
Frågor och svar om arbetarskydd
Fennias tjänster inom arbetarskydd – vad?
Fennia ger alla företagskunder som har en olycksfallsförsäkring för arbetstid råd, information och hjälp i ärenden som gäller arbetarskydd samt tillhandahåller olika verktyg som är enkla att använda. Verktygen finns här. Där finns också infoblad med väsentlig information om olika delområden inom arbetarskydd, från lagstadgade grundförutsättningar för arbetarskydd till systematisk säkerhetsledning.
För våra företagskunder som har en olycksfallsförsäkring för arbetstid kan vi också producera särskilda coachnings- och utbildningstjänster utifrån en behovskartläggning.
Fennia kan bevilja kunder som har en olycksfallsförsäkring för arbetstid s.k. arbetarskyddsstöd. För att få det ska man uppfylla vissa kriterier och göra upp en behovsplan som visar nyttan och en kostnadsberäkning. Läs mer här.
För att bidra med extern sakkunskap kan Fennias expert på arbetarskydd vid behov delta i utredningen och bedömningen av arbetsrisker. Kundföretaget ansvarar för kartläggningen och för att åtgärder genomförs utifrån den.
För våra företagskunder som har en olycksfallsförsäkring för arbetstid kan vi producera särskilda coachnings- och utbildningstjänster utifrån en behovskartläggning. Utbildningarna är i regel företagsspecifika för att svara så väl som möjligt på utvecklingsbehov och målsättningar i företaget. I utbildningarna förutsätter vi också att företaget för en aktiv insats för att förankra frågorna i vardagen.
Om möjligt ordnar vi också webbinarier, där vi går igenom arbetarskyddsfrågor på ett allmän plan. I dem kan flera företag delta samtidigt.
Hur leder man egentligen arbetarskydd?
Du ser olycksfallsstatistiken enklast på Mitt Fennia. Statistiken finns under Skador och du kan ta ut dem som PDF eller i CSV-format.
Ja. Olycksfallsfrekvensen räknas som antalet olycksfall på arbetsplatsen per en miljon arbetstimmar (antal olycksfall*1 000 000/arbetade timmar). Siffrorna kan jämföras till exempel med Olycksfallsförsäkringscentralens (TVK) nationella statistik (Pakki). På Olycksfallsförsäkringscentralens sidor finns också en räknare (på finska) (tvk.fi) som du kan räkna ut olycksfallsfrekvensen med. Läs mer om olycksfallsfrekvensen i infoblad 1.18 (pdf på finska) .
Arbetsgivarens ansvar och skyldigheter definieras i det andra kapitlet i arbetarskyddslagen (på finska) (finlex.fi) (2002/738). Dessa är:
arbetsgivarens allmänna omsorgsplikt
utarbetande av ett verksamhetsprogram för arbetarskyddet
utredning och bedömning av arbetsrisker
definition av arbete som medför särskild fara
planering av arbetsmiljön
planering av arbetet
undervisning och handledning för arbetstagarna
tillhandahållande av personlig skyddsutrustning, hjälpmedel och andra anordningar.
Allra bäst får du information om dessa via förstasidan på vår webbplats och genom att ta del av våra infoblad.
Enligt arbetarskyddslagen ska arbetsgivaren med beaktande av arbetets och verksamhetens art tillräckligt systematiskt reda ut och identifiera de olägenheter och risker som beror på arbetet, arbetstiderna, arbetslokalen, arbetsmiljön i övrigt och arbetsförhållandena samt, om olägenheterna och riskerna inte kan undanröjas, bedöma deras betydelse för arbetstagarnas säkerhet och hälsa. Fennias olycksfallsförsäkringskunder kan göra utredningen och bedömningen på tjänsten HSE Lite. I arbetet kan du använda dig av Fennias checklista (på finska) för utredning och bedömning av risker.
Jovisst. Vi har både information om arbetarskydd och verktyg.
Med distansarbete avses arbete som utförs någon annanstans än på arbetsplatsen, och oftast utförs distansarbete hemma. Den lagstadgade olycksfallsförsäkringen gäller också vid distansarbete, men från den ersätts olycksfall endast om verksamheten har ett entydigt orsakssamband med arbetetsuppgifterna. Olycksfallsförsäkringen ersätter till exempel inte olycksfall som sker i samband med lunch under distansdagen eller skador i samband med hushållssysslor. Försäkringen för distansarbete ger skydd mot dessa och andra allmänna olycksfall. Läs mer om distansarbete och hur det försäkras här.
Du kan använda dig till exempel av Fennias checklista för distansarbete (pdf på finska) för genomgång av risker i distansarbete.
Med tanke på förebyggande av olycksfall är utredning och bedömning av riskerna i arbetet det väsentliga. Det ger en god grund för förebyggande av olycksfall. För det lönar det sig att utnyttja Fennias infoblad om arbetarskydd.
Notera att sidans innehåll har producerats av våra experter i informationssyfte och den kan innehålla såväl sakfel, skrivfel som tolkningsfel. Utnyttjandet av materialet och innehållet ligger på användarens ansvar och på Fennia kan inga krav riktas vad gäller sidans material eller innehåll.