Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Cleanmarinin toimitusjohtaja Mari Laaksonen ja Fennian johtaja Seppo Aho

Omakohtainen kokemus painui Mari Laaksosen mieleen: ”Silloin ymmärsin, mikä merkitys vakuutuksilla on”

4.9.2023

Mari Laaksonen tyrmää väitteen, jonka mukaan yrittäjä on täysin lainsuojaton, kun kyse on sosiaaliturvasta. Todellisuudessa sen kattavuuteen liittyvä valta ja vastuu on yrittäjällä, hän sanoo.

Laaksoselle on sydämen asia puhua oman tulevaisuuden turvaamisesta, sillä hän koki omakohtaisesti 14-vuotiaana mitä jos -tilanteen.

– Silloin ymmärsin, mikä merkitys vakuutuksilla on. Vakuutus on kaiken a ja o, jos jotain odottamatonta sattuu.

Rankka kokemus on jäänyt mieleen. Laaksonen korostaa etenkin yrittäjien sosiaaliturvaa, sillä yrittäjät vakuuttavat yleensä automaattisesti koneet, laitteet ja toimitilat. Oman ja lähteisten toimeentulon turvaaminen on kuitenkin tärkeintä. Se koskee niin yksinyrittäjiä kuin työnantajia.

Työnantajilla vastuu laajenee myös työntekijöihin. Kun yrittäjä on hoitanut tausta-asiat kuntoon, hän pystyy keskittymään rauhassa yrityksensä kehittämiseen.

Sosiaaliturvalla tarkoitetaan turvaa työkyvyttömyyden, ikääntymisen, työttömyyden ja kuoleman varalta. Yrittäjälle sosiaaliturvan perusta on YEL-vakuutus, joka vaikuttaa muun muassa työkyvyttömyyseläkkeen ja perhe-eläkkeen määrään.

– Olen ottanut itselleni kattavan YELin ja täydentänyt sitä vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla. Lisäksi minulla on yhtenäinen paketti, johon kuuluu sairauskulu- ja henkivakuutus. Erityisesti nuoret kokevat olevansa täysin ”kuolemattomia” ja he suhtautuvat välinpitämättömästi eläkeasioihin. YEL on paljon muutakin. Monelle alivakuuttaminen on tullut yllätyksenä, kun yrittäjä on halunnut esimerkiksi perhevapaalle, Laaksonen kertoo.

Fennian yhteistyökumppanuuksista vastaava johtaja Seppo Aho allekirjoittaa Laaksosen näkemyksen yllätyksestä sosiaaliturvan kohdalla. Fennian asiantuntija tekee yhdessä yrittäjän kanssa sosiaaliturvakartoituksen , jonka tehtävänä on kertoa yrittäjälle, paljonko hän tai yrittäjän läheiset saavat rahaa, jos jotakin vakavaa sattuu.

– Kerromme keskusteluissa laajemmin sosiaaliturvasta, erilaisista vaihtoehdoista ja ratkaisuista oman tulevaisuuden turvaamiseksi. Lopulta yrittäjä itse päättää, millä riskillä hän toimii, Aho kertoo.

Keskusteluyhteyden pitää toimia

Laaksosen perustama puhtauspalvelualan yritys Cleanmarin täytti tänä vuonna 20 vuotta. Yritys on laajentanut vuosien aikana toimintaansa ja tällä hetkellä työntekijöitä on 27.

Sarjayrittäjän aika kuluu myös muiden yritysten johtotehtävissä. Hän on osakkaana sisustus- ja lastentarvikkeita myyvässä verkkokaupassa, hallituksen puheenjohtaja perheomisteisessa kiinteistöhuoltoyhtiössä, ja omistaa sijoitusyhtiön. Lisäksi Laaksosella on useita luottamustehtäviä muun muassa Suomen Yrittäjissä.

Yritykset ovat erilaisessa kasvuvaiheessa, joten yrittäjälle on tärkeää keskustella säännöllisesti vakuutustarpeiden muutoksista tutun yhteyshenkilön kanssa.

– Tapaan Fennian yhteyshenkilöni kerran vuodessa. Yrityksen vakuutukset päivitetään tarvittaessa ja samalla puhutaan sosiaaliturvaan liittyvät asiat. Saan yhteyshenkilöni muutenkin aina kiinni, jos tarvitsen nopeasti vastauksia, Laaksonen sanoo.

Aho pitää niin ikään tärkeänä Fennian asiantuntijan ja yrittäjän välistä keskusteluyhteyttä. Tällöin yrityksen ja henkilökohtaiset vakuutukset ovat jatkuvasti ajan tasalla.

– Olennaista on käydä määräajoin koko vakuutusturva läpi yhdessä asiantuntijan kanssa. Yrittäjälle usein vaivattomin tapa on verkkotapaaminen , Aho kertoo.

Lue lisää

YrittäjyysYrityksen vakuutuksetYrittäjän vakuutuksetArtikkeliYritys
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet