Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Liikennevakuutuslaki uudistuu kesäkuun alussa 2024

Liikennevakuutuslaki uudistuu 1.6.2024

3.5.2024

Uuden lain mukaan yli 25 kilometriä tunnissa kulkevat tai yli 25 kg painavat sähköpotkulaudat ja muut rekisteröimättömät sähköiset liikkumisvälineet on vakuutettava lakisääteisellä liikennevakuutuksella.

Sähköpotkulautoja vuokraavien yritysten ja yrittäjien on jatkossa liikennevakuutettava kaikki vuokrattavat sähköpotkulautansa.

Lisäksi lakiin tehdään muutamia pienehköjä muutoksia, muun muassa kuljettajanpaikkasuojaan moottoriajoneuvourheilukilpailuissa ja kaivamisesta aiheutuneiden omaisuusvahinkojen korvaamiseen. Ajoneuvoyhdistelmien osien vastuunjakoa täsmennetään.

Tässä lakiuudistuksen olennaisimmat muutokset:

Mikä muuttuu?

Sähköpyörät, sähköpotkulaudat ja muut rekisteröimättömät sähköiset liikkumisvälineet

Lakiesityksen mukaan liikennevakuutettavia ovat kaikki yli 25 kilometriä tunnissa kulkevat tai yli 25 kiloa painavat moottoriajoneuvot. Näitä ovat esimerkiksi osa sähköpotkulaudoista ja muista rekisteröimättömistä sähköisistä liikkumisvälineistä.

Vuokraustoiminnassa vakuuttamisvelvollisuus koskee sähköpotkulautoja painosta riippumatta.

Myös lasten käyttöön tarkoitetut ajoneuvot on vakuutettava, jos nopeus- tai painoraja ylittyy. Käytännössä useimmat leluautot eivät ylitä liikennevakuutuslain asettamia rajoja.

Sähköavusteisten polkupyörien osalta on huomattava, että sellaisia sähköavusteisia pyöriä, jotka edellyttävät liikkuakseen myös polkemista, ja joissa moottorin avustus kytkeytyy pois, kun ajonopeus saavuttaa 25 km/h, ei pidetä lain tarkoittamina ajoneuvoina. Edellytyksenä on lisäksi, että moottorin suurin sallittu teho on 250 W. Liikennevakuutuslain tarkoittamiksi ajoneuvoiksi ei myöskään katsota sähköpolkupyöriä silloinkaan, kun niiden sähkömoottorit toimivat polkematta, mutta pyörän nopeus on enintään kuusi kilometriä tunnissa.

Liikennevakuuttamisvelvollisuus ei siis koske nämä edellytykset täyttäviä sähköavusteisia polkupyöriä. Kaikkien muiden sähköpyörien kohdalla vakuuttamisvelvollisuus määräytyy kuten muissakin sähköisissä liikkumisvälineissä. Liikennevakuutus tulee siten hankkia yli 25 kg painaville tai moottorin avustamana yli 25 km/h kulkeville ajoneuvoille.

Kilpaurheilu

Lakiuudistuksessa liikennevakuutuslaista poistetaan moottoriajoneuvokilpailuja koskeva rajoitus. Se tarkoittaa, että jatkossa moottoriajoneuvokilpailuissa on kyse ajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä ja kilpa-ajoneuvotkin pitää liikennevakuuttaa.

Kuljettajanpaikkasuoja moottoriajoneuvokilpailuissa poistetaan, joten kilpailuun tai lajiharjoitteluun osallistuneelle ajoneuvon kuljettajalle itselleen aiheutuneita henkilövahinkoja ei korvata liikennevakuutuksesta. Kilpailuihin osallistuneen ajoneuvon liikennevakuutus korvaa kuitenkin muille kuin tämän ajoneuvon kuljettajalle aiheutuneita henkilö- ja omaisuusvahinkoja.

Infra

Lakiuudistuksen jälkeen liikennevakuutuksesta ei korvata moottoriajoneuvolla kaivamisesta aiheutunutta omaisuusvahinkoa. Alan yrittäjien kannattaa varmistaa, mitä vahinkoja yrityksen vastuuvakuutus kattaa.

Fennian asiakkaana voit ottaa yhteyttä omaan yhteyshenkilöösi tai soittaa asiakaspalveluumme numeroon 010 503 8818.

Muita muutoksia lakiin

Liikennevakuutuslakiin on tehty myös muita muutoksia, jotka eivät merkittävästi muuta liikennevakuuttamisen nykytilaa. Esimerkiksi ajoneuvoyhdistelmien vastuunjakoa on täsmennetty siten, että jos yhdistelmän vetoajoneuvoa ei voida tunnistaa, vahingosta vastaa perävaunun vakuuttanut vakuutusyhtiö.

Keitä lakiuudistus koskee?

Ajoneuvon määritelmä muuttuu ja vakuuttamisvelvollisuuden piiriin tulevat jatkossa kuulumaan esimerkiksi osa sähköpotkulaudoista ja muista vastaavista kevyistä liikkumisvälineistä. Tällaisten ajoneuvojen omistajien on nyt tärkeää tarkistaa oman sähköpotkulaudan tai vastaavan liikkumisvälineen paino ja nopeus.

Jos oma sähköpotkulauta tai muu sähköinen liikkumisväline painaa yli 25 kiloa tai kulkee yli 25 kilometriä tunnissa, on sille hankittava liikennevakuutus. Vakuuttamisvelvollisuus koskee muun muassa 25/25-kriteerin täyttäviä sähköpotkulautoja, sähköskoottereita ja senioriskoottereita.

Sähköpotkulautojen vuokralleantajien ja tällaisia vuokrauspalveluita käyttävien kuluttajien on hyvä tutustua liikennevakuutuslain muutoksiin. Vuokralle annettaville sähköpotkulaudoille on aina hankittava liikennevakuutus. Vuokrattavia sähköpotkulautoja käyttävien kuluttajien kannattaakin varmistaa, että vuokraava yritys tai taho on hoitanut vakuuttamisvelvoitteensa.

Elinkeinonharjoittajalta vuokratun sähköpotkulaudan liikennevakuutus korvaa liikennevahingon syyttömille osapuolille aiheutuneita henkilö- ja omaisuusvahinkoja, mutta sähköpotkulaudan kuljettajalle ainoastaan sairaanhoitokulut, jos sähköpotkulaudan rakenteellinen nopeus on enintään 25 kilometriä tunnissa. Tätä nopeammat sähköpotkulaudat on joka tapauksessa vakuutettava, olivatpa ne vuokrattuja tai ei, ja silloin korvausvastuussa ei ole sähköpotkulaudan kuljettajan henkilövahinkojen osalta tätä rajoitusta.

Kaivuutöitä tekevien yritysten tulisi huomioida omassa vakuutusturvassaan lakimuutos ja huolehtia, että heillä on vastuuvakuutus tältä osin kunnossa.

Vaikka moottoriajoneuvokilpailuihin ja harjoituksiin käytettävät ajoneuvot on jo tähänkin asti suurimmaksi osaksi pitänyt liikennevakuuttaa, moottoriurheilukilpailujen ja -harjoitusten järjestäjien tai osallistujien tulee nyt varmistaa, että kaikilla tapahtumiin osallistuvilla moottoriajoneuvoilla on liikennevakuutus. Lisäksi kilpailuihin tai lajiharjoitteluun osallistuvien kuljettajien on huolehdittava siitä, että heillä on näissä tilanteissa voimassa vakuutus, joka kattaa heidän henkilövahinkonsa.

Tarvitseeko minun tehdä jotain?

Jos omistat sähköpotkulaudan tai muun sähköisen liikkumisvälineen, tarkista painaako se 25 kiloa tai enemmän, tai ylittääkö sen enimmäisnopeus 25 kilometriä tunnissa. Jos paino tai nopeus ylittää rajan, tarvitset liikennevakuutuksen. Voit kysyä vakuutustarjousta Fennian asiakaspalvelusta soittamalla numeroon 010 503 8808 tai ottamalla yhteyttä meihin chat-palvelun kautta.

Jos olet infrayrittäjä ja teet kaivuutöitä liikenneväylillä, tarkista että vastuuvakuutuksesi on riittävän kattava lakiuudistuksen jälkeen. Fennian asiakkaana voit tarkistaa vakuutuksesi kattavuuden ottamalla yhteyttä yhteyshenkilöösi tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 010 503 8818.

Jos olet kilpa-autoilija tai autourheilutapahtumien järjestäjä, huolehdi että ajoneuvot on kilpailuissa ja lajiharjoittelussa vakuutettu oikein. Kilpailuun tai lajiharjoitteluun osallistuneelle ajoneuvon kuljettajalle itselleen aiheutuneita henkilövahinkoja ei korvata liikennevakuutuksesta, joten kuljettajana huolehdi, että sinulla on vapaaehtoinen henkilövakuutus itsellesi sattuvien henkilövahinkojen varalta.

Oma vakuutusyhtiösi auttaa tarvittaessa selvittämään, tarvitsetko liikennevakuutuksen ja miten saat sellaisen.

LiikennevakuutusAutovakuutusUutinenLiikkeellä

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet