HelsingforsMission 140 år – arbetet mot ensamhet fortsätter
12.6.2023
Med hjälp av HelsingforsMission uppnådde vi i fjol nästan 100 000 möten för att minska ensamheten. Organisationen, som fyller 140 år, drivs av cirka hundra experter och närmare tusen volontärer. Fennia och HelsingforsMission har redan samarbetat i 19 år.
HelsingforsMissions volontärer och proffs stöder och hjälper årligen tiotusentals äldre, unga, vuxna, barnfamiljer och specialgrupper. Också 2022 deltog Fennia i att möjliggöra HelsingforsMissions arbete.
”Vi har stöttat HelsingforsMissions verksamhet ända sedan 2004. Det är naturligt för oss att samarbeta med en organisation som minskar ensamheten, en av våra värderingar är ju Tillsammans”, säger Anne Perälä, kommunikationsdirektör på Fennia, om bakgrunden till samarbetet.
Nästan 100 000 möten
Under 2022 fick man hjälp av HelsingforsMission genom mer än 99 000 möten för att minska ensamheten. Tre fjärdedelar av mötena ägde rum vid samhälleliga evenemang och resten vid individuella kundmöten. Tjänsterna är riksomfattande.
Vid krisjouren för unga bemötte man nästan 25 000 ungdomar. Krisjourens verksamhet består av samtalshjälp, volontärverksamhet och samhällsverksamhet. Resultaten gällande välmående är mycket positiva hos Krisjouren för unga: Vid HelsingforsMissions tjänster för unga upplevde 94 procent av dem som svarat på enkäten att de blivit hörda och sedda.
Enligt antal möten var den största kundgruppen vid HelsingforsMission år 2022 seniorer. Man träffade seniorer nästan 35 000 gånger. Så många som 71 procent av de äldre som utnyttjade samtalshjälpen rapporterade att deras välmående ökade under samtalshjälpen.
”Företagens sociala ansvar och ekonomiska stöd är oerhört viktiga för vårt arbete och gör det möjligt för oss att fortsätta vårt arbete, även i framtiden. Vi tackar Fennia hjärtligt för det mångåriga och effektiva partnerskapet för att minska ensamheten”, säger Hanna Koskenkangas, kommunikations- och finansieringschef vid HelsingforsMission.
Volontärerna är hjärtat i verksamheten
HelsingforsMissions uppgift är att minska ensamheten och öka välmåendet bland barnfamiljer, unga, seniorer och specialgrupper. Nästan tusen volontärer deltar i organisationens volontärverksamhet. En stor del av volontäruppgifterna, mer än 40 procent, utförs av stödpersonal. Med en stödperson kan man till exempel diskutera saker man grubblar över. Andra former av volontärarbete är till exempel engångshjälp, familjevänner och digitalt stöd.
Volontärverksamheten medför välmående och glädje både för den som utför den och för den som tar emot den. Volontärerna upplever också att verksamheten får dem att känna sig meningsfulla. I enkäten om volontärarbete uppskattade upp till 78 procent av volontärerna att deras välmående förbättrades under volontärverksamheten.
”Även om ensamhet är väldigt allmänt kan det vara svårt att tala om det. Till och med ett enda möte kan vara ovärderligt för den som upplever ensamhet och kan också betyda mycket för volontären”, säger Perälä.
”Enligt en ny utredning uppgår värdet av volontärarbete i Finland till nästan 3,2 miljarder euro per år. Volontärarbete om något är den bästa investeringen för framtiden och för människors välmående”, säger Koskenkangas.
Utredning:
Jukka Hoffrén (2023): Värdet av volontärarbete i Finland 2023 (pdf på finska)
Dela