Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Autojen tuulilasit ovat nyt kovilla – kiveniskemiä syntyy erityisesti maalis-huhtikuussa

24.3.2022

Talvi on hyvää vauhtia väistymässä. Lumien sulaminen tarkoittaa myös autoteillä sinkoilevia nastoja ja pikkukiviä. Tuulilasien kiveniskemät kannattaa korjauttaa nopeasti, sillä ne voivat levitä halkeamiksi ja aiheuttaa suurempia haittoja.

Fennian tilastojen mukaan autojen tuulilasivahinkoja sattuu eniten maalis-huhtikuussa, joskin niitä tapahtuu vuoden ympäri. Fennian kaskovahingoista noin kolmannes on lasivahinkoja ja niitä sattuu keskimäärin useita kymmeniä päivittäin.

– Lasivahinkoja sattuu varsin tasaisesti joka vuosi ja määrät hieman vaihtelevat sen mukaan, missä vaiheessa lumet sulavat teiltä. Jos autojen ja liikenteen määrä lisääntyy, lisääntyvät todennäköisesti myös lasivahingot. Niiden nopea korjaaminen on tärkeää, sillä pienistä säröistä voi kasvaa nopeastikin isompia halkeamia, muistuttaa Fennian ajoneuvovakuutus- ja vahinkoasioista vastaava johtaja Mikko Pöyhönen.

Maalis-huhtikuu on tyypillisintä aikaa tuulilasien säröille, koska lumet ovat sulamassa varsinkin Etelä-Suomen vilkkailla teillä. Toisaalta talvirenkaita ei ole vielä vaihdettu kesärenkaisiin, koska sääolosuhteet voivat vaihdella paljonkin kevään aikana, joten renkaiden nastoja napsahtelee myös tuulilasiin.

Fennialle ilmoitetut lasivahingot kuukausittain vuonna 2021, indeksi(100)=tammikuu

Fennialle ilmoitetut lasivahingot kuukausittain 2020-2021

Lasivahinkoja ilmoitetaan Fennialle ennen kaikkea keväisin.

Pienestä kiveniskemästä voi syntyä pitkä halkeama

Moni autoilija saattaa jättää kiveniskemän korjaamatta, koska pitää vauriota pienenä. Kiveniskemä saattaa kuitenkin levitä suuremaksi halkeamaksi tuulilasissa ja häiritä ajamista.

– Ensihätään kiveniskemä kannattaa suojata teipillä, niin se pysyy puhtaana ja on helpompi korjata. Teippi ei kuitenkaan suojaa tuulilasia kovin pitkään, joten se ei ole mikään korjaustoimenpide.

Pöyhönen huomauttaa myös, että pieni kiveniskemä on helpompi ja nopeampi korjauttaa kuin suuremmaksi levinnyt halkeama. Siinä missä pienen särön korjaus saattaa onnistua odottaessa, voi tuulilasin vaihtamiseen mennä koko päivä.

Tuulilasi kannattaa pitää puhtaana ja sen kuntoa on hyvä tarkkailla säännöllisesti. Kiveniskemät voivat tulla myös lasin reunoille, jolloin niitä ei huomaa yhtä nopeasti. Halkeama voi syntyä jo pienestäkin säröstä.

– Monissa autoissa, niin uusimmissa kuin vähän vanhemmissakin, on erilaisia antureita ja tutkia, jotka tulee lasinvaihdon jälkeen myös kalibroida. Uudempien autojen lasit saattavat myös rikkoutua aiempaa herkemmin, koska ne ovat säästö- ja päästösyistä ohuempia, Pöyhönen sanoo.

Lasivahinkojen syntymistä voi ehkäistä omalla liikennekäyttäytymisellä

Autojen tuulilasien säröt syntyvät ennen kaikkea edessä ajavan auton renkaista tai renkaiden alta sinkoutuvista nastoista ja irtokivistä. Kun edellä ajavaan pidetään riittävä turvaväli, eivät kivet ja nastat ehdi tuulilasiin asti.

Samasta syystä ohitustilanteessa on syytä palata omalle kaistalle vasta siinä vaiheessa, kun etäisyyttä on riittävästi.

– Hyvä nyrkkisääntö on, että omalle kaistalle palataan, kun ohitettava auto näkyy peruutuspeilistä. Tietenkin muu liikenne ja vastaantulevat autot huomioiden. Muut huomioivalla ajamisella ei suojata ainoastaan tuulilaseja, vaan lisätään ylipäätään turvallisuutta autoteillä, Pöyhönen muistuttaa.

– Myös rajut kiihdytykset ja jyrkät käännökset voivat entisestään lisätä nastojen irtoamista ja kivien sinkoilua. Niitä kannattaa välttää paitsi tuulilasien suojaamiseksi myös renkaiden kunnon säilyttämiseksi.

Lisätietoja

Mikko Pöyhönen
Johtaja, ajoneuvovakuutus- ja vahinkopalvelut
mikko.poyhonen@fennia.fi
Puh. 040 653 0950

Fennia – yrittämistä ja elämää varten

Vakuutus tarkoittaa valmistautumista tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Me Fennialla tarjoamme vahinko-, henki-, eläke- ja säästövakuuttamisen palveluita. Olemme aina täydellä sydämellä mahdollistamassa sitä, että sinä voit kokeilla ja yrittää. Kun sinä kehityt, me kehitymme mukana.

Lue lisää

  • Ajoneuvot ja liikenne
  • Auton tuulilasi vahingoittui
AjoneuvotAutovakuutusLiikennevakuutusTiedoteFennia

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet