Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Arbetarskydd

En uppåtgående bana för arbetarskydd

Vi på Fennia vill möjliggöra att arbetarskyddskulturen i ditt företag utvecklas mot förutseende Safety First-tänkande. Med vår uppåtgående bana för arbetarskydd kan du utveckla företagets arbetarskydd från basläger till toppnivå. Vi har samlat de verktyg som behövs längs den uppåtgående banan i HSE Lite, det vill säga i e-tjänsten för arbetarskydd (på finska).

1 Primära krav för arbetarskydd ska vara i skick

Det krävs en stadig grund för att utveckla arbetarskyddet till toppnivå. I praktiken betyder det att de krav som arbetarskyddslagen förutsätter uppfylls och fungerar i praktiken. Efter det har ditt företag tillräckliga förutsättningar att sikta mot nästa nivå i utvecklingen av säkerhetskulturen.

2 Reagerande säkerhetskultur

Att sköta grunderna i ett företag är typiskt mycket reagerande: arbetarskyddsärenden sköts när de dyker upp. Om man gör så här i ditt företag, blir även arbetarskyddskulturen reagerande. Det kan hända att cheferna och ledningen i ditt företag fått utbildning i arbetarskyddets grundfrågor, som de tillämpar i praktiken bara då det behövs eller när man är tvungen. Ett bra exempel på sådana situationer är myndighetsgranskningar, varvid instruktioner måste redas ut. I en reagerande arbetarskyddskultur tror man inte på noll olycksfall, men så småningom kan tanken slå en.

3 Förutseende utveckling av säkerheten

Vid förutseende säkerhetsledning har ditt företag redan förstått att man kan påverka om olycksfall inträffar eller inte och att mycket beror på attityden. Då är man medveten om att arbetarskyddet är en konkurrensfaktor, som man kan utveckla så att man inte bara reagerar på redan inträffade skador.

4 Can do-attityd och modellen för ständig förbättring

I säkerhetskulturen med ständig förbättring upplevs säkerheten som en del av det dagliga arbetet, och säkerheten infrias på nytt varje dag på varje organisationsnivå. Då syns och hörs can do-attityden i företaget: man nöjer sig inte med nuläget, utan kulturen utvecklas och görs ännu bättre. Även Safety First-tänk utgör en del av vardagen. I företaget tänker man att säkerheten alltid kommer först och att till exempel varje möte inleds med en säkerhetsöversikt.

Har du frågor?

Som kund hos oss kan du ställa dina frågor direkt till våra arbetarskyddsexperter per e-post på tyoturvallisuus@fennia.fi.

Notera att sidans innehåll har producerats av våra experter i informationssyfte och den kan innehålla såväl sakfel, skrivfel som tolkningsfel. Utnyttjandet av materialet och innehållet ligger på användarens ansvar och på Fennia kan inga krav riktas vad gäller sidans material eller innehåll.

Lisää aiheesta

Olycksfallsförsäkring för arbetstagare

Lue lisää
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor