Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Fasaden på Fennias huvudkontor.

Fennia säljer sina kapitalförvaltnings- och fastighetsplaceringstjänster till S-Banken

19.5.2020

Fennia koncentrerar sig i fortsättningen allt mer på utveckling av kärnverksamheten och siktar på att vara det mest kundinriktade bolaget i försäkringsbranschen i framtiden. Verksamheten som överförs från Fennia får i S-Banken en kraftigt växande inhemsk ägare, som har förmögenhetsförvaltning som en av sina stöttepelare. Företagsaffären ökar S-Bankens förmögenhetsförvaltning och S-Banken blir en av Finlands mest betydande fastighetskapitalförvaltare.

Fennia säljer bolagen Fennia Kapitalförvaltning och Fennia Fastigheter till S-Banken. Efter affären koncentrerar sig Fennia allt mer på att utveckla sin kärnverksamhet. Målsättningen är att i framtiden vara det mest kundinriktade bolaget i försäkringsbranschen.

I företagsaffären integreras Fenniakoncernens bolag Fennia Kapitalförvaltning Ab och Fennia Fastigheter Ab i S-Bankens Förmögenhetsförvaltning. Den erbjuder konsumentkunder tjänster inom sparande och placeringar under S-Bankens varumärke. Under varumärket FIM erbjuds tjänster till institutionella investerare samt privatbankstjänster.

– S-Banken är en stabil finländsk aktör och FIM är pionjär inom placeringar i Finland. Fenniakoncernen och FIM har samarbetat intensivt redan i flera år, säger Fennias koncernchef och Fennia Kapitalförvaltnings styrelseordförande Antti Kuljukka.

– Vi har en stark vision om att vara det mest kundinriktade bolaget i försäkringsbranschen i framtiden. För att uppnå vår vision och genomföra vår strategi vill vi i fortsättningen koncentrera oss allt mer på vår kärnverksamhet. Vi har en stor förnyelseprocess på gång, projektet Framtidens Fennia. I och med förnyelsen kan vi svara på kundernas, personalens och samarbetspartnernas behov i en omvärld som förändras. Fennias kapitalförvaltning har under sin tioåriga historia nått framgång och vuxit utmärkt, vilket vi har all anledning att vara stolta över. Nu får S-Banken och FIM en fin möjlighet att fortsätta utveckla funktionerna som överförs från oss, fortsätter Kuljukka.

– S-Banken startade sin förmögenhetsförvaltningsverksamhet 2013 genom att köpa FIM. Sedan dess har vi målmedvetet satsat på affärsverksamheten och nu förvaltar vi hundratusentals finländares placeringar via våra fonder, säger S-Bankens verkställande direktör Pekka Ylihurula.

– Fennia har unik kompetens inom kapitalförvaltning och särskilt inom fastighetsplaceringar och fastighetsfonder, vilka kompletterar våra nuvarande produkter och vår expertis på ett utmärkt sätt. Genom företagsarrangemanget blir vi en av Finlands mest betydande fastighetskapitalförvaltare, konstaterar S-Bankens direktör för Förmögenhetsförvaltning Hanna Porkka.

– Fastighetsplaceringar är ett delområde som växer allra mest i branschen. Efter företagsaffären kan vi allt bättre svara på våra kunders behov och komplettera våra tjänster både för nuvarande och nya kunder, säger Hanna Porkka.

Bolagen som S-Banken köper av Fennia har omkring 40 professionella anställda, av vilka en betydande del övergår till S-Banken som gamla anställda, resten blir kvar i Fenniakoncernen.

S-Bankens Förmögenhetsförvaltning förvaltade i slutet av 2019 kundmedel på 9,1 miljarder euro, och räknat i nettoteckningar var S-Bankens fonder och FIM-fonder de fjärde mest tecknade fonderna på marknaden. I affären överförs 2,1 miljarder euro nya kundmedel för förvaltning av S-Banken.

Affären kräver myndigheternas godkännande för att bli av.

Innan affären har fastställts fortsätter båda bolagens affärsverksamhet och kundtjänst på samma sätt som nu. Sammanslagningen förutsätter inga åtgärder av kunderna, och kunderna kommer att informeras om hur processen framskrider.

Mer information:

Antti Kuljukka, koncernchef, Fenniakoncernen, antti.kuljukka@fennia.fi
Pekka Ylihurula, verkställande direktör, S-Banken, pekka.ylihurula@s-pankki.fi
Hanna Porkka, direktör, Förmögenhetsförvaltning, S-Banken, hanna.porkka@s-pankki.fi

MeddelandeFennia
Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor