Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Poikkeuksellinen kevät laittoi yrittäjäkaksikon suunnitelmat uusiksi – alkushokin jälkeen syntyi uudenlaista liiketoimintaa

27.8.2020

Kuluneen kevään poikkeustilanne tyhjensi tapahtuma-alan yritys Maikki Oy:n varauskalenterin. Maikin yrittäjäkaksikko ei kuitenkaan heittänyt hanskoja tiskiin, vaan muotoili palveluaan vastaamaan poikkeusajan haasteisiin.

Kun Suomen hallitus maaliskuun 12. päivä tiedotti varautumisesta ja suosituksista koronaviruksen taltuttamiseksi, oli juontamista palveluna tarjoavan Maikki Oy:n yrittäjä Kati Vasell parhaillaan työkeikalla stylistina. Puhelin oli pari tuntia poissa päältä, kun Kati teki asiakkaalle värianalyysiä.

”Kun avasin puhelimeni, oli minulle tullut kymmeniä sähköposteja, WhatsApp-viestejä ja tekstiviestejä. Kaikki viestit koskivat syksyn juontokeikkojen peruutuksia”, Kati muistelee.

Yrittäjäkumppani Tuuli-Elina Ruuskanen oli samaan aikaan juontamassa kauppakeskustapahtumaa. Juontoa täytyi jatkaa hymy kasvoilla, vaikka puhelin piippasi keikkaperuutuksia toisensa perään.

”Parissa tunnissa meidän koko kevään bisnes käytännössä kuoli. Ensin meidän molempien omat keikkakalenterit tyhjenivät, ja seuraavaksi menivät keikat kaikilta muilta listoillamme olevilta juontajilta. Mietimme vain, että miten ihmeessä tästä päästään eteenpäin”, Tuuli-Elina kertaa ajatuksiaan.

Kaksi yrittäjää päätti yhdistää voimansa

Maikki syntyi vuonna 2013, kun omien toiminimiensä kautta juontokeikkoja tehneet Kati ja Tuuli-Elina päättivät yhdistää voimansa.

”Meillä molemmilla oli sama ongelma kun juonsimme yksin: ei ollut tarjota asiakkaalle ketään toista tilalle, jos itse sattui vaikka sairastumaan, tai oli jo varattu toiselle keikalle”, Tuuli-Elina kertoo.

Naiset olivat tehneet jo aiemmin yhteistyötä ja tiesivät, että heillä oli yrityksen pyörittämiseen liittyen samanlaisia ajatuksia. Nyt Maikin listoilla on juontajia jo vajaat parikymmentä, ja ennen poikkeustilaa yrityksellä oli hyvä kasvuvauhti päällä.

”Yrittäjän arki on hektistä, mutta olemme aina halunneet tehdä töitä niin, että se on meille myös mieluisaa. Ajattelemme, että meillä täytyy yrittäjinä olla vapautta tehdä niitä valintoja, jotka ovat meille itselle tärkeitä. Esimerkiksi neljän päivän työviikko on ollut sellainen asia, mistä olemme halunneet molemmat pienten lasten vanhempina pitää kiinni”, Kati kertoo.

Poikkeustila raivasi aikaa kehitystyölle

Kun Maikin varauskalenteri maaliskuussa tyhjeni kerralla koko kevään osalta, oli yrittäjien ensimmäinen reaktio ahdistus ja lamaantuminen. Pahimman alkushokin jälkeen Kati ja Tuuli-Elina alkoivat kuitenkin pikkuhiljaa saada takaisin positiivista asennettaan. Alkoi ideointi siitä, miten yritystoiminnan saisi pidettyä pyörimässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

”Laskeskeltiin siinä, että meillä on vielä maaliskuussa varaa maksaa palkkaa, mutta sen jälkeen ei kyllä ole rahaa mistä maksaa enää yhtään mitään. Toisaalta uskoimme vahvasti, että jos vaan pääsemme tästä keväästä jotenkin yli, niin kyllä me tästä vielä selvitään”, Tuuli-Elina sanoo.

Verkkokursseista oli ollut puhetta jo aiemmin, mutta aikaa niiden kehittämiseen ei ollut koskaan tuntunut kunnolla löytyvän. Nyt kun muut työt peruuntuivat, aukesi kaksikolle mahdollisuus paketoida kasaan ilmassa leijuneita ajatuksia.

”Juontamisen verkkokurssi ei ehkä olisi tullut ihan tyhjästä mieleen siinä stressitilanteessa. Olimme kuitenkin pyöritelleet kurssin mahdollisuutta jo pidempään, ja nyt kun aikaa järjestyi, niin päätimme tarttua kehitystyöhön”, Kati kertoo.

Katin ja Tuuli-Elinan onneksi Maikille myös myönnettiin Business Finlandin kehitysraha, joka mahdollisti verkkokursseihin keskittymisen taloudellisesti.

”Ilman apurahaa meillä ei olisi ollut varaa alkaa kehittää toimintaa tässä tilanteessa. Olimme onnekkaita myös siinä, että meidän kanssamme samassa yhteisöllisessä työtilassa toimi rahoitusasiantuntija, joka paitsi vinkkasi meitä hakemaan rahaa, myös auttoi hakemuksen teossa”, Tuuli-Elina sanoo.

Lisääntynyt vapaa-aika ja apuraha mahdollistivat myös sen, että Kati ja Tuuli-Elina pystyivät kevään aikana kirjoittamaan verkkokurssien tueksi juontamisen oppikirjan, joka julkaistaan loppuvuodesta.

Yrityskumppanin tuki ja verkostot auttoivat pitämään yllä positiivista asennetta

Kati ja Tuuli-Elina kertovat, että tärkein voimavara poikkeustilanteesta selviämiseen on ollut yrityskumppanin tuki.

”Auttaahan se tosi paljon, että ei ole yksin tässä tilanteessa, vaan tekee töitä yhdessä ystävän kanssa. Kun toisella on epätoivon hetki, niin toinen jaksaa kantaa.”

Naiset kertovat, että myös yrityksellä ennen poikkeustilaa ollut hyvä kasvuvauhti tsemppasi siihen, että keväästä selvittiin positiivisella asenteella.

”Meillä ei kummallakaan ole ollut sellaista tapaa, että jäädään murehtimaan asioita liian pitkäksi aikaa. Uskomme, että kaikella on joku tarkoitus, ja että vaikeudet voivat kasvattaa vahvuuksia ja voimavaroja”, Kati sanoo.

Tärkeä apu keväästä selviytymiseen olivat myös hyvät verkostot. Kun oma yritys oli saanut tukea ja apua esimerkiksi kehitysrahan hakemiseen, auttoi vastavuoroinen muiden sparraaminen myös itseä jaksamaan.

”Hyödynsimme kyllä kaikki mahdolliset verkostot. Esimerkiksi Telian kautta päästiin mukaan kampanjaan, jossa tarjottiin pienyrittäjille mainostilaa televisiosta. Lisäksi olen itse aktiviinen yrittäjänaisissa, missä pääsin tsemppaamaan muita sen oman alkujärkytyksen jälkeen”, Kati sanoo.

”Kävikö meillä kummallakaan sitten oikeasti mielessä, että tämä oli nyt tässä? Oli siinä toki sellaista epätoivoa, mutta lopulta meillä on ollut kuitenkin aika toiveikas olo, että tästä selvitään vielä”, Kati kiteyttää.

Lue lisää

YrittäjyysYrittäjän vakuutuksetArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet