Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Fasaden på Fennias huvudkontor.

Fennias solvens fortsatt stark – i den nya strategin byggs Fennia med fokus på kundvärde

30.3.2023

Resultatet för Fennia låg på samma nivå som året innan trots den svåra marknadsmiljön. I den strategi som Fennia förnyade i höstas byggs framtidens Fennia med fokus på kundvärde.

Fenniakoncernens totalresultat före bokslutsdispositioner och skatter var 114,3 miljoner euro (året innan 108,8 mn euro). Koncernens premieinkomst var 653,4 miljoner euro (671,5 mn euro) och omsättning 544,2 miljoner euro (966,3 mn euro). Koncernens kapitaltäckningsgrad (SCR) är fortsättningsvis stark, 254,9 procent (226,0 %).

– Vårt resultat var starkt i både skadeförsäkringar och livförsäkringar. I placeringsverksamheten presterade vi bra med tanke på den svåra marknaden. Vår solvens var fortsatt mycket stark, säger Fennias verkställande direktör Tomi Yli-Kyyny.

Skadeförsäkringsbolagets resultat före bokslutsdispositioner och skatter var 142,0 miljoner euro (84,8 mn euro). Premieintäkterna sjönk till 485,6 miljoner euro (491,6 mn euro). Ersättningskostnaderna sjönk till 308,3 miljoner euro (355,6 mn euro). Till följd av ändringarna i beräkningsgrunderna minskar ersättningskostnaderna under räkenskapsperioden med sammanlagt 70,5 miljoner euro.

Livförsäkringsbolagets resultat före bokslutsdispositioner och skatter var 6,7 miljoner euro (29,4 mn euro). Premieinkomsten sjönk till 164,0 miljoner euro (169,6 mn euro) och de utbetalda ersättningarna uppgick till 110,2 miljoner euro (106,5 mn euro).

Resultatet för koncernens placeringsverksamhet försvagades betydligt i förhållande till jämförelseåret på grund av den svåra marknadsmiljön. Nettointäkterna av placeringsverksamheten inom koncernen uppgick till -110,9 miljoner euro (294,6 mn euro), inbegripet intäkter av fondplaceringar. Nettointäkterna av placeringsverksamheten inom koncernen exklusive fondplaceringar uppgick till 26,3 miljoner euro (87,0 mn euro).

Fennia förnyade sin strategi i höstas

I den strategi som Fennia förnyade i höstas byggs framtidens Fennia särskilt med fokus på kundvärde. Visionen är ett ansvarsfullt Fennia med stor dragningskraft.

‒ Målsättningen är att skapa en arbetsmiljö som lockar de mest kompetenta experterna och att bedriva en lönsam och ansvarsfull affärsverksamhet. Vår verksamhetsprincip är ömsesidighet och vi använder vinsterna till förmån för våra kunder, säger Yli-Kyyny.

På Fennia pågår en omfattande affärsverksamhets- och systemförnyelse tillsammans med Salesforce och Accenture. Yli-Kyyny tror att de första tjänsterna kan införas i slutet av året.

– Vårt mål är att skapa en bättre kundupplevelse genom att möjliggöra en förnyelse av våra affärsmodeller, förtydliga våra produkter och underlätta våra processer.

Till följ av strategiuppdateringen förnyades även organisationen avsevärt i början av detta år. Den nya strukturen gör att Livförsäkringsbolaget Fennia Liv blir en ännu mer fast operativ del av moderbolaget Ömsesidiga Försäkringsbolaget Fennia.

– Genom omorganisering vill vi stärka tillväxten av livförsäkringsverksamheten och främja enhetliga handlingssätt i bolagen.

Fennias kunder nöjdast i försäkringsbranschen redan fyra år i rad

Enligt EPSI Ratings undersökning Försäkring 2022 har Fennia de nöjdaste företagskunderna i försäkringsbranschen redan för fjärde året i rad. Enligt Yli-Kyyny visar resultatet att Fennia styrs i rätt riktning.

– Undersökningen visar att vi även uppnådde den bästa kundlojaliteten bland företagskunderna. Våra kunder upplever att de är adekvat försäkrade. Detta står utmärkt i samklang med vår nya strategi, säger Yli-Kyyny.

– Jag anser att resultatet är värdefullt eftersom vi ständigt bör förtjäna våra nöjda kunders förtroende igen. Den här undersökningen ger oss god hjälp när vi utvecklar vår verksamhet för att kunna ge kunderna ännu bättre service.

Bilagor

Fennia årsredovisning och bokslut 2022
Fennia Liv årsredovisning och bokslut 2022

Mer information

Tomi Yli-Kyyny
verkställande direktör
tomi.yli-kyyny@fennia.fi

Mika Manninen
CFO
mika.manninen@fennia.fi

Fennia – för företagande och liv

Vi på Fennia erbjuder tjänster inom skade-, liv-, pensions- och sparförsäkringar. Vi vill av hela vårt hjärta göra det möjligt för dig att pröva och vara företagsam. Du utvecklas, och vi med dig.

MeddelandeFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor