvändigt

Finanssiala ry har undersökt finländarnas attityder när det gäller försäkringar. Utifrån försäkringsundersökningen 2022 uppfattar finländarna nog behovet av en resenärförsäkring: mer än 90 procent av deltagarna ansåg att en reseförsäkring som ersätter sjukdomar och olycksfall på resa alltid är nödvändig på resor.

Å andra sidan tecknar mer än 20 procent inte alltid en sådan försäkring för sin resa.

Luhtanen påpekar att det alltid är värt att teckna en reseförsäkring för resan. På många semesterdestinationer kan en läkarcentral eller ett sjukhus kräva en resenärförsäkring. Utan försäkring kan vården dessutom bli mycket dyr.

– Om du till exempel insjuknar eller skadas utomlands får du hjälp snabbare tack vare försäkringen. Dessutom ersätter reseförsäkringen kostnader under utlandsresor, till exempel till följd av förseningar som beror på att färdmedlet försenas av väderhinder, ett tekniskt fel eller en trafikolycka.

I extrema fall kan en olycka eller en sjukdomsattack kräva ett ambulansflyg tillbaka till Finland, vilket enbart är möjligt om man har en resenärförsäkring eller om man betalar flyget själv. Priset på ambulansflyg kan variera från tiotusentals euro till över hundratusen euro beroende på resmål.

Utifrån Finanssialas undersökning tror mer än 40 procent att finska staten vid behov ordnar hemtransport, vilket inte stämmer.

Luhtanen säger att det också är bra att utreda på villkoren vad försäkringen ersätter och på vilka villkor, innan man tecknar en resenärförsäkring. Många finländare har överlappande reseförsäkringar, eftersom dessa till exempel kan följa med kreditkort, men alla försäkringar är inte lika omfattande.

– Resenärförsäkring kan tecknas för viss tid eller tills vidare. En försäkring som gäller tills vidare kan bli förmånligare för de som gör många resor året runt, medan en försäkring för viss tid kan vara bättre för de som reser en gång om året, säger Luhtanen som tips.

Enligt Luhtanen ska den som tecknar en reseförsäkring utöver villkoren också beakta eventuella krävande idrottsgrenar.

– Aktiva resenärer ska kolla att reseförsäkringen beaktar olika idrottsgrenar och hobbyer. Till exempel krävande grenar som sportdykning eller tävlingar som ordnas av idrottsföreningar förutsätter att man har en idrottsutvidgning som tillägg till reseförsäkringen. En vanlig reseförsäkring omfattar närmast vanlig motion och engångstestning av mer riskfyllda grenar, säger Luhtanen.

Resgodsförsäkringen ersätter försvunnet eller skadat resgods

Utöver resenärförsäkringen rekommenderar Luhtanen att man tecknar en resgodsförsäkring. En reseförsäkring omfattar ofta både resenärförsäkring och resgodsförsäkring, men det är bra att kolla upp, eftersom det är fråga om två separata försäkringar.

– Resgodsförsäkringen ersätter kostnader till följd av att resgods har gått sönder eller blivit stulet. Man kommer överens om ett försäkringsbelopp upp till vilket resgodset är försäkrat. Det är också den övre gränsen vid ersättning av skador. Så om du till exempel har med dig en dyr kamera på resan ska du se till att priset på kameran har beaktats i försäkringsbeloppet, säger Luhtanen som tips.

Skador på utrustning som smarttelefoner och kameror är de vanligaste resgodsskadorna. Dessutom anmäls årligen hundratals stölder och rån. Luhtanen påpekar att ju mer populärt och livligt ett resmål är, desto mer sannolikt är det att det finns tjuvar där.

– Det är bra att förvara värdefulla föremål på så sätt att ingen kan komma åt dem utan att man märker det. En professionell tjuv öppnar till exempel en ryggsäck snabbt och utan att man märker det.

Om resgods blir stulet, ska du anmäla det till den lokala myndigheten eller senast till polisen i Finland. De dokument och kvitton som man har fått ska sparas, eftersom de kan behövas under skaderegleringen.

– En resgodsförsäkring underlättar praktiska frågor redan under resan. Om din resväska försvinner under flygresan eller hamnar på fel flyg kan försäkringen ersätta nödvändighetsartiklar på resmålet. Det är bra att kolla försäkringsvillkoren också i fråga om detta. När resgods försvinner är det också bra att komma ihåg att flygbolaget eller resebyrån kan vara ersättningsskyldig, påpekar Luhtanen.

Tips för resan

  • En fortlöpande reseförsäkring garanterar att du av misstag inte glömmer försäkringen. Du undviker också besväret med att separat försäkra varje resa.

  • Säkerställ att försäkringen är i kraft minst tre dygn innan resans start. Om orsaken till att resan ställs in inte har framgått innan försäkringen tecknas eller resan bokas vet du att en eventuell inställning av resan kommer att ersättas.

  • Resenärförsäkringen skyddar dig, resgodsförsäkringen ersätter resgods. Fennias reseförsäkring består av en resenär- och resgodsförsäkring. Du kan teckna dem tillsammans eller separat. 

Lue lisää

ReseförsäkringMeddelandePå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor