Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Hur kriget i Ukraina påverkar fordons- och reseförsäkringar

Hur kriget i Ukraina påverkar fordons- och reseförsäkringar

8.3.2022

I nuläget är det många som säkert tänker mycket på världens händelser. Vi på Fennia följer också aktivt hur Ukrainakriget och de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland utvecklas och vilka eventuella konsekvenser det medför.

För tillfället avråder utrikesministeriet från resor till Ukraina och uppmanar resenärerna att lämna landet direkt. Dessutom uppmanar ministeriet till att undvika alla resor till Ryssland. Det aktuella läget kan kontrolleras på utrikesministeriets webbplats.

Fordonsförsäkringar

Trafikförsäkring som beviljas av Fennia gäller i Ukraina enligt det allmänna avtalet om det så kallade gröna kortet. I Ukraina är det gröna kortet (Green Card) obligatoriskt. Vid inresa till Ukraina förutsätts att försäkringsbolaget har utfärdat ett grönt kort för att försäkringen ska gälla.

Läget kan dock ändras mycket snabbt. Det är bra att vara beredd att restriktionerna på Rysslands bankverksamhet kan påverka bland annat utbetalningen av ersättningar.

Fenniakasko gäller inte i Ryssland utan ett separat utvidgat giltighetsområde. Fenniakasko gäller inte heller i ett område som befinner sig i krigstillstånd, under väpnad konflikt, uppror eller folkresning, om fordonet flyttas till området efter att konflikten har brutit ut. För tillfället befinner sig Ukraina i krigstillstånd. Därför gäller Fenniakasko inte i landet om kunden hade åkt eller åker dit med fordonet efter att kriget bröt ut.

Rese- och resenärförsäkringar

Rese- och resenärförsäkringar som beviljats av Fennia gäller i Ukraina och Ryssland om försäkringens giltighetsområde omfattar dessa länder.

Resenärförsäkringen ersätter insjuknande eller olycksfall som inträffat under resan enligt försäkringsvillkoren, om orsaken är någon annan än ett krig eller en väpnad konflikt.

Försäkringar för företagskunder

Vi uppmanar våra företagskunder som har verksamhet försäkrad av Fennia i Ryssland eller i Ukraina att kontakta den egna kundansvarige på Fennia, om kunden har frågor.

Mer information

De senaste resemeddelanden från utrikesministeriet

FordonBilförsäkringTrafikförsäkringReseförsäkringLivförsäkringNyhetFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor