Vanliga frågor om inkomstregistret
31.7.2020
Inkomstregistret är en nationell elektronisk databas som innehåller omfattande löne-, pensions- och förmånsuppgifter på ett individuellt plan. Registret ersätter årsanmälningarna om löner som nu görs till Skatteförvaltningen, arbetspensionsinrättningar, arbetslöshetsförsäkringsfonden och olycksfallsförsäkringsbolag.
Arbetsgivare anmäler arbetstagarnas löneuppgifter till inkomstregistret från och med den 1 januari 2019. Uppgifterna anmäls i samband med löneutbetalning. Olycksfallsförsäkringsbolagen tar ut sina arbetsolycksfallsförsäkringskunders löneuppgifter per yrkesklass från inkomstregistret från och med den 1 januari 2020.
Du behöver inte längre lämna en separat årsanmälan till olycksfallsförsäkringsbolaget. Fennia tar ut löneuppgifterna för 2019 per yrkesklass från inkomstregistret i januari 2020.
Om din arbetsolycksfallsförsäkring för företaget upphör eller om du överför arbetsolycksfalls-försäkringen till ett annat bolag under 2019, ska du anmäla de faktiska uppgifterna om löner och yrkesklasser för den tid försäkringen var giltig hos Fennia. Då ska du göra anmälan om lönerna 2019 på tjänsten Mitt Fennia.
Alla uppgifter som anmälts till inkomstregistret korrigeras också i inkomstregistret. En korrigeringsanmälan ska göras omgående. Vi tar fram korrigeringsanmälningar månatligen i samband med att löner tas fram (den andra hela veckan varje månad). Se närmare anvisningar för korrigering av uppgifter här .
Notera också andra som använder uppgifterna när du korrigerar uppgifter. Om material med löneuppgifter måste makuleras vid korrigering och uppgifterna anmälas på nytt ska makulering göras och en ny anmälan lämnas in samma dag.
Notera att korrigering/makulering av uppgifter i inkomstregistret också förmedlas till sådana användare, för vars del uppgifterna var rätt från början. Därför uppmanar inkomstregistret att en ny anmälan lämnas in så snart som möjligt samma dag som makuleringen görs. Om makuleringen görs och den nya anmälan når Elo olika dagar kan räntepåföljder uppstå till exempel i fråga om arbetspensionsavgiften. Till Elo ska makuleringar och nya anmälningar som gäller samma löneutbetalningsdag göras före kl. 14 samma dag (andra arbetspensionsbolag kan tillämpa andra tider).
Det lönar sig att anmäla så noggranna uppgifter som möjligt till inkomstregistret. Du slipper lämna ytterligare redogörelser om du också anmäler kompletterande uppgifter om anställningsförhållanden och frånvaro till inkomstregistret.
Notera särskilt följande vid anmälan till inkomstregistret
Välj anmälningsalternativ två (2).
Fyll i uppgifter om anställningsförhållandet, t.ex. anställningens typ och längd, typ av lön och överenskommen regelbunden veckoarbetstid.
Anmäl också frånvarouppgifter såsom period, antal dagar, orsak och lönebelopp.
Meddela kompletterande uppgifter så snart som möjligt, helst tillsammans med de obligatoriska uppgifterna.
För betalning av ersättning för inkomstbortfall behövs uppgiften om arbetsgivaren har betalat lön för sjukdomstid. Uppgiften fås från inkomstregistret om frånvarouppgifter har anmälts. Om frånvarouppgifter inte anmäls till inkomstregistret måste försäkringsbolaget begära uppgifterna om lön för sjukdomstid direkt från arbetsgivaren.
Saknade löneuppgifter påverkar såväl försäkringspremien som arbetstagarens ersättning. Uppdaterade löneuppgifter som anmälts enligt inkomstregistrets anvisningar garanterar smidig behandling på försäkringsbolaget och en försäkringspremie som motsvarar premiegrunderna.
Om löneuppgifter utesluts från premien med uppgifterna om typ av försäkring blir försäkringspremien som försäkringsbolaget fastställer fel. Den felaktiga försäkringspremien tryggar inte de försäkrade arbetstagarnas förmåner och motsvarar inte den verkliga risken för olycksfall och arbetssjukdomar. Om försäkringspremien inte motsvarar risken, inflyter inte tillräckligt mycket premier för betalning av ersättningar.
Om löneuppgifter utesluts från försäkringspremien med typ av försäkring, finns inte korrekta uppgifter för att fastställa arbetstagarens ersättning vid inkomstbortfall. Som grund för ersättningen för inkomstbortfall tas inkomsterna som beaktas i premien för försäkringen mot olycksfall i arbetet och arbetssjukdomar. Om uppgifterna som anmäls inte motsvarar de verkliga inkomsterna eller om inkomster inte alls anmälts, kan arbetstagarens ersättning för inkomstbortfall vara mycket låg eller inte beviljas alls. Löneuppgifter används också som historie- och jämförelsedata, till exempel så att löneuppgifterna för 2019 används ännu när ersättning fastställs för inkomstbortfall till följd av skadefall som inträffar 2022. Löneuppgifter som saknas för 2019 inverkar därmed på arbetstagarens ersättning för inkomstbortfall under kommande år.
Om uppgifterna som försäkringsbolaget använder, och som bolaget fått från inkomstregistret, var bristfälliga eller felaktiga kan försäkringsbolaget flera år senare korrigera den fastställda försäkringspremien eller ett försäkringsbeslut som meddelats.
För beräkning av premien för arbetsolycksfallsförsäkringen behöver vi uppgifter också om typen av arbete som utförs i företaget, dvs. yrkesklass.
Uppge yrkeskoden enligt Statistikcentralens yrkesklassificering . Ur olycksfallsförsäkringens synvinkel har yrkesklassificeringen gjorts på en så noggrann nivå som möjligt, dvs. med fem tecken. Använd dessa yrkeskoder och -beteckningar när du anmäler löner för vilka en olycksfallsförsäkringspremie tas ut.
Yrkesklassen beskriver risken för olycksfall och arbetssjukdomar i arbetet som arbetsgivaren låter utföra. Försäkringspremien ska motsvara den verkliga risken i arbetet. Om yrkesklassen som anmälts till inkomstregistret inte motsvarar den verkliga risken i arbetet, blir försäkringspremien som försäkringsbolaget fastställer fel. Uppgifterna om yrkesklass används också av Statistikcentralen och Arbetarskyddet. Därför inverkar uppgifterna om yrkesklass på mycket annat är bara försäkringspremien.
Försäkringsnumret anmäls bara i situationer där arbetsgivaren har flera olycksfallsförsäkringar antingen hos Fennia eller hos olika försäkringsbolag (s.k. delad försäkring).
Försäkringsnumret behöver inte uppges i varje anmälan, utan bara när arbetsgivaren har försäkrat sina arbetstagare med flera försäkringar.
För Fennias del har vi kommit överens om att FO-numret används som identifieringskod, vilket betyder att kunden ska fylla i löneanmälan till inkomstregistret så här:
Typ av identifiering: 1
Identifieringskod: FO-nummer (Fennias FO-nummer är 0196826-7)
Arbetsolycksfallsförsäkringens försäkringsnummer: Fennias nummer för arbetsolycksfallsförsäkringen finns på försäkringsbrevet, förhandskalkylen och räkningen.
Kontrollera att löneanmälningarna har gjorts korrekt från och med den 1 januari 2019 också i fråga om arbetsolycksfallsförsäkring. Eventuella felsituationer vid anmälan:
Arbetstagarens löneuppgifter har anmälts med uppgiften ”ingen försäkringsskyldighet (arbetsolycksfalls- och yrkessjukdomsförsäkring)” som typ av försäkring, varvid lönerna har styrts utanför försäkringen.
Uppgifterna om en FöPL-försäkrad företagaren har inte anmälts med uppgiften ”Ingen försäkringsskyldighet (arbetsolycksfalls- och yrkessjukdomsförsäkring)” som typ av undantagssituation för försäkring, varvid företagarens löner har styrts till den obligatoriska försäkringen mot olycksfall i arbetet och arbetssjukdomar.
Yrkesklassen som anmälts motsvarar inte uppgiften om yrkesklass i försäkringen.
Yrkesklass har inte anmälts alls.
Försäkringsnumret har inte anmälts för en delad försäkring.
Från inkomstregistret kan man ta ut rapporten Sammandrag över betalarens anmälningar om löneuppgifter per inkomstslag (618).
För rapporten räknas avstämningsuppgifter per inkomstslag utifrån anmälningar om löneuppgifter som betalaren lämnat in. Rapporten är avsedd för att betalarna ska kunna stämma av och kontrollera anmälda uppgifter. Rapporten är i csv-format. Inkomstregistret skapar rapporten i utifrån en betalarens materialbeställning i e-tjänsten och betalaren hämtar den från inkomstregistrets e-tjänst. Rapport 618 är en engångsbeställning, 619 är motsvarande rapport som fortlöpande beställning.
Länk till inkomstregistrets webbsida Rapporter , som ger närmare anvisningar.
Till inkomstregistret ska du inte anmäla arbetsolycksfallspremiens förskottslönesumma eller procenttalet för arbetsolycksfallspremien.
Arbetsgivare anmäler utbetalda löner till inkomstregistret. Löneuppgifterna ges per inkomstslag. För arbetsolycksfallsförsäkringen ska man också anmäla uppgifter om typen av arbete, dvs. yrkesklass. Yrkesklassen ska anmälas enligt Statistikcentralens koder för inkomstregistret.
Uppgifter om företagarens lön tas inte ut från inkomstregistret. FöPL-försäkrade företagare anmäler sin FöPL-inkomst separat till Fennia. Grunden för arbetsolycksfallsförsäkringspremien och ersättningen för inkomstbortfall utgörs av företagarens gällande FöPL-arbetsinkomst.
Löneuppgifter för en FöPL-försäkrad företagaren ska anmälas med uppgiften ”Ingen försäkringsskyldighet (arbetsolycksfalls- och yrkessjukdomsförsäkring)” som typ av undantagssituation för försäkring. Om löneuppgifterna har anmälts utan uppgift om typ av undantagssituation för försäkring ska anmälan makuleras och en korrigerad anmälan lämnas in.
Vi får inte uppgifter som behövs för beräkning av försäkringspremien för specialgrupper som ska försäkras enligt lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar (skolelever och studerande, personer i arbetsmarknadsutbildning, arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte eller arbetsverksamhet för personer med funktionsnedsättning eller utvecklingsstörning samt förtroendevalda i kommuner) från inkomstregistret. De här uppgifterna ska du anmäla separat på en blankett på Mitt Fennia antingen vid försäkringsperiodens slut eller när försäkringen upphör.
Försäkringspremien faktureras vid försäkringsperiodens slut.
Ja, om en privatperson anställer en arbetstagare. Uppgifterna anmäls i samband med löneutbetalning .
Vi tar i regel fram löneuppgifter med finskt FO-nummer eller personbeteckning via det tekniska gränssnittet, men om kunden inte har ett finskt FO-nummer/en finsk personbeteckning kan uppgifterna lämnas till inkomstregistret också med en annan identifierare av betalaren. I fortsättningen börjar arbetsolycksfallsförsäkringen inte gälla om betalaren inte har en identifierare som inkomstregistret godkänner.
Som löneutbetalarens identifierare ska något av följande användas (både typ av identifierare och identifierare ska uppges):
Typ av identifierare / Identifierare
1 FO-nummer
2 Personbeteckning (finsk)
3 Momskod (VAT)
4 GIIN-nummer
5 Skatteregistreringsnummer
6 Handelsregisternummer
7 Utländsk företagskod
8 Utländsk personbeteckning
99 Annan identifierare
Kunden kan inte avsluta sin försäkring genom inkomstregistret. Vi tar bara fram löneuppgifter ur inkomstregistret. Om kunden inte har anställda och vill avsluta försäkringen som onödig, ska kunden meddela oss separat.
Vi tar fram löneuppgifter för de yrkesklasser som hör till arbetsolycksfallsförsäkringen den andra hela veckan varje månad.
Kunden får en månatlig specifikation med uppgifter om vilka yrkesklasser som anmälts till inkomstregister och om respektive lönesumma. Dessutom visar den månatliga specifikationen arbetsolycksfallspremien per yrkesklass.
Kunden får en räkning på arbetsolycksfallsförsäkringen varje månad, om kunden har fakturering med tolv delbetalningar. Kunden kan också välja fakturering med tre, fyra eller sex delbetalningar. Vi rekommenderar varm fakturering i tolv delbetalningar (månatligen). Fakturering så gott som i realtid håller kundens bokföring uppdaterad.
Mer information om anmälningar till inkomstregistret finns på inkomstregistrets webbplats .
Frågor som gäller Fennias arbetsolycksfallsförsäkring och inkomstregisterfrågor som gäller fakturering kan du skicka per e-post till tyotapaturmavakuutus@fennia.fi.
Lue lisää
Dela