
Fennia har tilldelats märket Hyvän mielen työpaikka®
1.7.2025
Fennia har tilldelats märket Hyvän mielen työpaikka® som ett bevis på sitt engagemang för att målmedvetet främja psykisk hälsa. Märket beviljas av MIELI Psykisk Hälsa Finland rf och är giltigt i ett år från beviljandedatumet. Att stödja arbetstagarnas psykiska hälsa är en integrerad del av Fennias ansvar och utveckling av personalupplevelsen.
Främjande av psykisk hälsa spelar en viktig roll för att stödja det holistiska välbefinnandet hos Fennias anställda.
– Vi har redan vidtagit en lång rad åtgärder för att främja psykisk hälsa, men det betyder inte att allt är klart i detta avseende. Uppmuntrade av denna fina utmärkelse fortsätter vi att främja psykisk hälsa ännu mer målmedvetet, lovar Minna Schrey-Hyppänen, Fennias direktör för strategi, personal och kommunikation.
Fennia har också anslutit sig till nätverket Sinnesfrid. Nätverket har som mål att integrera främjandet av psykisk hälsa i det dagliga arbetet på alla arbetsplatser.
Stöd av psykisk hälsa är en integrerad del av Fennias ansvarstagande
I Fennias strategi har personalupplevelsen lyfts fram i centrum tillsammans med kundupplevelsen. Att utveckla de anställdas välbefinnande hör till en ansvarsfull arbetsgivares uppgifter.
Tillfredsställelsen av de grundläggande mänskliga behoven (t.ex. gemenskap, autonomi, förmåga) på arbetet är grunden för psykiskt välbefinnande. Genom att satsa på detta kan vi skapa en stark kultur och en känsla av meningsfullhet för alla.
– En arbetsgemenskap som stöder psykiskt välbefinnande tar inte bara hänsyn till arbetsbelastningen utan också till de inspirerande faktorer och resurser som finns på arbetsplatsen. Genom att stärka dessa kan vi göra arbetet mer meningsfullt och öka allas välbefinnande, säger Schrey-Hyppänen.
Samarbetet med företagshälsovården stöder också personalen i frågor som rör psykisk hälsa. Genom att utveckla den psykologiska tryggheten och utvidga diskussionskulturen till att omfatta psykiskt välbefinnande och psykisk hälsa, sänks tröskeln för att ta upp frågor om den egna orken eller tillfälliga tecken på psykisk belastning. En öppen dialog om psykiskt välbefinnande är viktig och vi vill stärka den genom systematiskt arbete.
– Det finns bara fördelar med att ta hänsyn frågor som rör psykisk hälsa i utvecklingen av arbetsgemenskapen. Psykisk hälsa påverkar oss alla på ett eller annat sätt och det ligger i allas intresse att stödja den i arbetsgemenskapen, sammanfattar Schrey-Hyppänen.
Exempel på Fennias åtgärder för att främja personalens psykiska hälsa
- Grunden för att stödja Fenniaanställdas välbefinnande utgörs av omfattande företagshälsovårdstjänster, sjukkostnadsförsäkring för grupp och fritidsolycksfallsförsäkring.
- Våra tjänster för att stödja psykiskt välbefinnande omfattar bland annat korttidsterapi inom företagshälsovården och Auntie-tjänsten för psykiskt välbefinnande med låg tröskel.
- Med tanke på Fenniaanställdas välbefinnande kartläggs de viktigaste utvecklingsområdena i samarbete med bland annat personalenkäter och företagshälsovårdens arbetsplatsutredningar.
- Chefsutbildningarna har uppdaterats för att fokusera på ledarskapsfärdigheter på ett holistiskt sätt också ur ett arbetshälsoperspektiv.
- Modellen för tidigt stöd har förnyats. Det viktigaste är att stärka en kultur av tidig dialog och att identifiera belastande och utmanande situationer och individuella varningssignaler, redan innan situationer och problem ackumuleras.
Hjälpte det här dig?
Dela