Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Glöm inte att ha med de här sakerna i bilen – många reser utan viktig säkerhetsutrustning

15.2.2024

En olycka eller ett oväntat fel på bilen kan inträffa till exempel på en avlägsen skogsväg eller mitt i den smällkalla vintern, då hjälpen kan dröja. I Finland är bilens enda obligatoriska säkerhetsutrustning en varningstriangel, men det lönar sig att packa med också annan utrustning, särskilt om man planerar en längre resa.

I många andra europeiska länder är bilen försedd med obligatorisk reflexväst, brandsläckare och första hjälpen-väska. I Finland krävs inte dessa, men Fennias avdelningschef för fordonsförsäkringar, Fredrik Gruner, rekommenderar att man tar med dem även på kortare resor.

– Säkerhetsutrustningen tar inte mycket plats i bilen, men är väldigt viktig om en olycka inträffar. En brandsläckare, reflexväst och i synnerhet en första hjälpen-väska är minimiutrustning som bör finnas i bilen året runt, säger Gruner.

I händelse av en olycka eller ett fel på bilen är det viktigt att se till passagerarnas och förarens säkerhet. Därför är den viktigaste säkerhetsutrustningen just den som gör det möjligt för passagerarna att komma ut ur fordonet och hålla sig varma. På vintern kan även ett mindre fel på bilen stoppa färden.

– På vintern är varma och väderanpassade kläder viktiga om man till exempel måste vänta på bogsering utomhus. Man kan förvara till exempel filtar i bilens baklucka.

Annan viktig vinterutrustning är snöspade, snöborste och isskrapa. Dessutom är en fick- eller pannlampa viktig, särskilt under den mörka årstiden.

Gruner påminner om att det alltid är bra att ladda telefonbatteriet fullt före en längre resa och att ta med sig en reseladdare.

– I händelse av en olycka eller ett fel på bilen kan passagerarna behöva vänta en längre tid på vägen, så det lönar sig att ha med mat och dryck. Små mellanmål är också i övrigt bra att ha med på en lång resa så att föraren håller sig vaken, säger Gruner.

På vintern kan vädret variera mycket under en lång resa. Väglaget kan vara klart när man åker iväg, men under resan kan till exempel en snöstorm försämra sikten och påverka körsäkerheten.

– Före en längre bilresa är det alltid bra att titta på väderprognoserna för hela resan, eftersom vädret kan variera i olika delar av Finland eller förändras under resan. Det lönar sig också att regelbundet kontrollera vindrutetorkarnas skick, eftersom dåliga vindrutetorkare avsevärt försämrar förarens sikt, säger Gruner.

Vid en olycka kan det vara svårt att komma ut ur bilen

I händelse av en olycka kan det vara svårt för passagerarna att ta sig ut ur bilen. Därför är till exempel fönsterhammare och bilbältesklippare viktig säkerhetsutrustning. Dessa är viktiga hjälpmedel vid olyckor, men de finns i alltför få bilar eller är placerade på ett ställe som är svårt att komma åt vid en olycka.

– Fönsterhammaren behövs i situationer där man måste komma ut ur bilen, men fönstren eller dörrarna inte öppnas av någon anledning. Detta kan till exempel vara fallet om bilen hamnar i en snövall. Med fönsterhammaren kan man krossa bilfönstret och rädda sig ut ur bilen, förklarar Gruner.

Ett annat viktigt hjälpmedel vid olyckor är en bilbältesklippare. Om bilen hamnar på taket kan det vara svårt att öppna låsta bilbälten. Med hjälp av bältesklipparen kan man säkerställa att man kommer loss från bältet.

– Inte ens en bra säkerhetsutrustning är till någon nytta om den inte är lätt att få tag på i en nödsituation, eller om det är oklart hur man ska agera vid en olycka. Det är bra att med jämna mellanrum gå igenom hur man ska göra i en nödsituation, påminner Gruner.

Varningstriangeln är obligatorisk utrustning för alla bilar

I Finland är bilens enda obligatoriska säkerhetsutrustning en varningstriangel som ska finnas i varje bil. Lagen förpliktar till användning av varningstriangeln i situationer där fordonet har stannat utanför en tätort på körbanan på en plats där det kan utgöra en fara för trafiken.

Gruner säger att det inte räcker med att bara ha en varningstriangel i bilen, utan man måste också kunna använda den på rätt sätt.

– Användningen av en varningstriangel är viktig för alla vägtrafikanters gemensamma säkerhet. Man bör repetera hur den ska användas om man känner sig osäker. Varningstriangeln ska placeras tillräckligt långt från bilen för att andra vägtrafikanter ska ha tillräckligt med tid att reagera, säger Gruner.

Kom ihåg dessa under en längre bilresa

  • Ta med tillräckligt med mat och dryck för alla passagerare. Till exempel safttetror och mellanmålsbars kan förvaras i bilen under längre perioder.

  • Ladda telefonbatteriet innan du åker och ta med en fulladdad reservströmkälla ifall telefonen inte kan laddas på ett tag.

  • Se till att det finns tillräckligt med första hjälpen- och annan säkerhetsutrustning i bilen. Bland annat en varningstriangel, första hjälpen-väska, reflexväst och brandsläckare är viktiga att ha med.

  • Titta på väderprognosen för hela resan. Observera att väglaget kan variera mycket mellan olika delar av landet och förändras under resan.

  • Spara viktiga telefonnummer i din telefon redan i förväg. Det är bra att ladda ner 112-appen till en smarttelefon. Fennias bilassistans 24h hjälper Fennias kunder på 010 503 2001.

TrafikförsäkringBilförsäkringFordonMeddelandePå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor