Hyppää sisältöön
Yritysasiakkaat
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan

Aiempaa useampi suomalainen joutuu identiteettivarkauden uhriksi – varaudu omalla ennakoinnilla ja ottamalla henkilöllisyysvarkausvakuutus

24.11.2019

Identiteettivarkaudet ovat viime vuosina yleistyneet sekä meillä että maailmalla. Omalla toiminnalla voi kuitenkin estää omien henkilötietojen joutumisen vääriin käsiin. Lue vinkit, joiden avulla suojautua henkilöllisyysvarkaudelta.

Asunnossa odotti melkoinen yllätys perheen palatessa lomamatkalta kotiin. Perheen kotiin oli murtauduttu. Korujen, elektroniikan ja muiden arvotavaroiden lisäksi asunnosta oli viety myös henkilö- ja tunnistustietoja. Jonkin ajan kuluttua postiluukusta alkoi tipahdella maksuvaatimuksia ja vääriä laskuja. Asuntomurron lisäksi perhe oli joutunut henkilöllisyysvarkauden kohteeksi.

– Tarinassa on onneksi onnellinen loppu. Perheen vanhemmat asettivat itsensä ripeästi vapaaehtoiseen luottokieltoon ja kuolettivat luottokortit. Maksuvaatimukset toimitettiin meille, kertoo Erja Wasenius-Kesseli cxLoyaltysta, joka on Fennian kumppani ja erikoistunut henkilöllisyysvarkaustapausten hoitamiseen.

Mitä identiteettivarkaus tarkoittaa ja mitä siitä voi aiheutua?

Henkilöllisyys- eli identiteettivarkaus tarkoittaa toisen henkilö- tai tunnistautumistietojen käyttämistä esimerkiksi petoksen tekemiseen. Väärillä henkilötiedoilla saatetaan tilata verkkokaupasta tavaraa, tehdä osamaksukauppoja ja rekisteröidä matkapuhelinliittymiä. Pahimmillaan kyse voi olla pikavippien, luottokorttien ja lainojen hakemisesta. Wasenius-Kesseli on kuullut ulkomaisista petoksista, joissa toisen nimiin on ostettu arvokkaita avoneuvoja ja jopa asuntoja.

Identiteettivarkaudesta ja muista varastetun henkilöllisyyden turvin tehdyistä rikoksista aiheutuu mahdollisen taloudellisen vahingon lisäksi harmia, ahdistusta ja turvattomuuden tunnetta. Tilanne voi tuntua hallitsemattomalta, sillä yksityishenkilön on vaikea selvittää, mitä kaikkea varastetulla identiteetillä on tehty tai saatetaan tehdä. Selvittäminen ja vahinkojen minimoiminen on aikaavievää ja työlästä.

Identiteettivarkaudet kasvussa

cxLoyaltyn teettämän tutkimuksen mukaan liki neljännes suomalaisista on joutunut itse tai tietää jonkun, joka on joutunut identiteettivarkauden uhriksi. Wasenius-Kesselin mukaan vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla poliisille ilmoitettiin noin 2100 henkilöllisyysvarkaustapausta, mikä on kymmenisen prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna samana ajankohtana.

– Suuri osa suomalaisista ei kuitenkaan ilmoita tapahtuneesta poliisille, joten todellisuudessa henkilöllisyysvarkauksia tapahtuu tilastoja enemmän, Wasenius-Kesseli toteaa.

Postilaatikot lukkoon ja mieli valppaaksi

cxLoyaltyn tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista on huolissaan identiteettinsä varastamisesta. Siitä huolimatta kadunvarsilla nököttää lukitsemattomia postilaatikoita, joista varkaan on helppo napata henkilötietoja sisältäviä kirjeitä. Moni myös syöttää omia henkilö- tai luottotietoja verkkokauppoihin ja muille nettisivuille kiinnittämättä sen suurempaa huomiota sivuston luotettavuuteen tai turvallisuuteen. Myös aiemmin mainittu kotimurto voi olla sysäys identiteettivarkauteen.

Mistä sitten tietää, onko joutunut identiteettivarkauden kohteeksi?

– Hälytyskellojen pitäisi soida, jos saa pyynnön luottoselvityksen tekemisestä tai saa laskuja, maksukehotuksia tai puheluita laina- tai luottohakemuksista, joita ei ole pyytänyt. Sekin on huolestuttava merkki, jos postin tuleminen loppuu yhtäkkiä kokonaan tai omiin nimiin on rekisteröity tuntematon puhelinnumero, Wasenius-Kesseli summaa.

Identiteettivarkauden kohdalla ripeä toiminta on valttia, mutta usein varkaus huomataan viiveellä.

Identiteettivarkauteen voi varautua vakuutuksella

Identiteettivarkautta vastaan voi varautua myös vakuutuksella. Fennian henkilöllisyysvarkausvakuutus on osa oikeusturvavakuutusta, joka myönnetään

kotivakuutuksen
yhteydessä. Vakuutukseen sisältyy cxLoyaltyn palvelu, joka auttaa henkilöllisyysvarkauden selvittämisessä ja hoitamisessa. Palvelun avulla saa nopeasti apua ja tukea, jos epäilee omien henkilötietojen joutuneen vääriin käsiin.

– Meidän tehtävämme on rauhoittaa, auttaa ja neuvoa. Identiteettivarkauteen liittyy usein maksurästejä ja luottotietojen menettäminen. Olemme yhteydessä velkojiin ja selvitämme tilanteen heidän kanssa. Olemme asiakkaan mukana niin kauan kunnes luottotiedot palautuvat, Wasenius-Kesseli kertoo.

Identiteettivarkauksissa syyllinen selviää harvoin, ja poliisin resurssit henkilöllisyysvarkauksien selvittämisessä ovat rajalliset. Ennaltaehkäisy ja oma toiminta ovat keskeisiä identiteettivarkauden torjunnassa.

– Useilla on käsitys, että identiteettivarkaat jahtaavat rikkaita. Se ei pidä paikkaansa. Varkaan tarvitsee vain löytää ihminen, jolla on luottotiedot kunnossa. Luottotietoja voi käyttää, vaikka henkilöllä ei olisi euroakaan rahaa, Wasenius-Kesseli summaa.

Näin varmistat, että henkilöllisyytesi pysyy turvassa

  • Jos postisi jaetaan postilaatikkoon, hanki lukollinen laatikko.
  • Käytä paperisilppuria henkilötietoja sisältävien asiakirjojen tuhoamiseen tai revi paperit muulla tavoin huolellisesti.
  • Pyydä Postilta muuttosuojausta, jolloin kukaan ulkopuolinen ei voi tehdä muuttoilmoitusta nimissäsi. Myös maistraattiin voi tehdä osoitteenmuutoksen eston.
  • Postin OmaPosti-palvelussa voi avata digitaalisen postilaatikon laskuille ja kirjeille, jolloin ulkopuolinen ei voi estää postin saapumista perille.
  • Seuraa laskuja ja luottokorttiostoja ja reagoi välittömästi jos sinulta laskutetaan tuotteita, joita et ole tilannut.
  • Älä jaa pankkitunnuksia eteenpäin. Sulje tunnukset välittömästi jos tiedot ovat päätyneet jonkun toisen tietoon. Älä kirjaa koodeja ja salasanoja ylös.
  • Anna henkilötiedot vain turvallisiin paikkoihin. Jos epäilet esimerkiksi verkkokaupan turvallisuutta on ostokset parempi jättää varmuuden vuoksi tekemättä. Netissä suojatun yhteyden tunnistaa osoitekentässä olevasta lukon kuvasta.
  • Halutessasi voit asettaa itsesi vapaaehtoiseen luottokieltoon.
  • Ota turvaksesi Fennian henkilöllisyysvarkausvakuutus. Vakuutus on osa oikeusturvavakuutusta, joka myönnetään yhteydessä. Vakuutuksen hinta on muutaman euron vuodessa ja se sisältää palvelun, joka auttaa henkilöllisyysvarkauden selvittämisessä ja hoitamisessa.Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja