Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Liukkaat tiet.

Tarkista renkaidesi kunto renkaidenvaihdon yhteydessä – kuluneet renkaat voivat aiheuttaa vaaratilanteita

26.10.2023

Yöt ovat talven lähestyessä yhä kylmempiä ja sadetta on riittänyt tänä syksynä. Autoilijalle tämä tarkoittaa vetisiä ja liukkaita teitä. Nyt on hyvä tarkistaa renkaiden kunto: renkaissa tulee olla riittävän syvät urat, rengaspaine kohdallaan ja talvirenkaissa nastat kunnossa.

Yöt ovat syksyn myötä viilentyneet, ja monin paikoin lämpötila putoaa jo pakkasen puolelle. Aamuliikenteessä voi odottaa liukas ja jäinen tienpinta. Tien päällä kannattaa nyt muistaa maltti ja varovaisuus, oli alla sitten auto, pyörä tai kävelykengät. Auton renkaiden kuntoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Tieliikennelain mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuusta maaliskuuhun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Talvirenkaan kulutuspinnan pääurien syvyys olla vähintään 3 millimetriä. Kesärenkailla pääurien vähimmäissyvyys on 1,6 millimetriä.

Fennian ajoneuvo- ja omaisuusvakuutuspalveluista vastaavan johtajan Mikko Pöyhösen mukaan renkaiden suorituskyky heikkenee kuitenkin jo reippaasti ennen laissa määriteltyä rajaa.

– Jos urat ovat liian matalat ja tiellä on vettä tai loskaa, voi rengas nousta vesikerroksen päälle. Renkaista häviää pito eikä autoa voi enää ohjata. Puhutaan vesiliirtoon joutumisesta.

Renkaiden pito tiellä riippuu pääurien syvyydestä. Kun tiellä on vettä tai loskaa, voi rengas nousta vesikerroksen päälle, jolloin pito häviää. Puhutaan vesiliirtoon joutumisesta. Ajoneuvo joutuu vesiliirtoon sitä helpommin, mitä kuluneemmat renkaat autossa on.

– Moni vaaratilanne johtuu siitä, että autoissa on kesärenkaat sään muuttuessa huonompaan suuntaan. Toisaalta myös renkaiden huono kunto lisää onnettomuusriskiä. Auton renkaan kosketuspinta-ala tienpintaan on vain kämmenen kokoinen ja kun rengas kuluu, tämä ala vähenee entisestään. Samalla heikkenee myös auton hallinta, Pöyhönen muistuttaa.

– Moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että talvirengas suojaa myös erityisen märällä tiellä, sillä talvirenkaissa on syvemmät urat. Nastat tietenkin lisäävät pitoa jäisellä tiellä.

Pöyhösen mukaan sekä talvi- että kesärenkaiden kunto kannattaa nyt tarkistaa, niin urien kuin ilmanpaineidenkin osalta. Huonokuntoisilla teillä kannattaa hiljentää reippaasti vauhtia ja välttää kulumisurissa ajamista.

– Ei pidä odotella pääkallokelejä, vaan kevyemmilläkin yöpakkasilla voi jo vaihtaa talvirenkaat alle. Jos lumisade yllättää, ei kesärenkailla kannata ajaa ollenkaan.

Suistumiset yleistyvät syksyllä, huippu tammikuussa

Fennian vahinkotilastojen mukaan ajoneuvojen tieltä suistumisten määrä lähtee selvään kasvuun syyskuun jälkeen. Eniten suistumisia tapahtuu tammikuussa.

– Tieltä suistumiseen syys- ja talvikaudella on monia vaikuttavia syitä, kuten renkaiden kunto, renkaiden oikea-aikainen vaihto ja tilanteiden ennakointi. Myös olosuhteet vaikuttavat paljon, kuten sateet ja veden määrä teillä, musta jää, ensilumi sekä pimeys ja muut näkyvyyteen vaikuttavat tekijät, Pöyhönen sanoo.

– Jos tien pinta on liukas, eikä talvirenkaita ole vielä alla tai ne ovat huonossa kunnossa, pitenee auton pysähtymismatka. Tämä aiheuttaa vaaratilanteita itselle, muille autoilijoille ja erityisesti jalankulkijoille.

Pöyhösen mukaan renkaan pito ei korostu ainoastaan äkillisissä vaaratilanteissa, kuten peuran tullessa yhtäkkiä tielle. Jos ajaa kovalla vauhdilla jyrkempään mutkaan, voi auto lähteä luisuun, jos pito ei ole kunnossa.

Tieltä suistumiset 2010‒2022, kuukausittaiset keskiarvot, indeksi(100)=tammikuu

Fennian tilastojen mukaan tieltä suistumisia tapahtuu erityisesti loka-maaliskuussa. Suistumiset vähenevät selvästi maaliskuun jälkeen. Lähde: Fennian tilastot

Fennian tilastojen mukaan tieltä suistumisia tapahtuu erityisesti loka‒maaliskuussa. Lähde: Fennian tilastot

Miten välttää vesiliirtoon joutuminen

  • Tarkista hyvissä ajoin renkaiden kunto. Jos luvassa on paljon sateita ja kylmiä öitä, harkitse talvirenkaiden vaihtamista.

  • Pidä riittävä tilannenopeus. Vesiliirron riski kasvaa ennen kaikkea silloin, kun vauhtia on liikaa, tai renkaat ovat liian kuluneet.

  • Vältä ajamista tien kulumisurissa ajamista.

  • Jos joudut vesiliirtoon, pidä ratti suorassa ja nosta jalka kaasulta. Vältä nopeita ohjausliikkeitä, sillä ne saattavat aiheuttaa yllättäviä suunnanmuutoksia pidon palatessa.

Tarkista renkaat

  • Tarkista renkaiden kunto myös rengaskauden aikana ja erityisesti kesärenkaat syksyllä.

  • Talvirenkaat kannattaa tarkistaa talviloman aikoihin, sillä ne ovat saattaneet kulua talven aikana.

  • Muista huolehtia myös renkaiden rengaspaineesta, sillä vajaapaineisilla renkailla ajaminen heikentää auton hallintaa ja nopeuttaa renkaan kulumista.

  • Hanki uudet renkaat jo ennen lain vähimmäisrajaa.

  • Jos vaihdat sähköauton renkaat itse, muista noudattaa tarkasti autonvalmistajan ohjeita. Tunkin asettaminen väärään kohtaan voi vaurioittaa sähköauton akustoa, eikä tunkki välttämättä kestä painavan sähköauton painoa.

LiikennevakuutusAutovakuutusAjoneuvotTiedoteLiikkeellä

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet