Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • De årliga riksomfattande företagarpriserna har delats ut

De årliga riksomfattande företagarpriserna har delats ut

16.10.2020

Fennia och Företagarna i Finland delade ut det traditionella riksomfattande företagarpriset till By Pia’s, Kuljetusliike Ville Silvasti, Picosun och Sinituote.

Fennia och Företagarna i Finland delade ut det riksomfattande företagarpriset lördagen den 17 oktober 2020. Det prestigefyllda och traditionella priset har delats ut sedan 1968. Fennia och Företagarna i Finland vill med priset öka uppskattningen av företagare och företagande.

Utgångspunkterna för det riksomfattande företagarpriset har alltid varit ekonomisk lönsamhet, livskraftig historik och tydlig företagarstyrning. Dessutom vill man fästa uppmärksamhet vid något särdrag, t.ex. originell idé, föregångare inom branschen, lyckad exportlansering eller lyckat ägarbyte.

– Vi har redan delat ut det riksomfattande företagarpriset till över 200 företagare. Företagarna anser priset vara Finlands mest prestigefyllda pris. Trots att coronapandemin satte stopp för den traditionella festgalan, vill vi ändå offentliggöra företagarpriserna. De är av stor betydelse för pristagarna. Särskilt modighet att fatta egna beslut förenar årets vinnare. Företagarna har blivit framgångsrika inom utmanande och svåra branscher, vilket krävt tilltro till det man gör och till egna beslut. Även vi på Fennia tror på dessa värden, säger prisjurymedlem och Fennias koncernchef Antti Kuljukka.

By Pia’s Oy vill erbjuda övergripande upplevelse

Företagaren Pia Erlunds By Pia’s är ett modehus som designar och säljer stickade produkter, linkläder och inredningsföremål. Företaget har fyra registrerade varumärken. Ett av dem lyder under konceptnamnet BYPIAS.

Erlund startade By Pia's 2012 efter att ha varit frisörföretagare i nästan 20 år. Under de fem senaste åren har företagets omsättning och resultat nästan tredubblats. Erlunds kollega har sedan 2013 varit Marjaana Järvinen, som i dag är företagets verkställande direktör.

Enligt Erlund blir By Pia’s framtid ännu mångsidigare – en övergripande upplevelse.

– Vi kanske startar en boutique-hotellkedja eller så börjar vi arrangera retreater som liknar vårt varumärke BYPIAS. Vi vill skapa nytt för våra kunder, som gör den här resan tillsammans med oss, säger Erlund.

Picosun: Från skrivbordslådan till världens bästa

Nanoteknologiföretaget Picosun Oy tillverkar ALD-utrustningar (atomic layer deposition), som bygger på uppfinningar av doktor Tuomo Suntola. ALD-teknik möjliggör t.ex. nuvarande smarttelefoner och datorer och vidare utveckling av dem.

Sven Lindfors, som varit med och utvecklat ALG-teknik, ville utnyttja teknik som såldes utomlands i sitt eget företag. Han bad Kustaa Poutiainen komma med, som finansierade och tog över ledningsansvaret på Picosun. Företagets vision var att tillverka världens bästa ALD-reaktorer.

– När man har världens bästa företag som kunder och deras framgång beror på de maskiner som vi tillverkar, är pressen till och med oskälig. Men jag ser det som en bra grej. Om vi kan betjäna dessa kunder, kan vi betjäna vem som helst, konstaterar Picosuns styrelseordförande Poutiainen.

Ville Silvasti Oy är toppexpert på specialtransporter

Transportföretaget Kuljetusliike Ville Silvasti erbjuder hela logistiken för krävande transporter enligt nyckel i handen-principen. Företaget som bland annat transporterar vindkraftverksdelar verkar inom hela Europa och Ryssland.

Ville Silvasti följde redan som barn sin pappa Jukkas företag, som sysslade med specialtransporter. År 2002 startade han eget inom samma bransch. Företaget som pappa sålde hamnade efter en företagsaffär åter i händerna av Kuljetusliike Ville Silvasti 2015.

Specialtransporterna är enorma och arbetsplatserna är svårt åtkomliga.

– Jag är dagligen personligen ansvarig för mina anställdas säkerhet, säger Silvasti.

Företaget har verksamhetsställen och dotterbolag utöver i Finland också i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Polen och Ryssland.

– I fjol gjorde vi över 5 000 krävande specialtransporter. Det är ett evigt maraton. Nyckeln till framgång är snabba reaktioner och flexibel strategi.

Sinituote gör hållbara produkter för hem

När Ilkka Brotherus för cirka 30 år sedan köpte Sinituote, som startade sin verksamhet på 1940-talet, fanns bara två gamla plastmaskiner, några verktyg och fyra anställda kvar.

Efter produktinnovationer och företagsköp är Sinituote nu Nordens främsta koncern inom städredskap, klädvård och biltillbehör. Utöver moderbolaget Sinituote Oy hör till SINI-koncernen dotterbolaget Lundia Oy, Rörets Industrier Ab, VS-harja Oy och Junttan Oy.

De långlivade produkterna för hem värnas i företaget redan i en andra generation. Ilkkas dotter Johanna Hamro-Drotz utsågs till verkställande direktör 2018.

– Vi är föregångare i Europa vad gäller både kolneutralitet och användning av returmaterial inom vår målgrupp. Ett stort tack går till våra anställda som aktivt gett idéer om miljöansvar, säger Hamro-Drotz.

FöretagandeSamarbetspartnerArtikelFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor