Hyppää sisältöön
  Henkilöasiakkaat
 • Fennia
 • Henki-Fennia
 • Ohjeet
 • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Yhä useampi suomalainen joutuu identiteettivarkauden uhriksi – varaudu omalla ennakoinnilla ja ottamalla henkilöllisyysvarkausvakuutus

30.10.2020

Identiteettivarkaudet ovat viime vuosina yleistyneet sekä meillä että maailmalla. Lue vinkit, joiden avulla voit ehkäistä henkilöllisyysvarkauksia.

Identiteettivarkaus tarkoittaa toisen henkilö- tai tunnistautumistietojen käyttämistä esimerkiksi petoksen tekemiseen. Varastetuilla henkilötiedoilla saatetaan vaikkapa tilata verkkokaupasta tavaraa, tehdä osamaksukauppoja ja rekisteröidä matkapuhelinliittymiä. Ikävimmillään kyse voi olla pikavippien, luottokorttien ja lainojen hakemisesta.

Henkilötietoja kalastellaan usein verkon välityksellä, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai sähköpostitse, mutta tietoja saatetaan kaapata myös huolimattomasti säilytetyistä papereista tai vaikkapa asuntomurron yhteydessä. Myös erilaiset tietovuodot voivat johtaa henkilötietojen joutumiseen vääriin käsiin.

Identiteettivarkaudet kasvussa

– Liki neljäs suomalaisista on joutunut itse tai tietää jonkun, joka on joutunut identiteettivarkauden kohteeksi, kertoo Erja Wasenius-Kesseli cxLoyaltysta, joka on Fennian kumppani ja erikoistunut henkilöllisyysvarkaustapausten hoitamiseen.

Wasenius-Kesselin mukaan vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla poliisille ilmoitettiin noin 2100 henkilöllisyysvarkaustapausta, mikä on kymmenisen prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna samana ajankohtana.

– Suuri osa suomalaisista ei kuitenkaan ilmoita tapahtuneesta poliisille, joten todellisuudessa henkilöllisyysvarkauksia tapahtuu tilastoja enemmän, Wasenius-Kesseli toteaa.

Melkein kuka tahansa voi joutua identiteettivarkauden kohteeksi.

– Varkaan tarvitsee vain löytää ihminen, jolla on luottotiedot kunnossa. Luottotietoja voi käyttää, vaikka henkilöllä ei olisi euroakaan rahaa, Wasenius-Kesseli sanoo.

Ripeä toiminta on valttia

Mistä sitten tietää, että on joutunut identiteettivarkauden kohteeksi?

– Hälytyskellojen pitäisi soida, jos saa pyynnön luottoselvityksen tekemisestä tai laskuja, maksukehotuksia tai puheluita laina- tai luottohakemuksista, joita ei ole pyytänyt. Sekin on huolestuttava merkki, jos postin tuleminen loppuu yhtäkkiä kokonaan tai omiin nimiin on rekisteröity tuntematon puhelinnumero, Wasenius-Kesseli summaa.

Identiteettivarkauden kohdalla ripeä toiminta on valttia, mutta usein varkaus huomataan viiveellä.

Identiteettivarkauteen voi varautua vakuutuksella

Identiteettivarkaudesta voi koitua taloudellisen vahingon lisäksi monenlaista muutakin harmia ja päänvaivaa. Yksityishenkilön on vaikea selvittää, mitä kaikkea varastetulla identiteetillä on tehty tai saatetaan tehdä, ja selvittäminen ja vahinkojen minimoiminen on työlästä.

Ennaltaehkäisy onkin identiteettivarkauksien torjunnassa keskeistä. Huolellisuudella ja tarkkaavaisuudella voi ehkäistä omien tietojen päätymistä vääriin käsiin, mutta vaikka olisi kuinka huolellinen, saattaa silti joutua tilanteeseen, jossa on syytä epäillä identiteettivarkautta.

Identiteettivarkauteen voi onneksi varautua myös vakuutuksella. Vakuutuksen kautta saa henkilöllisyysvarkaustapauksessa asiantuntijan neuvoja vahinkojen havaitsemisessa ja vahingon laajuuden rajoittamisessa. Fennian henkilöllisyysvarkausvakuutus on osa oikeusturvavakuutusta, joka myönnetään kotivakuutuksen yhteydessä. Vakuutukseen sisältyy cxLoyaltyn palvelu, joka auttaa henkilöllisyysvarkauden selvittämisessä ja hoitamisessa. Palvelun avulla saa nopeasti asiantuntijan apua ja tukea, jos epäilee omien henkilötietojen joutuneen vääriin käsiin.

– Meidän tehtävämme on rauhoittaa, auttaa ja neuvoa. Identiteettivarkauteen liittyy usein maksurästejä ja luottotietojen menettäminen. Olemme yhteydessä velkojiin ja selvitämme tilanteen heidän kanssaan. Olemme asiakkaan mukana niin kauan, kunnes luottotiedot palautuvat, Wasenius-Kesseli kertoo.

Käy lukemassa myös artikkelimme, joka kertoo tarkemmin, mitä henkilöllisyysvarkausvakuutus kattaa.

Näin ehkäiset henkilötietojesi joutumista vääriin käsiin

 • Jos postisi jaetaan postilaatikkoon, hanki lukollinen laatikko.

 • Älä heitä henkilötietojasi sisältäviä papereita lehtikeräykseen tai muualle, josta ne voivat päätyä helposti vääriin käsiin. Käytä paperisilppuria henkilötietoja sisältävien asiakirjojen tuhoamiseen tai revi paperit muulla tavoin huolellisesti.

 • Postin OmaPosti-palvelussa voi avata digitaalisen postilaatikon laskuille ja kirjeille, jolloin ulkopuolinen ei voi estää postin saapumista perille.

 • Seuraa laskuja ja luottokorttiostoja, ja reagoi välittömästi, jos sinulta laskutetaan tuotteita, joita et ole tilannut.

 • Älä jaa pankkitunnuksia eteenpäin. Sulje tunnukset välittömästi, jos tiedot ovat päätyneet jonkun toisen tietoon. Älä kirjaa koodeja ja salasanoja ylös.

 • Mieti tarkkaan, mille verkkosivuille annat henkilötietosi. Jos epäilet esimerkiksi verkkokaupan turvallisuutta, on ostokset parempi jättää varmuuden vuoksi tekemättä. Netissä suojatun yhteyden tunnistaa osoitekentässä olevasta lukon kuvasta

 • Ota turvaksesi Fennian henkilöllisyysvarkausvakuutus. Vakuutus on osa oikeusturvavakuutusta, joka myönnetään kotivakuutuksen yhteydessä. Vakuutus auttaa henkilöllisyysvarkaustapauksissa vahinkojen ennaltaehkäisyssä, havaitsemisessa ja rajoittamisessa.

Lue lisää

KotivakuutusArtikkeliKoti

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussa