Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Det är högsäsong för hjortolyckor – även andelen rådjur ökar
Hjort.

Det är högsäsong för hjortolyckor – även andelen rådjur ökar

8.11.2022

I november inträffar i genomsnitt 75 hjortdjursskador varje dag och de flesta inträffar med vitsvanshjort. I olyckor som inträffar i slutet av året har andelen rådjur ökat de senaste åren. Nattfrost, hala vägar och mörker ökar olycksrisken.

I november i fjol inträffade 2 401 hjortdjursskador, något färre än året innan (2 264). De klart flesta olyckor inträffar med vitsvanshjort, och andelen sådana olyckor var över 62 procent i fjol.

Antalet olyckor med vitsvanshjort och älg minskade, medan andelen rådjur i olyckorna ökade.

Enligt Fennias statistik har antalet hjortdjursskador tills vidare minskat något i år.

– Även om antalet hjortdjursolyckor har minskat något i år och i fjol, är antalet fortfarande mycket högt, säger Mikko Pöyhönen som ansvarar för fordonsförsäkrings- och fordonsskadeärenden på Fennia.

– Vitsvanshjort och rådjur rör sig mycket nu så det lönar sig att ha gott om tid och ta det lugnt när du kör.

Hjortdjur rör sig mycket på hösten för att de förflyttar sig till vinterbeten och för att det är brunsttid. Dessutom är det också jaktsäsong då. Nya tättbebyggda bostadsområdet ändrar djurens invanda rutter.

Olyckor med vitsvanshjort, rådjur och älg i november 2019–2021

Hjortdjursolyckor inträffar framför allt i november, över 60 procent med vitsvanshjort. I fjol minskade antalet olyckor med vitsvanshjort, men samtidigt ökade andelen rådjur i olyckorna. Källa: Statistikcentralen

Hjortdjursolyckor inträffar framför allt i november, över 60 procent med vitsvanshjort. I fjol minskade antalet olyckor med vitsvanshjort, men samtidigt ökade andelen rådjur i olyckorna. Källa: Statistikcentralen

Enligt Pöyhönen har väderleksförhållandena och väglaget en väsentlig inverkan på hjortdjursolyckor på hösten. Vägarna börjar vara hala, först av våta löv, sedan av frost, och det är fortfarande mörkt när man startar resan till jobbet. Dessutom står solen lägre och bländar redan på eftermiddagen.

Man ska vara särskilt uppmärksam på ställen där älgstängslet tar slut och där hjortdjur ofta går över vägen.

– När vägarna är hala, särskilt efter en kall natt, och den ljusa tiden på dagen blir kortare ökar även olycksrisken. Det är bra att sänka hastigheten på sådana sträckor där hjortdjur gärna rör sig – till exempel på ställen där vägen går från skogsområde till öppna åkrar eller tvärtom.

– Hastigheten är avgörande i en situation där ett hjortdjur plötsligt dyker upp framför bilen. Ju högre hastighet, desto längre bromssträcka. Hala vägar utgör också en utmaning och bland annat bromssträckan blir ännu längre. Hjortdjur rör sig ofta i områden där den tillåtna hastigheten är 80 eller 100 kilometer i timmen.

Enligt Pöyhönen återspeglas hjortdjursolyckorna också i Fennias ersättningsstatistik. I fjol anmäldes över 1 500 skador. I snitt var ersättningen något under 4 500 euro, men variationen är förstås mycket stor. Förra året betalade vi ut totalt cirka 6,5 miljoner euro i ersättning för hjortdjursskador.

– En älgskadeförsäkring ersätter skador till följd av kollision med hjortdjur. Man kan dessutom utöka sitt försäkringsskydd med en kollisionsförsäkring, som omfattar bland annat skador på fordonet till följd av att man väjer för ett hjortdjur och kör av vägen, tillägger Pöyhönen.

Hjortdjursolyckor per månad 2021

En stor del av hjortdjursolyckorna i slutet av året inträffar med vitsvanshjort i oktober–november. Källa: Statistikcentralen

En stor del av hjortdjursolyckorna i slutet av året inträffar med vitsvanshjort i oktober–november. Källa: Statistikcentralen

Antalet hjortdjur har ökat under de senaste åren, olyckor inträffar särskilt i sydvästra Finland

Antalet hjortdjur har ökat markant under de senaste åren. Enligt Naturresursinstitutets statistik har till exempel den uppskattade storleken på stammen av vitsvanshjort mer än fördubblats från mindre än 50 000 i början av 2010-talet till över 120 000 under 2020. Förra året började dock den uppskattade storleken på stammen minska. Under jaktsäsongen som avslutades i februari fälldes 74 000 vitsvanshjortar, vilket är 4 000 fler än föregående säsong.

– De stora stammarna av rådjur och vitsvanshjort är en plåga, särskilt i Egentliga Finland och Nyland där det finns mycket trafik, men endast få naturliga fiender för hjortdjuren. Det enda sättet att hålla stammarna under kontroll är jakt, säger Pöyhönen.

Hjortdjursskador inträffar förutom i Egentliga Finland och Nyland även i Satakunta, Birkaland och Egentliga Tavastland. I de övriga landskapen inträffar betydligt färre olyckor.

Hjortdjursolyckor i landskapen i november 2021

Flest hjortdjursolyckor i november inträffar i Egentliga Finland och Nyland. I de övriga landskapen inträffade i genomsnitt 21 hjortdjursolyckor. Källa: Statistikcentralen

Flest hjortdjursolyckor i november inträffar i Egentliga Finland och Nyland. I de övriga landskapen inträffade i genomsnitt 21 hjortdjursolyckor. Källa: Statistikcentralen

Vad ska jag göra om jag råkar ut för en olycka?

Om du råkar ut för en hjortdjursolycka eller kommer till en plats där en olycka har inträffat, ska du först varna den övriga trafiken. Ta sedan hand om de skadade, ring nödnumret 112 och ge en tillräcklig beskrivning av olycksplatsen.

– I olycksfallssituationer är det särskilt viktigt att se till att ytterligare skador förhindras. Ställ upp varningstriangeln på en synlig plats och sätt på varningsblinkrarna.

Så undviker du kollision med hjortdjur

  • Kör alltid pigg och frisk och med måttlig hastighet. Undvik att köra i dåliga väderförhållanden, om det bara är möjligt. Använd säkerhetsbälte och koncentrera dig på trafiken. Olyckor med hjortdjur beror ofta på att föraren blir överraskad i situationen och inte hinner reagera i tid. Reaktionshastigheten minskar ytterligare om föraren är trött eller om körhastigheten är för hög.

  • Observera vägmärken som varnar för älgar och hjortdjur. De har satts ut på sådana ställen där olyckor ofta inträffar. Sannolikheten för att möta hjortdjur är alltså större än normalt

  • Framför allt vitsvanshjortar rör sig mycket under slutet av året, men också övriga hjortdjur rör sig på hösten.

  • Om du råkar ut för en olycka med hjortdjur, eller om du märker att någon annan har gjort det, ska du varna den övriga trafiken och ta hand om de skadade. Ring nödnumret 112 och ge en tillräcklig beskrivning av olycksplatsen.

Mer information

Mikko Pöyhönen
Direktör, fordonsförsäkrings- och fordonsskadetjänster
mikko.poyhonen@fennia.fi
Tfn 040 653 0950

TrafikförsäkringBilförsäkringFordonMeddelandePå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor