Palovaroitinpäivä 1.12. on hyvä hetki tarkistaa omien palovaroittimien kunto
29.11.2024
Oman kodin palovaroittimet kannattaa testata säännöllisesti, esimerkiksi jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä. Huolehtimalla kodin paloturvallisuudesta huolehdit myös omasta ja perheesi turvallisuudesta.
Palovaroittimen tehtävänä on havaita alkava tulipalo. Kun se huomataan ajoissa, on asukkailla paremmat mahdollisuudet tehdä alkusammutustoimenpiteitä tai poistua turvallisesti asunnosta.
Lain mukaan palovaroitin on pakollinen kaikissa asunnoissa ja nukkumiseen käytettävissä tiloissa. Niitä tulisi olla vähintään yksi palovaroitin jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden. Palovaroittimet on testattava säännöllisesti ja laitteet vaihdettava uusiin kymmenen vuoden välein.
Palovaroittimien lisäksi asuntoon kannattaa hankkia alkusammutusvälineet, sekä harjoitella niiden käyttöä. Mieti myös pelastussuunnitelma mahdollisen palon varalta ja huolehdi, että asunnosta pääsee nopeasti ulos hätätilanteessa.
Tilastojen mukaan rakennuspaloja syttyy yli kymmenen joka päivä
Suomessa syttyy Pelastustoimen tilastojen mukaan vuosittain keskimäärin 5000 rakennuspaloa tai rakennuspalovaraa. Näistä asuin- ja vapaa-ajan rakennuksia on noin 3000. Rakennuspaloissa kuolee vuosittain kymmeniä ihmisiä.
Useimmiten asuinrakennuksen tulipalon syynä on jokin kone tai laite, kuten liesi tai kiuas. Tyypillisin aiheuttaja paloille on ihmisen huolimattomuus. Myös valvomatta jääneet kynttilä tai muut tulet aiheuttavat tulipaloja.
Viime vuosien aikana kuitenkin yli neljäsosassa asuinrakennusten tulipaloista palovaroitin on puuttunut kokonaan. Useissa sadoissa rakennuspaloissa myös alkusammutusvälineet ovat puuttuneet. Monissa tapauksissa palovaroittimen paristo on ollut epäkunnossa.
Vastuu palovaroittimista siirtyy taloyhtiöille, mutta asukkaiden on edelleen huolehdittava niiden toimivuudesta
Vuoden 2026 alusta alkaen vastuu palovaroittimista siirtyy asukkailta rakennuksen omistajille, eli osakehuoneistoissa taloyhtiöille. Asukkaiden on kuitenkin testattava palovaroittimet säännöllisesti ja ilmoitettava vioista. Palovaroittimien toiminta kannattaa testata esimerkiksi jokaisen kuukauden ensimmäisenä päivänä.
Palovaroittimen ohella myös alkusammutusvälineet olisi hyvä löytyä jokaisesta rakennuksesta. Välineitä kannattaa myös harjoitella, jotta niitä osaa käyttää oikein tulipalon sattuessa.
Lue lisää palovaroittimen vastuun siirtymisestä sisäministeriön sivuilta
Vinkit: Näin saat tulipaloriskit kuriin
- Huolehdi, että rakennuksessa on riittävä määrä toimivia palovaroittimia ja alkusammutusvälineitä. Harjoittele alkusammutusvälineiden käyttöä.
- Erityisesti kesämökeillä palovaroitin kannattaa testata huolellisesti, sillä sen paristo on saattanut loppua omistajien poissa ollessa.
- Varmista, että rakennuksesta pääsee helposti pois palon sattuessa.
- Varmista, että pelastajat löytävät tarvittaessa perille. Käytä 112-sovellusta. Mökillä kannattaa pitää asunnon koordinaatit helposti löydettävissä.
- Muista huolehtia nuohouksesta ja muutenkin tulisijan kunnosta.
- Useimmat tulipalot syttyvät ihmisen huolimattomuudesta. Huolehti, ettei esimerkiksi lieden tai saunan kiukaan lähellä ole helposti syttyviä esineitä, eikä elävää tulta, esimerkiksi kynttilöitä, ole jätetty yksin palamaan.
- Sähkölaitteiden akkuja ei kannata jättää yöksi latautumaan.
Tiedäthän, että Fenniasta saat kaikki kodin- ja perheen vakuutukset? Kotivakuutusten lisäksi saat Fenniasta myös henkilö- ja autovakuutukset. Lue lisää kodin ja perheen vakuutuksista.
Auttoiko tämä sinua?
Jaa