Gå till innehållet
Bilar.

Bilresor till utlandet är återigen lika populära som före coronapandemin – tänk på det här innan du kör iväg

29.6.2023

Bilturismens popularitet återgick i fjol till samma nivå som före coronapandemin. Turister som reser utomlands med bil bör planera sin resa noggrant för att undvika obehagliga överraskningar.

Enligt Statistikcentralen gjordes i fjol nästan en halv miljon bilresor till utlandet inklusive övernattning. På grund av coronapandemin var antalet utlandsresor lågt 2020 och 2021, men i fjol steg populariteten för utlandsresor med egen bil tillbaka till nivån före coronapandemin.

Största delen av finländarnas utlandsresor görs med flygplan eller fartyg, men utlandsresor med dessa transportmedel steg i motsats till bilturismen ifjol inte till samma nivå som under åren före coronapandemin.

Bilturismen ökade däremot sin popularitet i förhållande till genomsnittet för åren 2012–2019. Mellan 2012 och 2019 gjordes i genomsnitt 430 000 resor med bil till utlandet inklusive övernattning. Förra året var motsvarande siffra 490 000.

– Bilturismens popularitet ökade 2022, trots att bränslepriserna var rekordhöga. Å andra sidan har priserna på flygresor också stigit och det talas allt mer om flygresornas klimateffekter, vilket kan påverka ökningen av bilturismens popularitet och minskningen av flygturismens popularitet, säger Mikko Pöyhönen, direktör för Fennias fordons- och egendomsförsäkringstjänster.

– Skadorna på bilar utomlands är av samma typ som i Finland. Typiska skador utomlands är ett tekniskt fel på bilen och bogsering av bilen till en verkstad, eller till exempel punkteringar. Med i statistiken finns också helt normala små kollisionsolyckor, skadegörelse- och inbrottsskador samt trafikskador, fortsätter Pöyhönen.

Utlandsresor med bil inklusive övernattning 2018–2022

Antalet bilresor till utlandet steg i fjol till samma nivå som före coronapandemin. Att åka utomlands med bil har med undantag av coronaåren 2020 och 2021 varit ungefär lika populärt under tio år. Källa: Statistikcentralen

Antalet bilresor till utlandet steg i fjol till samma nivå som före coronapandemin. Att åka utomlands med bil har med undantag av coronaåren 2020 och 2021 varit ungefär lika populärt under tio år. Källa: Statistikcentralen

Undvik överraskningar genom noggrann planering

En bilresa till utlandet kräver mer planering och förberedelser än en resa i hemlandet. Ville Saarimaa, som ansvarar för Fennias bogserings- och vägservicepartner SOS Internationals bogserings- och vägserviceverksamhet, påminner om att ta med nödvändiga dokument:

– När resan innehåller en gränsövergång ska förutom passet även körkort och bilens registreringsbevis som beställs från Traficom medtas. Också det europeiska sjukvårdskortet ska beställas i god tid från FPA och tas med för alla passagerare. Om husdjur är med på resan ska man kontrollera att de har nödvändiga vacciner och läkemedel samt ta med passet för sällskapsdjur för katter och hundar, berättar Saarimaa.

Enligt Saarimaa lönar det sig att på förhand reda ut trafikreglerna i destinationslandet samt eventuella vägtullar och trängselavgifter för att undvika överraskningar. Också bilens obligatoriska utrustning kan variera från land till land.

– En första hjälpen-väska är obligatorisk i många europeiska länder. Dessutom kan det till exempel krävas en reflexväst och en pulversläckare. I Finland är den enda obligatoriska säkerhetsutrustningen för en personbil en varningstriangel, även om det också här lönar sig att ha med sig annan säkerhetsutrustning, säger Saarimaa.

Oavsett om du reser i Finland eller utomlands är det viktigt att kontrollera bilens skick före en längre resa. Det är viktigt att alltid kontrollera oljemängden samt däckens slitbana och lufttryck med beaktande av mängden bagage innan man ger sig ut på en längre resa. Det är också viktigt att lasta bilens bagage korrekt. Det är bäst att packa de tyngsta sakerna så att de ligger mot baksätets ryggstöd.

– Även om skadorna på bilar ofta är de samma som i Finland kan det vara svårare att sköta skadan utomlands och det kan ta längre tid. Om möjligt bör du vara beredd på också det här i förväg, tillägger Saarimaa.

Kom ihåg försäkringarna och att njuta av resan

Pöyhönen påminner om försäkringar för både bilen och passagerarna samt att ta med alla försäkringsdokument:

– I bilen ska det så kallade Green Card-kortet finnas med, det vill säga det internationella intyget över en giltig trafikförsäkring. Om du reser utanför EES-området ska du teckna en trafikförsäkring från destinationslandet för resan. Förutom för bilen rekommenderas också en reseförsäkring för resenärerna och resgodset. Det är alltid bra att på förhand ta reda på vad försäkringen ersätter utomlands och vad man ska göra om en skada inträffar, säger Pöyhönen.

I utlandet gäller samma påminnelser som i hemlandet. Barn eller husdjur får inte lämnas ensamma i bilen ens för en kort stund. Inte heller värdesaker får lämnas kvar i bilen. Det är bra att ha med sig en reservnyckel till bilen för säkerhets skull.

Både Saarimaa och Pöyhönen påminner om vikten av att njuta av resan.

– Planera inte in för långa kördagar och sträckor. Om du är trött, kör till en trygg rastplats och ta en tupplur så att du inte behöver köra när du är trött, påminner Saarimaa.

– Det är viktigt att njuta av resan i stället för att bara sträva efter att nå destinationen. Fördelen med att resa med egen bil är att man kan stanna när man vill eller behöver. Det lönar sig att packa med tålamod på resan, eftersom många andra också är ute och reser i semestertider, säger Pöyhönen.

Kom-ihåg-lista för bilresenärer:

  • Ta med alla nödvändiga dokument: pass och det europeiska sjukförsäkringskortet eller ett reseförsäkringsintyg, pass och vaccinationsintyg för husdjur samt Green Card och registreringsintyg för bilen.
  • Kontrollera oljemängden i bilen, däcktrycket och tvättmedlet för vindrutan – åtgärda eventuella brister före avresan.
  • Planera resan i förväg och ta reda på vilka trafikregler som gäller i destinationslandet. Kontrollera om det finns vägtullar längs vägen eller trängselavgifter i destinationslandet. Planera i förväg också eventuella rastplatser.
  • Se till att passagerarna och husdjuren har tillräckligt att dricka. Packa också med hållbara snacks ifall hungern överraskar.
  • Utrusta bilen med en första hjälpen-väska, reflexväst och pulversläckare utöver varningstriangeln.
  • Lämna inte barn eller husdjur ensamma i bilen.
  • Om en olycka inträffar under en bilresa ska du kontakta Fennias Bilassistans på 010 503 2001 eller läsa anvisningarna på fennia.fi

Hjälpte det här dig?

Dela