Loista pimeässä

Loista pimeässä

Heijastin lisää olennaisesti jalankulkijan näkyvyyttä pimeällä liikuttaessa. Pyöräilijä parantaa omaa turvallisuuttaan kunnon valaisimella ja eri suuntiin näkyvillä heijastimilla. Syysiltojen pimetessä onkin siis syytä ottaa heijastimet käyttöön ja tarkistaa polkupyörän lampun toiminta.

Valaistullakin tiellä voi olla vaikea havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Näkyvyyttä voivat haitata myös sade ja sumu. Hyvä heijastin parantaa merkittävästi jalankulkijan näkyvyyttä:

  • Lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön noin 40 metrin päästä, kun heijastimella varustettu jalankulkija näkyy jo 150 metrin etäisyydeltä.
  • Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 100 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta riippuen. Heijastinta käyttävä nähdään jo 300 metrin päästä.

Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa. Heijastinliivillä voi tehostaa näkymistä hämärässä ja myös päivänvalossa.

Heijastinta hankkiessa on syytä panostaa laatuun, sillä huono heijastin ei heijasta valoa takaisin autoilijalle vaan valo menee heijastimen läpi eikä näin paranna jalankulkijan näkyvyyttä juuri lainkaan. Tarkista, että heijastimesta löytyy ainakin seuraavat tiedot:

  • CE-merkintä
  • EN13356, heijastin (EU-standardi)
  • tyyppitarkastuksen suorittaneen laitoksen tiedot
  • käyttöohjeet.

Polkupyörässä valaisin on pakollinen

Lain mukaan polkupyörässä tulee olla hämärällä tai pimeällä liikuttaessa eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin. Pyörään kiinnitetyn valaisimen sijaan voidaan käyttää myös vastaavaa pyöräilijään kiinnitettyä valaisinta, esimerkiksi otsalamppua.

Jos pyörässä on takavalaisin, tulee sen näyttää punaista valoa. Oranssit pinnaheijastimet lisäävät näkyvyyttä. Pyöräilijän kannattaa parantaa näkyvyyttään kiinnittämällä heijastimia vaatteisiinsa tai käyttämällä heijastinliiviä.
 

Lähde: Liikenneturva

21.9.2015

 Tulosta