Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Fennian tilastojen mukaan luonnonilmiöiden mökeille aiheuttamien vahinkojen määrä laski vuonna 2021 selkeästi suhteessa edelliseen ennätysvuoteen.

Myrskyvahinkojen määrä laskussa – varaudu vahinkoihin, kun laitat mökkiä talviteloille

6.10.2022

Fennian tilastojen mukaan luonnonilmiöiden mökeille aiheuttamien vahinkojen määrä laski vuonna 2021 selkeästi suhteessa edelliseen ennätysvuoteen. Myrskyvahinkojen korvausmäärissä on suuria vuosittaisia vaihteluja, riippuen myrskyjen kokonaismäärästä ja niiden voimakkuudesta. Voimakkaat myrskyt ajoittuvat pääasiassa syksylle ja talvelle. Niihin kannattaa varautua etukäteen.

Syys-lokakuu on perinteisesti aikaa, jolloin mökkejä valmistellaan tulevaan talveen. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on yli puoli miljoonaa mökkiä. Korona-ajan ja entistä paremmin varustettujen mökkien seurauksena yhä useampi suomalainen viettää aikaansa mökillä myös talvella. Moni mökki laitetaan tästä huolimatta edelleen syksyisin niin sanotusti talviteloille.

Talvella käyttämättömänä olevaan mökkiin kohdistuu riskejä, jotka on syytä huomioida. Mökillä voi käydä kutsumattomia vieraita, ja myrskyt saattavat koetella mökkiä ja sen pihamaata. Vahinkoja aiheuttavat esimerkiksi myrskytuulen kaatamat puut tai irtaimiston paiskautuminen mökin ikkunaan. Kellari ja siellä säilytettävät tavarat saattavat vahingoittua rankkojen sateiden takia. Venekin saattaa lähteä omille teilleen, jollei sen kiinnitykseen ole kiinnitetty huomiota.

Sateet ja myrskyt lisääntyvät tulevaisuudessa

Ilmastoasiantuntijoiden mukaan sateet ja erilaiset sään ääri-ilmiöt, kuten myrkyt, tulevat lisääntymään tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen seurauksena. Myrskyvahinkojen aiheuttamien korvausmäärien erot vaihtelevat suurestikin, sillä myrskyjen kokonaismäärässä ja niiden voimakkuudessa on eri vuosien välillä huomattavia eroja.

Vuonna 2021 Fennia korvasi myrskyistä johtuvia vahinkoja kaikkiaan 306 tapauksessa (edellisenä vuonna 617). Luonnonilmiöiden aiheuttamat vahingot kolminkertaistuivat ensimmäisenä koronavuonna 2020 suhteessa edelliseen vuoteen. Viime vuonna korvaustapaukset puolittuivat tuosta ennätysvuodesta. Iso osa 2021 korvausvahingoista liittyi kesäkuisiin Paula- ja Aatu-myrskyihin.

Myrskyistä johtuvien vahinkojen määrän kehitys Fennialla

Fennian tilastojen mukaan myrskyistä aiheutuneiden vahinkotapausten lukumäärä puolittui ennätyksellisestä vuodesta 2020 vuoteen 2021. Lähde: Fennian tilastot

Tämän vuoden osalta Suomi on toistaiseksi säästynyt isoilta myrskyiltä. Kuluvan vuoden vahinkotapausten määrä ovat toistaiseksi ollut hieman viime vuotta alemmalla tasolla. Lopullinen määrä riippuu luonnollisesti loppuvuoden säistä ja mahdollisten myrskyjen voimakkuudesta.

- Myrskyihin kannattaa varautua koko ajan pitämällä mökki kunnossa ja perustarvikkeita saatavilla, etenkin jos mökillä vietetään aikaa läpi vuoden, sanoo Fennian vastaava asiantuntija Anne Salonen-Kakko.

Mökit sijaitsevat tyypillisesti haja-asutetuilla ja metsäisillä alueilla, jolloin esimerkiksi kaatuvat puut aiheuttavat suurempia vahinkoja kuin taajamissa ja kaupungeissa

- Myrskyihin varautuessa olennaista on, että vahingot pyritään pitämään mahdollisimman pieninä. Ulkona oleva irtaimisto ja kalusteet on hyvä suojata tai kiinnittää tukevasti sekä tarkistaa katon kunto säännöllisesti, Salonen-Kakko muistuttaa.

Näillä vähennät myrskyvahinkojen todennäköisyyttä:

  • Tarkista katon kunto vuosittain

  • Pidä räystäskourut yms. siistinä, jotta sadevesi ohjautuu oikein, eikä jää keräänny seinien viereen

  • Tarkista tai tarkistuta mökin välittömässä läheisyydessä olevien puiden kunto. Lahonneet iäkkäät puut kaatuvat herkemmin ja aiheuttavat vahinkoa mökille

  • Pistä ulkona oleva irtaimisto ja kalusteet suojaan tai kiinnitä ne tukevasti

  • Tarkista veneen kiinnitys ja suojaus

  • Myrskyn jälkeen on aina paikallaan tarkistaa, onko vahinkoja sattunut. Tarkista samalla myös naapurimökkien tilanne ja soita tarvittaessa apua.

Muista lisäksi nämä, jos vietät mökillä aikaa myös talvella:

  • Puhdasta vettä ja ruokaa on hyvä olla varastossa useamman päivän tarpeisiin (72 h ohjeistus)

  • Muista pitää ensiapupakkauksen sisältö päivitettynä

  • Kynttilät ja muut vaihtoehtoiset valonlähteet sähkökatkon varalta

  • Mökin lämmitys, jos sähköä ei ole tarjolla

Kannattaa huomioida, että sähkökatkon aiheuttamat vahingot voivat kuulua sähkön toimittajan korvausvastuun piiriin.

Lue lisää

KotivakuutusVenevakuutusTiedoteKoti

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet