Hyppää sisältöön
  Henkilöasiakkaat
 • Fennia
 • Henki-Fennia
 • Ohjeet
 • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Nainen ja puhelin.

Yhä useampi suomalainen joutuu identiteettivarkauden uhriksi – varaudu omalla ennakoinnilla ja ottamalla henkilöllisyysvarkausvakuutus

30.10.2020

Identiteettivarkaudet ovat viime vuosina yleistyneet sekä meillä että maailmalla. Lue vinkit, joiden avulla voit ehkäistä henkilöllisyysvarkauksia.

Identiteettivarkaus tarkoittaa toisen henkilö- tai tunnistautumistietojen käyttämistä esimerkiksi petoksen tekemiseen. Varastetuilla henkilötiedoilla saatetaan vaikkapa tilata verkkokaupasta tavaraa, tehdä osamaksukauppoja ja rekisteröidä matkapuhelinliittymiä. Ikävimmillään kyse voi olla pikavippien, luottokorttien ja lainojen hakemisesta.

Henkilötietoja kalastellaan usein verkon välityksellä, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai sähköpostitse, mutta tietoja saatetaan kaapata myös huolimattomasti säilytetyistä papereista tai vaikkapa asuntomurron yhteydessä. Myös erilaiset tietovuodot voivat johtaa henkilötietojen joutumiseen vääriin käsiin.

Identiteettivarkauteen voi varautua vakuutuksella

Identiteettivarkaudesta voi koitua taloudellisen vahingon lisäksi monenlaista muutakin harmia ja päänvaivaa. Yksityishenkilön on vaikea selvittää, mitä kaikkea varastetulla identiteetillä on tehty tai saatetaan tehdä, ja selvittäminen ja vahinkojen minimoiminen on työlästä.

Ennaltaehkäisy onkin identiteettivarkauksien torjunnassa keskeistä. Huolellisuudella ja tarkkaavaisuudella voi ehkäistä omien tietojen päätymistä vääriin käsiin, mutta vaikka olisi kuinka huolellinen, saattaa silti joutua tilanteeseen, jossa on syytä epäillä identiteettivarkautta.

Identiteettivarkauteen voi onneksi varautua myös vakuutuksella. Vakuutuksen kautta saa henkilöllisyysvarkaustapauksessa asiantuntijan neuvoja vahinkojen havaitsemisessa ja vahingon laajuuden rajoittamisessa. Fennian henkilöllisyysvarkausvakuutus on osa oikeusturvavakuutusta, joka myönnetään kotivakuutuksen yhteydessä. Vakuutukseen sisältyy Fennian ID-apu, joka auttaa henkilöllisyysvarkauden selvittämisessä ja hoitamisessa. Palvelun avulla saa nopeasti asiantuntijan apua ja tukea, jos epäilee omien henkilötietojen joutuneen vääriin käsiin.

Käy lukemassa myös artikkelimme, joka kertoo tarkemmin, mitä henkilöllisyysvarkausvakuutus kattaa.

Näin ehkäiset henkilötietojesi joutumista vääriin käsiin

 • Jos postisi jaetaan postilaatikkoon, hanki lukollinen laatikko.

 • Älä heitä henkilötietojasi sisältäviä papereita lehtikeräykseen tai muualle, josta ne voivat päätyä helposti vääriin käsiin. Käytä paperisilppuria henkilötietoja sisältävien asiakirjojen tuhoamiseen tai revi paperit muulla tavoin huolellisesti.

 • Postin OmaPosti-palvelussa voi avata digitaalisen postilaatikon laskuille ja kirjeille, jolloin ulkopuolinen ei voi estää postin saapumista perille.

 • Seuraa laskuja ja luottokorttiostoja, ja reagoi välittömästi, jos sinulta laskutetaan tuotteita, joita et ole tilannut.

 • Älä jaa pankkitunnuksia eteenpäin. Sulje tunnukset välittömästi, jos tiedot ovat päätyneet jonkun toisen tietoon. Älä kirjaa koodeja ja salasanoja ylös.

 • Mieti tarkkaan, mille verkkosivuille annat henkilötietosi. Jos epäilet esimerkiksi verkkokaupan turvallisuutta, on ostokset parempi jättää varmuuden vuoksi tekemättä. Netissä suojatun yhteyden tunnistaa osoitekentässä olevasta lukon kuvasta

 • Ota turvaksesi Fennian henkilöllisyysvarkausvakuutus. Vakuutus on osa oikeusturvavakuutusta, joka myönnetään kotivakuutuksen yhteydessä. Vakuutus auttaa henkilöllisyysvarkaustapauksissa vahinkojen ennaltaehkäisyssä, havaitsemisessa ja rajoittamisessa.

Lue lisää

KotivakuutusArtikkeliKoti

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet