Hyppää sisältöön
  Henkilöasiakkaat
 • Fennia
 • Henki-Fennia
 • Ohjeet
 • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

 • Etusivu
 • Yrityksen tosiasialliset edunsaajat

Edunsaajailmoitus kertoo yrityksen tosiasialliset edunsaajat

Edunsaajailmoitus on rahanpesulaissa säädetty velvollisuus. Yritysten täytyy tehdä kaupparekisteri-ilmoitus tosiasiallisista edunsaajistaan ja sen jälkeen pitää tiedot ajan tasalla kaupparekisterissä.

Tosiasiallisen edunsaajan määritelmä

Tosiasiallinen edunsaaja on henkilö, joka joko omistaa yrityksen tai muuten käyttää siinä määräysvaltaa. Yhteisön tosiasiallisella edunsaajalla tarkoitetaan luonnollista henkilöä, joka:

 • omistaa suoraan tai välillisesti yli 25 % yhteisön osakkeista tai muuten omistaa vastaavan osuuden yhteisöstä tai

 • käyttää suoraan tai välillisesti suurempaa kuin 25 % osuutta yhteisön äänioikeuksista (perusteena omistus, jäsenyys, yhtiöjärjestys, yhtiösopimus tai niihin verrattavat säännöt) tai

 • käyttää muulla tavoin merkittävää äänivaltaa.

Konserneissa joudutaan usein selvittämään tosiasiallinen edunsaaja emoyhtiön tai emoyhtiön emoyhtiön kautta. Jos tosiasiallista edunsaajaa ei ole tai sellaista ei pystytä tunnistamaan, tosiasiallisina edunsaajina pidetään yhteisön hallitusta tai vastuunalaisia yhtiömiehiä, toimitusjohtajaa tai muuta vastaavassa asemassa olevaa henkilöä.

Edunsaaja on aina ihminen. Kuolinpesää, yritystä, yhdistystä tai julkisyhteisöä ei voi ilmoittaa edunsaajaksi.

Edunsaajia voi olla yrityksessä yksi tai useampi henkilö tai ei yhtään.

Kenen pitää tehdä edunsaajailmoitus?

Kaikkien osakeyhtiöiden ja osuuskuntien täytyy tehdä edunsaajailmoitus. Vaikka yrityksellä ei olisi yllä mainitut vaatimukset täyttäviä edunsaajia tai he eivät ole yrityksen tiedossa, täytyy edunsaajailmoitus tehdä. Tällöin tosiasiallisina edunsaajina pidetään yrityksen hallitusta tai vastuunalaisia yhtiömiehiä, toimitusjohtajaa tai muuta vastaavassa asemassa olevaa henkilöä.

Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö tekee ilmoituksen, jos edunsaajana on muu henkilö kuin yhtiömies.

Pörssiyhtiöiden, joiden toiminta on avointa ja julkista, ei tarvitse tehdä ilmoitusta. Myöskään toiminimiyrittäjillä, asunto-osakeyhtiöillä, keskinäisillä kiinteistöosakeyhtiöillä, uskonnollisilla yhdyskunnilla tai yhdistyksillä ei ole ilmoitusvelvollisuutta.

Mihin edunsaajailmoitus tehdään ja kuka sen tekee?

Edunsaajailmoitus tehdään PRH:n ja Verohallinnon YTJ-palvelussa . Ilmoituksen voi tehdä joko suomeksi tai ruotsiksi. Ilmoitusta varten tarvitaan yrityksen Y-tunnus, suomalainen henkilötunnus ja pankkitunnukset.

Edunsaajailmoituksen tekeminen ja päivittäminen on maksutonta.

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa Fennia-konsernistaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia-konserni
Konsernin yhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet